Darwin darwinizmusa rasszista volt, nem is kicsit

2022. augusztus 20. 10:08

Darwin az írásaiban egyértelműen rasszista gondolatokat fogalmazott meg, mégpedig biológiai alapon.

2022. augusztus 20. 10:08
null
Szabados Ádám
Divinity

„Szekuláris kultúránk egyik féltve őrzött titka Charles Darwin rasszizmusa. Amikor valahogy mégis szóba kerül, hogy korunk ikonikus világi szentje összeköthető korunk legrútabbnak tartott vétségével, a japán Sinkanszen kiszámítható gyorsaságával érkeznek a heves cáfolatok. Leggyakrabban azzal blöffölnek, hogy a darwinizmus atyjának rasszista evolucionizmusát egyszerűen a szociáldarwinistákra fogják.

Eszerint Herbert Spencer és később a nemzetiszocialisták felhasználták ugyan Darwin evolucionista nézeteinek egy-egy elemét, de az eredeti, tiszta darwinizmustól teljesen idegen módon az emberi rasszokra (fajokra) alkalmazták azokat, és így az állatfajok eredetének tudományos magyarázatából ők gyártottak elfogadhatatlan társadalmi elméletet az emberiség számára. A szociáldarwinizmus tehát a darwinizmusnak ugyanúgy egy gyakorlati »eretneksége«, mint a kereszténységnek az inkvizíció, vagy a marxizmusnak a sztálinizmus. De tényleg ez az igazság?

A helyzet az (és ezt mindjárt meg is mutatom), hogy Darwin az írásaiban maga is egyértelműen rasszista gondolatokat fogalmazott meg, mégpedig biológiai, sőt, evolucionista alapon. A szociáldarwinizmus a forrásvidéknél egyáltalán nem választható el a darwinizmustól.”

Nyitókép: Wikipedia

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 332 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. augusztus 24. 11:50
CÚÚNYA BÁÁCI EZ A DARVINY KARCI BÁÁÁ. néékem szehogysze teccik a póóónemja.....
kergeller
2022. augusztus 22. 20:23
ezt a hulyet meg a sajat cikke alatt id darabokra szedik az elso par hozzaszolas utan
I_Isti
2022. augusztus 21. 15:38
"Innen nincs mód kijutni, nincs semmiféle szabad világ, nem létezett sosem" Dehogynem: https://youtu.be/ezPMCKuKyt4?t=90
patópál
2022. augusztus 21. 13:20
Akkor mégse hallgassunk a tudományra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!