Erdő Péter, bíboros úr, Ön mitől fél?

2022. szeptember 19. 15:33

Nyílt levél Hodász András felmentése kapcsán.

2022. szeptember 19. 15:33
null
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Felszabter.blog.hu

„Akik követték Hodász András katolikus pap nyilatkozatait, azokat nem érintette váratlanul a papi szolgálatból való felmentésének híre. Ami talán még nem végleges, hiszen a hívei közösségének azt írta, hogy egy év betegszabadságot kér, és ha rendbe hozta a lelkét, akkor visszatérhet még a szolgálatba. Mindenesetre a hír most sokkolja a közvéleményt, s nem csupán az egyházon belülit, hanem az egyházon kívülálló emberek is döbbenettel figyelik az eseményeket. Ezért gondoltam, hogy nyílt levélben fordulok Önhöz, és megkérdezem azt, hogy: Ön, aki a Magyar Katolikus Egyház feje, mégis mitől fél?

Bizonyos, hogy Hodász András döntése mögött nagyon komplex okok állnak. Többször beszélt a hivatásbeli válságáról, s arról, hogy talán egy fel nem dolgozott trauma miatt választotta a papi hivatást, máskor azt is elmondta, hogy úgy érzi nem ismerik el a munkáját, nem kap elég megbecsülést. Mi kívülről csupán annyit láttunk, hogy fokozatosan szorították ki őt a nyilvánosság tereiből. Előbb eltűnt András a FACEBOOK-ról, majd abbahagyta a Papifrankó c. Youtube csatorna műsorkészítését is. Olvastuk, hogy Ön többször hívatta be magához, s kérte tőle számon a nyilvános térben láthatóvá vált politikai cselekedeteit, pl. amikor kiment a régi Index megszűnésekor a tüntetésre. Aztán arról olvastunk több interjúban, hogy András pszichológushoz jár, depresszió elleni gyógyszereket szed. Majd lassan csepegtetni kezdte a hírt, hogy lehet, hogy egy időre visszavonul. És ez most megtörtént.

Tudom, hogy Hodász András továbbra is nagyon tiszteli Önt, ezért én is ilyen hangnemben írok a haragom és a felháborodásom ellenére is. De tényleg volna néhány kérdésem. Először is az, hogy ugye András minden segítséget megkapott Öntől, hogy ezt a válságot jól tudja kezelni? Rettentően nehéz lehet a mai magyar katolikus egyházban papnak lenni, főként akkor, ha az illető annyira kilóg a sorból, mint András. Ő a tudásával, kommunikációs ismereteinek ügyes használatával nagyon hamar sikeres és ismert pappá vált, a fiatalok körében különösen kedveltté. Főként egy olyan közegben, ahol nem igen akadtak komoly versenytársak, mert olyan gyenge a felhozatal. És éppen ezért gondoltam mindig arra, hogy ő az aranytojást tojó tyúk a magyar katolikus egyházban, akit dédelgetni, óvni, támogatni kell. Minden eszközzel és minden erővel. Mert az ő pasztorációs munkája jelentheti az egyház jövőjét. Vagy ez nem számít? S ha ez nem számít, akkor mi?”

Nyitókép: Perintfalvi Rita Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. szeptember 21. 09:03
„ugye András minden segítséget megkapott Öntől, hogy ezt a válságot jól tudja kezelni?” Mit értesz az alatt, hogy „jól tudja kezelni?” Egy normális pap, ha válságban van, felcsap egy Hustlert, kiveri (kezeli a helyzetet), felhajt egy pohár bort, és irány a mise. Hodász nyilván kikészült, nem való neki a reverenda; hogy Erdős miért szarik rá látványosan, az érdekes kérdés is lehetne, de szerintem az Egyház manapság egész egyszerűen már csak ilyen: szokás szerint lapít, mint szar a fűben; a korszellem, ugye.
syphax
2022. szeptember 20. 16:17
Rituka! NYASGEM!!!
Robertoo
2022. szeptember 20. 08:52
"...... ő az aranytojást tojó tyúk ...." Tudom, kiragadott rész, de az aranytojást tojó tyúk, az maga, p. rita. Elvtársnő, ........ kösz a kétharmadot!
néhai Ch.Pilot
2022. szeptember 20. 07:21
Forintfalvi Rinya: egy hang a pokol tornácáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!