Ellopták versus szétszerelték – Kié a történelem Ukrajnában?

2022. november 06. 20:17

Tetszik, nem tetszik, a történelmet az ukránok pusztítják. Az oroszok meg Ukrajnát pusztítják.

2022. november 06. 20:17
null
Ambrózy Áron
Ambrózy Áron
Pesti Srácok.hu

„Az ukrajnai Herszon városából gyors ütemben tűnnek el az értékesebb tárgyak, leszerelték a talapzatáról és elvitték Patyomkin szobrát a megszállt Herszon városából az gaz oroszok – dühöngött a teljes haladó sajtó világszerte. Szétszerelik II. Katalin orosz cárnő szobrát Odesszában az ukrán hatóságok – lelkendezik a teljes haladó sajtó világszerte. Most akkor ki akarja kinek a történelmét elpusztítani?

Zelenszkij és stábja minden másnap twitterezik valami olyasmiről, hogy az oroszok azért indítottak háborút ellenük, hogy elpusztítsák az ukrán történelmet. (Hogy az a bizonyos történelem mekkora, illetve mennyire téveszmés a kortárs ukrán nacionalizmus, arról mi is számtalanszor megemlékeztünk, legutoljára például tegnap.) Az oroszok pedig azzal vádolják 2014, a Majdan téri forradalom győzelme óta az ukránokat, hogy az orosz és/vagy szovjet történelmi emlékeket és emlékezetet pusztítják az ukránok Ukrajnában, és hogy a közös történelmük helyett a banderizmust ápolják. Nos, ez az a vita, amelyikben – noha nem szívesen – az oroszoknak kell igazat adnunk.

Az orosz történelempusztításra eddig, a pár szavas twitteres gyalázkodásokon túl, csak annyi bizonyítékokat mutattak nekünk az ukrán illetékesek, miszerint az elfoglalt területekről, megszállt városokból az oroszok elszállítják a műkincseket. Eddig emiatt haragudtunk az oroszokra, a megtámadott kedvéért igyekeztünk arról is megfeledkezni, hogy egy háborúban mind a két félnek kötelessége biztonságba helyezni a múzeumok tartalmát – van, ami pótolhatatlan alapon. Hadban álló fél műkincseivel tisztességesen, a nemzetközi joggal és az egyetemes emberi kultúrával összhangban amúgy is csak az amerikaiak bánnak, erről film is készült, biztos így van. Szóval az egészet – jobb a békesség! – betudtuk a számtalan orosz galádság egyikének.

AZTÁN JÖTT II. KATALIN ÉS PATYOMKIN

Ez a két hír így, egymáshoz ennyire közel nem engedi, hogy elkerülje a figyelmünket. Sajnálom! Még azzal a nagyvonalúsággal sem kezelhetjük, amivel az ukránok velünk szemben tanúsított tapló hozzáállása felett is legtöbbször elsiklunk, lévén – leírom akár ezerszer is, hadd dühöngjenek a Putyin-rajongók – ők a megtámadott fél, ők az áldozatai az orosz agressziónak, így minden lenézésünk/sértettségünk/megvetésünk/dühünk ellenére ebben a háborúban ők vívták ki a semleges néző szimpátiáját.

Mert az van, hogy ezek szerint mégis inkább az ukránok azok, akik a történelem bizonyos részét szeretnék kiradírozni a kollektív emlékezet ukrán fennhatóság alatt álló részéből. Ők azok, aki elbontják a várost alapító II. Katalin szobrát, pusztán azért, mert II. Katalin történetesen orosz volt, és ezt az oroszságot minden lelkesedés ellenére nem lehet átfesteni kék-sárgára. Pedig Odesszát akkor is az oroszok alapították, miután a Fekete-tenger partját elvették a törököktől. Akik korábban a Litván Nagyfejedelemségtől foglalták el, akik meg a kipcsák tatárokat tették birtokon kívülre. (Itt se látom nagyon az ukrán vonalat, de mindegy…) A város nevét is maga II. Katalin adta, ezért is lett Odessza, nem pedig Odesszosz, ami a férfialakja és eredeti neve az eredeti, már rég elpusztult görög kolóniának. Az ukránok pedig úgy döntöttek, II. Katalinnak mennie kell – nemcsak a történelemből, hanem az utcáról is. Az Odessza alapítói néven ismert szoborkompozíció tagjaként ne inzultálja ezentúl a járókelőket. A haladó világ pedig felhőtlenül ünnepel: megkapták a ruszkik a magukét, legközelebb majd illedelmesebben viselkednek! 

Nagy Katalin cárnő kegyencének, Grigorij Patyomkinnak a csontjait is kivájták a Szent Katalin-székesegyház kriptájából és magukkal vitték zsákmányként az oroszok Herszonból, és a civilekkel együtt – meg a mozdítható, nem lebetonozott értéktárgyak társaságában – a Dnyeper bal partjára, biztonságba szállították. A haladó világ közvéleménye pedig képtelen volt palástolni a dühét, látván, az oroszok megint a történelem egy értékes darabkáját szállítják el Ukrajnából. De akkor tegyük fel a kérdést: mi lenne Patyomkin csontjainak sorsa, ha az ukrán fegyveres erők kiverik az oroszokat Herszonból? Nos, a válasz ott található, szintén a Fekete-tenger partján, Odesszában. Az ukránok szépen kivájták volna Patyomkin csontjait és a kukába dobják, amiért Patyomkin orosz volt. És oroszként csont meg történelmi emlékezet formájában sincs helye a legfrissebb ukrán történelemben.

Tetszik, nem tetszik, a történelmet az ukránok pusztítják. Az oroszok meg Ukrajnát pusztítják, mondhatjuk, megérdemelnek mindent, amit kapnak. Csak nem mondhatjuk, mióta Munkácson leverték a turult a talpazatáról.”

Kapcsolódó

Ellopták az oroszok Patyomkin herceg maradványait

Meglepő hírek érkeztek Oroszországból: ellopták az oroszok Patyomkin herceg emlékművét és földi maradványait a Szent Katalin székesegyházából. Vlagyimir Szaldo, Herszon régió kinevezett kormányzója jelentette be a hírt. Szaldo elmondta, hogy azért szállították el a maradványokat, hogy azt ne csak Herszon városa, hanem az egész Herszon régió láthassa.

Hóhércsuklyát húztak Nagy Katalin szobrára Ukrajnában

Szerhij Hucaljuk, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének dél-ukrajnai vezetője arról adott hírt a Facebookon, hogy ismeretlenek Odesszában II. (Nagy) Katalin orosz cárnő szobrának fejére piros hóhérsapkát, a kezébe pedig akasztókötelet raktak. A „felöltöztetett" szoborról fotót is közzétett. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy korábban már több ízben festékkel leöntötték, illetve különböző feliratokkal összefirkálták a szobrot.

Ukrán címerre cserélik a munkácsi várban lévő turulmadarat

A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre - számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál. A döntés a turul madárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2022. november 07. 17:59
"Nos, ez az a vita, amelyikben – noha nem szívesen – az oroszoknak kell igazat adnunk." Teljesen felesleges ez a kenetteljes faszkolódás; álljatok bele, férfi módra! Ennél még az orosz ügynök Spöttle is tisztességesebb. Nyílt kártyákkal játszik...
Davidov
2022. november 07. 17:45
Menj at atv-be kanegér, oda várják az ócska propagandistákat. Ott a helyed "elemzö"!
cinkegolyó
2022. november 07. 17:44
Nagy Katalin német származású volt. Katalin apja, Keresztély Ágost anhalt-zerbsti herceg porosz tábornok és Stettin kormányzója volt. Katalin tehát születésekor Zsófia Auguszta Friderika (Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst) néven anhalt-zerbsti hercegnő volt, távoli orosz felmenőkkel. Wikipédia alapján. Az ukránok szétszedik a szobrát. A németek mit szólnak hozzá?
Vakfolt
2022. november 07. 09:51
"Hadban álló fél műkincseivel tisztességesen, a nemzetközi joggal és az egyetemes emberi kultúrával összhangban amúgy is csak az amerikaiak bánnak, erről film is készült, biztos így van." Hát persze, például Palmírát az amcsik szarrá bombázták, Irakot végigrabolták, annyira jó arcok. Ja, nem, kurvára nem azok, tolvaj szemétládák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!