Különféle trianonok

2022. október 17. 07:56

Orbán utalt rá, hogy a trianoni vitás kérdések rendezése nélkül szó sem lehet megbékélésről.

2022. október 17. 07:56
null
Berend T. Iván
Népszava

„A trianoni béke, amely a történelmi Magyarország kétharmadát lehasította és az ország lakosságát 20,9 millióról 7,6 millióra csökkentette, hatalmas nemzeti tragédia volt. Nem feledhető azonban, hogy az elcsatolt területek lakossága zömében – több, mint 80 százalékban – nem magyar, hanem szlovák, román és délszláv volt. Ők csatlakozni akartak a szomszédos szláv és román nemzetekhez, így viszont 3,3 millió magyar vált etnikai kisebbséggé a szomszédos államokban.

Mindez több mint egy évszázaddal ezelőtt történt, de ma is élő politikai probléma. Vagy talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy a nacionalista politika ma ismét életre keltette a nemzeti gyászt és az 1920-ban elcsatolt területek, vagy legalábbis azok egy részének visszanyerésére irányuló, nemzet egységesítö vágyat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által 2019-ben közzétett térképen ragadozó karmos kezek tépnek le területeket az országból. A trianoni békeszerződés napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánították. Orbán Viktor miniszterelnök világosan kifejezi mindezt, amikor évente elzarándokol az erdélyi Tusnádfürdőre, de 2015-ben a Kálvin téri református templomban azt is kijelentette: amit Isten egybeszerkesztett, azt Trianon és a kommunizmus szét nem szakíthatja. A béke centenáriumán pedig többször utalt rá, hogy a trianoni vitás kérdések rendezése nélkül szó sem lehet megbékélésről, s hogy Csehszlovákia, Jugoszlávia és a Szovjetunió felbomlása bizonyította, mindig keletkeznek történelmi lehetőségek előttünk.

Ugyanez a szellemiség dominált a két világháború között is, a Horthy korszakban, és ez vezetett még nagyobb tragédiára. A Horthy-rezsim »Mindent vissza!« és »az ezer éves határok« helyreállítását célzó jelszavai sodorták az országot Hitler karjaiba, a háborúba és a holokausztba.  A háború annak minden következményével – a kitelepítésekkel és kivándorlással – együtt végülis újabb 1,2-1,4 millió magyar állampolgár halálához és külföldre távozásához vezetett.

Annál megdöbbentőbb, hogy 1990, de főként 2010 óta, háborús tragédia és mészárlások nélkül is újabb mintegy egy millió magyar távozott az országból. Ha meggondoljuk – ideszámítva a XIX-XX. század fordulóját is, amikor »másfél millió emberünk kitántorgott Amerikába« – , végülis a magyar kormányok összesen közel 4 millió magyar állampolgárt öltek meg vagy taszítottak ki az országból; többet, mint amennyit Trianon elszakított.”

Fotó: Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ERDÉLY20
2022. október 17. 23:20
Mikor lesz végre forradalom? Meddig türjük, hogy a következö generácíókat ezek a Magyar nemzettagadók tanítsák? Tele van a tanügy nemzettagadóval. Hogy akarjuk a maradék Hazánkat megmenteni?
cutcopy
2022. október 17. 22:05
Ez az aljas vén komcsi is még él..
NullaSalus
2022. október 17. 20:30
"A Horthy-rezsim "Mindent vissza!" és "az ezer éves határok" helyreállítását célzó jelszavai sodorták az országot Hitler karjaiba, a háborúba és a holokausztba." A Zelenszkij-rezsim "Mindent vissza!" és "a 2014-es határok" helyreállítását célzó jelszavai sodorták az országot Biden karjaiba, a háborúba és a hohlokausztba.
Független
2022. október 17. 19:33
A kérdés a cikk írója felé: neki fáj Trianon avagy nem? Ha igen akkor megérti Orbán Viktor szavait. Ha nem akkor sem haragszunk meg rá: van hely Magyarországon, azok is állampolgárok akik internacionalisták, empátia-mentesek, kozmopoliták, ateisták. Nincs ebben semmi különös. Minden országban vannak ilyenek. Ezek a kiskádárjánosok is társadalmunk részei. Nem rég hallottam egy elemző műsorban: nekünk magyaroknak még a kommunistákból is az alja jutott. Utolsó megjegyzés a cikk írójának: 1920-BAN TRIANONI BÉKEDIKTÁTUMOT (RABLÓBÉKÉT) MÉG A MAGYAR KUMMUNISTA PÁRT IS ELÍTÉLTE!!!!! Kádár János ezt nem tanulta a pártiskolában, sajnos. Könnyebb egy nagy hatalomnak a kedvében tenni-venni-beszélni-szolgálni. Így volt ez a SzU idején, a nácik idején és így van ez a jelenben is az USA-val. Fárasztó dolog önálló véleményt formálni, utánaolvasni, dolgozni a saját világképen. Majmolni, besimulni és a Hatalmast szolgálni kényelemesebb és kifizetődőbb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!