Európa egy óriási Ukrajna, tizenkét csillaggal

2022. augusztus 23. 12:41

Európa egyszerre épített Oroszország felé energiafüggőséget, valamint kiáltott ki ellene gazdasági háborút. A két ellentmondó stratégia közül az egyiket vissza kell vonni.

2022. augusztus 23. 12:41
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Lehullott a lepel! Rájöttem. Mindvégig ott volt a szemünk előtt – legalábbis voltak árulkodó jelek.

Ukrajna kék-sárga, az EU is kék-sárga. Kijev közepén diadalív, Brüsszel közepén diadalív. Volodimir Zelenszkijt a keleti világ háttérhatalma, az oligarchia segítette a kijevi trónra; Ursula von der Leyent meg a nyugati világ háttérhatalma, a Deloitte és a KPMG. Brüsszel nyelve vallonnak hazudott francia, Ukrajnáé meg… ebbe bele se menjünk.

Elukrajnásodtunk. Így minden értelmet nyer.

Hónapok óta találgatják a kontinens legjobb szakértői: olyat mégis hogyan csinálhatott e jobb sorsra érdemes, daliás kontinens, hogy egyszerre építi energiaellátását az oroszokra és üzen nekik gazdasági háborút.

Mert ennek így, lássuk be, meglehetősen kevés értelme van. Lehet persze vitatkozni azon, hogy a Gazprom Európa tisztességes gázellátásában valóban akadályoztatva van-e, vagy a Siemens-turbina visszatérése óta már csak egyik átlátszó fedőszöveg váltja a másikat, hogy az Északi Áramlat kihasználtsága messze kapacitás alatt maradhasson.

Mindegy is, mert Oroszországból Európa felé fut még néhány gázvezeték, és a Török Áramlaton kívül azokon sem jön semmi.

Fogadjuk el: Oroszország részben eltekerte a gázcsapot a Déli Áramlaton ellátott országokon kívül mindenkinek. Lehet vitatkozni azon, hogy jogosan tette-e ezt, avagy jogtalanul – de mégiscsak logikus lépés az ukrajnai háborúval párhuzamosan futó gazdasági háborúban. Olyan ország ellen gazdasági háborúzni , amitől a fél kontinens jóléte függ? Ezt nem érti senki.

Pedig a napnál világosabb. Ez bizony a legjobb ukrán iskola szerinti külpolitika.

Mert ekkora böszmeséget, mint amit Európa az elmúlt nyolc évben megcsinált, egy entitás csinált még rajtunk kívül: Ukrajna.

Ukrajna, amely egyszerre ignorálta teljes mértékben keleti szomszédjának jelenlétét és kilétét, valamint játszott reménybeli nyugati szövetségeseinek energiaellátásával és kisebbségeivel. Ukrajna, amely képes volt Vlagyimir Putyin 2014-es agresszióját saját állampolgárain jogilag megtorolni, de arra nem volt képes, hogy a politikailag motivált, kifejezetten az oroszok ellen irányuló jogfosztásából három tollvonással kihagyja az uniós tagállamok tökéletesen ártatlan kisebbségeit. Ukrajna, amely nem ismerte fel, hogy a NATO-integrációját sohasem gondolták komolyan, és hogy Oroszország úgy fog majd benne pusztán a NATO és az atomfegyverek emlegetése miatt konkrét nemzetbiztonsági kockázatot látni, hogy valós, kemény NATO-védelem közben nem képződik meg mögötte. Ukrajna, amely háborús időkben a komplett diplomáciáját állítólagos szövetségeseinek folyamatos rugdalására használta. Ukrajna, amely annak a Szlovákiának is elzárta az olajat, amely az utolsó légvédelmi rendszerét is odaadta neki.

Stratégiai érdeket feladni üres szólamokért – ez Európának eddig nem volt sajátja.

Hogy honnan fészkelte be magát mégis Európa fővárosaiba ez a gondolat? Ukrajnából. Nincs mese. Európa egy óriási Ukrajna lett, tizenkét csillaggal. Még azelőtt elukránosodtunk, hogy Ukrajna európaivá válhatott volna.

De jó lenne végre felismerni, hogy az ukrán külpolitika végtelen és kiszámítható ostobaságának komoly része volt Ukrajna romba dőlésében, és hogy ukrán iskola szerinti külpolitikával Európát lehet elveszíteni, nem Ukrajnát megmenteni. Ha már egyszer elszúrtuk,

és egyszerre építettünk Oroszország felé energiafüggőséget, valamint kiáltottunk ki gazdasági háborút,

a két ellentmondó stratégia közül az egyiket vissza kell vonni. Az energiafüggőséget nem tudjuk, mert leáll az ipar és megfagyunk.

Úgyhogy kénytelenek leszünk befejezni a gazdasági háborút. Ha arcvesztés, akkor is, ha Dmitro Kuleba ránk szórja az ilyvói boszorkányok átkát, akkor is.

Be kell látnunk: Oroszország nem az az ország, amellyel szemben képesek lennénk egy gazdasági háborúra. Egy reménytelen háborút pedig, ha van rá mód, jobb nem végigvinni. Jönnie kell egy füstös szobában köttetett dealnek: fel kell adnunk a szankciók értelmetlen – azaz nem személyi – részét egy megbízható és megfizethető gázellátásért.

Ukrajnától külpolitikát tanulni nem az egyetlen erkölcsös cselekedet, hanem önmagunk és Ukrajna elveszejtésének legbiztosabb módja. Ukrajna érdekében kell feladnunk az ukrán külpolitikát – ők sosem jönnek majd rá, hogy ostobán gondolkoznak a világról. Mi viszont, akik csináltuk már jobban is, még rájöhetünk.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2022. augusztus 24. 10:34
Nem értem, hogy miért kell szót váltani a moslékkal. Egész nap itt tanyáznak, mindenbe beleböfögnek. Nem tudunk semmit tenni, mert a Mandiner nem teszi lehetővé. Egyetlen pofánvágásra van lehetőség: egyáltalán nem kell szólni hozzájuk. Persze, lehet, hogy akkor meg saját maguk kreálnak álkommentelőket, de nem szabad beugrani, a világon semmi értelme nincs ezeket akár leköpni is. Ja, és ugyanez az eljárás kellene a Mandiner mindenhonnan összekukázott u.n. "hírei" esetében is. Nem értem, miért nincs az emberekben némi önfegyelem, hogy a szart legalább kerüljék.
ersa57
2022. augusztus 24. 10:16
Kedves Mátyás! Ilyen ostoba, erőltetett, felületes hasonlóságokat, amelyek semmilyen valós összefüggéseket nem tartalmaznak, más országok és más személyek között is lehet találni. (pld. István király és Kádár jános között.) Te valótlanságot állítasz azon szándékod alátámasztására, hogy lejárasd az EU-t. Európa nem egyszerre építette ki a gázellátását Oroszország felé és üzent neki gazdasági háborút, a kettő között időbeli eltolódás van!!! Az EU, és elsősorban Németország valóban nagy hibát követett el akkor, amikor elhitte az oroszoknak, hogy nagyhatalmi szándékukról lemondva békét, és saját gazdasági fejlődésük biztosítása érdekében szoros kapcsolatokat szeretnének kiépíteni a nyugati világgal. Amint kialakult Európa függősége az orosz enrgiától, Putyin azonnal el kezdett terjeszkedni. Előre, tudatosan, hosszú évek alatt készítette fel Oroszországot erre a háborúra, az orosz nemzetiség elnyomása csak jó ürügy volt erre. Európa valóban sokkot kapott, nagyon nehéz helyzetbe került, de 2-3 év után meg fogja oldani a problémákat és akkor Oroszország fog nehéz helyzetbe kerülni, az által, hogy elszigetelődik a fejlett gazdasági államoktól.
próKator
2022. augusztus 23. 23:22
A Történelem kegyetlen, mindenki megkapja a maga Trianonját
Akitlosz
2022. augusztus 23. 23:05
Kétlem, hogy a szerző irányítaná "Európa" politikáját, de neki sem tilos politikussá válnia. Addig viszont nincsen arra jogköre, hogy előírja, hogy mi "kell". Még a Fidesz sem hallgat rá, nemhogy más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!