Vannak emberek, ők a zsinegemberek, a mienk ilyen zsinegember

2022. október 11. 07:55

A mozdulatlan semmibe fagyasztanak. Ettől nagynak, hatalmasnak látszanak.

2022. október 11. 07:55
null
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

„Valószínűleg minden szakmának vannak nagyjai. Kisebb, nagyobb óriások, zsenik. Többet látnak, értenek, tudnak, mint a legtöbben.  Úgy hisszük – vannak e tárgyban megbízhatónak tűnő kutatások is –, életük más területén sokan fizetnek mindezért. Meghajlott élet, bezáruló félvilág, elveszett barátok, szerelmek. Nem tudom, hogy ez igazságos-e. De azt igen, hogy mindezekkel együtt is felnézünk rájuk, talán irigység is van bennünk.  Mert mennek, utat keresnek, mutatnak. Szabadon mehetsz velük, ha tudsz. Indulnak egy új világ peremvidékére, közepére. Van, aki oda is ér.

Vannak emberek, ők a zsinegemberek. Akik magukhoz kötnek. Ők nem mennek sehova. Azt se engedik, hogy te menj valahova, hogy elhagyd. Nem visznek éppen ezért magukkal, de visszatartanak. Maguknak, önmagukért. Összecsomóznak, gubóznak. Mindent és mindenkit. A mozdulatlan semmibe fagyasztanak. Ettől nagynak, hatalmasnak látszanak. Hirdetik, nélkülük senki sincs, végül valóban: sehol egy hang, sehol egy moccanás. Ők nem zsenik, csak zsinegemberek.

A mienk ilyen zsinegember. Ő növekedett a csomó boglyaiban, magához kötött mindent és leláncolt mindent, végül az országot is. Nem tudom, lehetett volna-e zseni? Egyre kevésbé hiszem. Mi maradt hátra? A zsineget el kell vágni.”

Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. október 11. 22:19
Ferci most már ezeket az önéletrajzi írásokat a faszba hagyhatná már.
Sulammit
2022. október 11. 21:44
Lecserélted az öregecskedő feleséged Orbánra? Most mindennap szerelmet fogsz neki vallani?
llni55
2022. október 11. 21:08
Ez az ember egy hülye.
darling
2022. október 11. 19:18
"Ágnes asszony a patakban, Fehér leplét mossa, mossa, Fehér leplét, véres leplét, A futó hab elkapdossa. Óh! Irgalom atyja, ne hagyj el..." Fletó és a zsineg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!