A magyar Mátrix

2022. november 19. 20:05

Jobboldali kormányok regnálása idején pontosan ez, a címerkivágós, „ruszkik haza”-mozzanat dicsőül meg.

2022. november 19. 20:05
Balázs Zoltán
Országút

„De ahogy a klasszikus-plebejus baloldali, úgy az Arendt-féle anarchista-republikánus, totalitarizmusellenes forradalomból is hiányzik a szabadságharc. Egyik sem tud mit kezdeni sem a londoni hat-hárommal, sem a melbourne-i vízilabdadrámával. Pedig ezek nélkül sem érthető az az október. Mondanom sem kell, hogy jobboldali kormányok regnálása idején pontosan ez, a címerkivágós, »ruszkik haza«-mozzanat dicsőül meg; s a levert vörös csillagok sem a munkáshatalom bukását, hanem az idegen, elnyomó uralom elűzését jelképezik. Az idézett rádióbeszédben a prímás kifejezetten ki is jelenti, hogy szó sem volt forradalomról, hanem csakis szabadságharcról. S természetesen ennek az értelmezésnek az igazságát sem lehet vitatni, legföljebb azt lehetne mérlegelni, hogy vajon 56 nemzeti tartalma mennyire volt – paradox módon talán – általános, egyfajta antiimperialista, antikolonialista érzület, a „kis nemzetek” örök küzdelmének újabb állomása, a nagy birodalmak közötti harmadik út mítosza; vagy inkább egyfajta úri becsület, személyes ügy, a „magyar név megint szép lesz” gesztusa, a se német, se török lokális – legföljebb kelet-közép-európai – dilemmájának ismételt kiadása. De bárhová tesszük is a hangsúlyt, október, s még inkább november szabadságharca a nemzeti lélek és a történelemben megedzett jellem ismerős megnyilvánulása. Tulajdonképpen nincs benne semmi rendkívüli. Hősei vannak és vértanúi, árulói és elárultjai, de alapjában véve ugyanarról szól, mint Rákóczi és Kossuth háborúi. Csakhogy, s ezt már mondanom sem kell, ebből az értelmezésből pedig az előző értelmezések igazsága hiányzik, a társadalmi és alapjában véve a politikai tartalom is, leszámítva az elemi erejű NEM mondását minden külső hatalomra (a belső is külső, természetesen).

Mondhatjuk most, hogy hát akkor a dolgok egyszerre igazak, forradalom is volt, fölkelés is, szabadságharc is, semmi okunk, hogy bármelyik magyarázatot vagy értelmezést a többi rovására, főleg kizárásával tartsuk igaznak. S valóban, ezt a lehetőséget meg is kell engedni. Van azonban az efféle szinkretista megoldásokkal egy kis baj: miközben a nagytotál működik, elvész a gondolkodás igazán fontos része, a belső összefüggések és irányok föltárása. Ahogy egy festmény mély és teljes megértéséhez olyan szakértelem is kell, amely képes meglátni a struktúrát, az ellenpontokat, a színek összefüggéseit, nem is beszélve a szimbólumokról, utalásokról, úgy a nagy események rejtett struktúrájának megértéséhez is elmélyülésre van szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. november 21. 09:09
Tetszik, amikor átírják a történelmet. Természetesen forradalom volt kezdetben maga Nagy Imre és a kormánya ellen is működött. Akkor csapott át szabadságharcba, amikor kiderült, hogy a szovjet csapatok nem vonultak ki az országból - ahogy ezt külföldről elhitetni akarták- és amikor felmerült a lehetősége egy osztrák megoldásnak. Csakhogy erre az alaptalan nyugatról harsogó hírek ellenére nemzetközi szinten senki nem gondolt sőt az USA rögtön biztosította Hruscsovot, hogy szovjet belügynek tekintik a mi harcunkat. 11 évvel a világháború után élő ember Magyarországon nem volt, aki külföldi segítség nélkül a győzelmünkben hitt volna. A vezetőink sem hittek ebben Kádár addigra a szovjet tankok élén jött vissza, Nagy Imre meg elpucolt a Jugoszláv követségre. Miközben az Amerika Hangja és a Szabad Európa harsogta, hogy tartsunk ki, jönnek az ENSZ csapatok stb itthon kis hősies gócokban próbálták a lehetetlent fiatal emberek. Az idősebbek addigra tudták magunk erejéből a szovjet csapatokat megverni nem tudjuk.
írmag
2022. november 20. 18:05
Amikor 1956. november 4.-én hajnaltól a Nagy Imre beszédet ismételgetve a Szabad Kossuth Rádióban, hülyítették a magyar népet, ki szervezte a kommunisták Jugoszláv Követségre történő szállítását, Nagy Imrével egyetemben. Az igazság mindenek felett!
Syr Wullam
2022. november 20. 12:45
Az éttermiség kedvenc házikonzervatívja. :-)
amca
2022. november 20. 06:13
Ki a faxom ez ?? Miért nem megy Gétzy Getzyhez ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!