Matovičék halálos bűne

2022. június 08. 11:05

A szlovák kormány NEM CSINÁLT SEMMIT azért, hogy elkerüljük megfizethetetlen élelmiszerárakat.

2022. június 08. 11:05
null
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

„Egy ehhez hasonló publicisztikában nincs helye gazdasági mutatóknak, így nem fogok inflációs statisztikákról, súlyozott reálbérekről, energiapolitikai kötöttségekről beszélni. Elég, ha kisétálunk a legközelebbi benzinkúthoz, ha összevetjük a 2022-re vonatkozó rezsielszámolásokat a tavalyival, ha veszünk egy kiló csirkemellet. Nem fogok alakoskodni, egyetemet végzett középosztálybeliként valahogy csak elviselem, ha öt-hat évig nem jutok el nyaralni, vagy 22 helyett csak 21 fokra fűtöm fel a dolgozószobám. De mi lesz azokkal a szülőkkel, akiknek 650 nettóból kell majd kigazdálkodniuk három szoba, két gyerek meg egy autó fenntartásának költségeit? Azokkal a nyugdíjasokkal, akiknek 350 euróból kellene fenntartaniuk egy öreg családi házat meg egy életet?

Nem túlzás, százezrek, talán milliók lesznek kénytelenek a minőségi éhezés határán eltölteni a következő néhány(?) évet, mert nem tudják megfizetni a hús, a gyümölcs, vagy a krumplin kívül bármiféle zöldség árát, miközben a szlovák kormány NEM CSINÁLT SEMMIT azért, hogy ezt elkerüljük.

Az inflációs mentőcsomagot úgy sikerült elfogadni, hogy még mindig nem tudjuk, miből finanszírozzák majd, mert a Hegerék által is támogatott kőolajszankciókkal sikerült megszívatni az egyetlen vállalatot, amelynek a megadóztatása némi vért pumpált volna a válságtól lefittyedt költségvetésbe. Azt most hagyjuk is, hogy az államfő tegnap visszadobta újratárgyalásra a  csomagot, miközben teszem azt a kettős állampolgársági törvény módosítását gyorsabban írta alá, mint Sztálin az aktuális halállistáját úgy 1937 körül.

Keresztényi megbocsátást emlegettem az elején, de most csupa erőszakos dolog jut az eszembe.”

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2022. június 09. 10:18
Mit vársz egy 4 párti koaliciotol megspékelve bicikli tolvajokkal, szinésznökkel meg CIA ügynökökkel? Még abban sem tudnak megegyezni, ki kit vert át.
kelemikes
2022. június 08. 21:31
Nem csak kenyérrel él az ember! Ítélkezést inkább bízzuk Istenre!
nakatomi
2022. június 08. 18:15
A cikk ezzel a remek gondolattal végződik: "Egy percig ne legyen kétségünk, a választópolgárok nagy része a hét bármelyik napján inkább a gátlástalansággal kombinált pragmatizmust választja majd a szervilizmussal kombinált idiótaság helyett! Sőt, vasárnap kétszer."
tintapaca
2022. június 08. 16:02
Van egy bizonyos népességszám, földrajzi adott, településszerkezet, amelyek szükségesek egy ország lakosságának a saját erőből való eltartásához, alapszinten, külkereskedelem nélkül. Ezeknek a feltételeknek biztosítaniuk kell az evés, ivás, ruházkodás, lakhatás stb. alapkövetelményeket. Most derül ki, hogy a Kárpát-medencét magába foglaló Magyar Királyság egy ilyen természetföldrajzi és művi viszonyrendszer szerinti entitás volt, amely kb. ezer év alatt konszolidálódott. A kis utódállamok, mint Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, de még Ausztria is, túlzottan ki vannak szolgáltatva a külső feltételeknek. (Élelmiszer, energia, népesség stb.) Romániával más a helyzet, ott a Kárpátok gerince két különböző világot választ el, amelyek nem képesek az integrációra, száz éve. (Nem tudom a megoldást.) Az előbb említett országok ezért mindig birodalmi függésbe törekedtek. Történelmileg a legjobb példa az első világháború utáni Ausztria, amelynek első köztársasági kormánya annyira reménytelennek látta helyzetét, hogy népszavazást írt ki a Németországhoz való csatlakozásról. Az osztrákok döntő többsége a Németországhoz való csatlakozásról döntött 1919-ben, vagy 20-ban. A Népszövetség nem engedte végrehajtani az egyesülést, amelyet majd Hitler végzett be az Anslussal, húsz év múlva. Tehát a birodalmaknak - USA, SZovjetúnió Európai Unió érdeke, hogy kis, gyenge államokat láncoljon magukhoz. Így van ez Szlovákia és Magyarország esetében is. Meg kell várni, amíg a birodalmi kereteteket a válságok szétfeszítik. Akkor nyílik tér a megfelelő cselekvésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!