Hóhércsuklyát húztak Nagy Katalin szobrára Ukrajnában

2022. november 02. 18:53

Az üzenet kedvéért még egy akasztókötelet is a kezébe raktak. Közben Zelenszkij a szobor eltávolítását pedzegeti.

2022. november 02. 18:53
null

Szerhij Hucaljuk, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének dél-ukrajnai vezetője arról adott hírt a Facebookon, hogy ismeretlenek Odesszában

II. (Nagy) Katalin orosz cárnő szobrának fejére piros hóhérsapkát, a kezébe pedig akasztókötelet raktak.

A „felöltöztetett” szoborról fotót is közzétett. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy korábban már több ízben festékkel leöntötték, illetve különböző feliratokkal összefirkálták a szobrot. Volodimir Zelenszkij elnök arra kérte Odessza városi tanácsát, hogy fontolják meg a szobor eltávolítását a város közteréről, de az önkormányzati képviselők a szeptember végi tanácsülésen nem tudtak erről döntést hozni – írta a hírportál.

II. Katalin cárnő az 1700-as évek második felében a törökök ellen vívott háborúban szerezte meg a mai Ukrajna déli részét, ezután kapta a város az Odessza nevet.

(MTI)

Nyitókép: Vladimir Shtanko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2022. november 03. 15:26
Ha Nagy Katalin nem lett volna, akkor Ogyessza sem lenne, mivel ő alapította és építtette. Ogyessza egy soknemzetiségű város volt. Éltek itt oroszok, ukránok, zsidók, görögök, bolgárok, albánok, olaszok, franciák, németek. Nagy a sötétség a mai Urajnában.
Vakfolt
2022. november 03. 10:55
Na ezek az ukránok. Olyan területeket birtokolnak, amihez semmi közük, de szeretnék ha mindenki úgy gondolná, hogy nekik nemcsak közük van hozzá, de nekik azon kívül, hogy jár, még joguk is van a múltat eltörölni.
péterx
2022. november 03. 08:52
"Eltörlés kultúra", ukrán módra.
Brandon the great Negro
2022. november 02. 20:55
Micsoda bátrak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!