„Az ódon, vad vármegyeházák sötét szelleme”

2022. június 24. 13:37

Sok tanulsággal járhat, ha néhány gondolat erejéig alaposabban körüljárjuk a kérdést.

2022. június 24. 13:37
Nánay Mihály
Rubicon

„Nagy visszhangot váltott ki a vármegye kifejezés és a főispáni tisztség »visszavezetése« a 21. századi magyar alkotmányos rendszerbe. A különböző reakciókat áttekintve könnyen déjà vu érzés kerítheti hatalmába a gyanútlan olvasót, hiszen a közkedvelt Lúdas Matyi rajzfilm vagy Ady Endre Fölszállott a páva című versének érvkészlete már egyszer előkerült a régi magyar közigazgatás kapcsán: 1950-ben, a közigazgatási rendszer átalakításakor. Éppen ezért sok tanulsággal járhat, ha néhány gondolat erejéig alaposabban körüljárjuk a kérdést.

1949-re szinte már teljesen befejeződött a kommunista pártállami diktatúra kialakítása. A valamirevaló ellenfeleket (például Sulyok Dezső, Pfeiffer Zoltán) emigrációba kényszerítették, a Kisgazdapártot szétverték, Mindszenty bíborost pedig bebörtönözték. Megtartották az első egypárti választást, melyet – nem meglepő módon – 90% fölötti eredménnyel meg is nyert a Magyar Függetlenségi Népfront. Mindennek betetőzéseként pedig nyáron megszületett Magyarország új, sztálini típusú alkotmánya, az 1949. évi XX. törvény. Az 1950-es évre már csak egyetlen lényegi elem maradt hátra: a helyi közigazgatás átalakítása.

A kérdés magától értetődően került napirendre, hiszen e téren is szükséges volt egy az egyben átvenni a szovjet tanácsi modellt. Magát az átalakulást ráadásul az új alkotmány is megelőlegezte, a részleteket és az új rendszert felállító konkrét intézkedéseket ugyanakkor még nem fogalmazta meg. A tanácsi rendszert az 1950. évi I. törvény alakította ki, melynek vitája során az országgyűlési szónokok teljes egyetértésről tettek tanúbizonyságot, a legkisebb vita sem bontakozott ki a kérdésről, módosító indítványok híján az országgyűlés egyhangúlag fogadta el. A parlamenti vita során a hozzászólók a bevezetni tervezett új rendszer méltatása mellett nem takarékoskodtak a korábbi közigazgatást elítélő megjegyzésekkel sem. Az 1950. május 10–11-én zajló vitából érdemes is néhány részletet szó szerint idézni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2022. június 25. 12:06
Támogatom a vármegye rendszert (főispánt, alispánt) de csak akkor, ha bevezetik a derest. Elsőnek húzzák Szabó Tímeát deresre.
Béna Géza
2022. június 25. 09:58
A helyzet az hogy a vármegyék az ezeréves Magyarország pillérei !!!
amca
2022. június 25. 08:17
Ez a harc lesz a végső.. Múltat végképp eltörölni.. Libertaééé Egalite... Fraterite Zemlja,MIR,Szváboda Mennyi ájdióta bekajálta ezt a majomságot
írmag
2022. június 24. 21:41
Az országból nem eltűnt a 800000 párttag, ami persze az idő sodrában a foxi-maxi képzettekkel is kiegészült, még manapság is alakítják a homályt. Csak letagadva, kisujj eltartásos csészével baloldalivá szelídültek, mint a báránybőrbe bújt farkasok. Elég csak a privatizálás ocsmányságát megemlíteni, vagy a böszme beszéd jóváhagyását Őszödön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!