Zárt kapu

2022. június 07. 07:08

A Népstadionban fütyülő gyerekek belenőttek a kihaénnem magyarkodásba.

2022. június 07. 07:08
null
N. Kósa Judit
Népszava

„Lehettem úgy tíz éves, amikor Moszkvába induló anyámtól szovjet pionírnyakkendőt kértem ajándékba. Hogy ő elképedt-e magában vagy jót mulatott, azt nem tudom, de biztos nem volt ellenére a dolog: ha valamit, hát háromszögletű piros vászonkendőt garantáltan lehetett kapni a Szovjetunióban. És mivel a hetvenes évek közepén jártunk, anyám alighanem biztos volt benne, hogy azt a nyakkendőt még a dédunokái is nyűni fogják.

A népstadionbeli fütyülésről jutott eszembe ez a régi történet. Mert bár ósdi közhely, de mégiscsak igaz, hogy minden gyermek egy tiszta lap, és nagy a felnőttek felelőssége, hogy mit írnak arra a lapra. Márpedig a magyar állami futball irányítói most igencsak tanulságos leckét róttak harmincezernél is több üzenőfüzetbe. Ennyi gyerek tanulta meg, hogy egyrészt a büntetést ki lehet és ki kell játszani – így lesz zárt kapus meccsből nyílt kapus -, másrészt nem elég, hogy a magyar ember mindössze a Jóisten, hazája és a szerelme előtt térdel le, de azt sem viseli el, hogy más ember a maga meggyőződése szerint tegyen ilyen mozdulatot. Ha a brit ember a rasszizmus és a kirekesztés ellen térdepel le, akkor azt ki kell fütyülni, Isten engem úgy segéljen, ámen.

A Népstadionban fütyülő gyerekek kábé akkor születtek, amikor Orbán Viktor behúzta az első kétharmadát. Nem hogy a korábbi világról nincs saját tapasztalásuk, de az oktatás és a közélet jelen közegében esélyük sincs arra kapni ösztönzést, hogy legalább kérdéseket tegyenek fel. Nekik már ez a valóságuk, úgy nőttek bele a kihaénnem magyarkodásba, a gyűlölködés virtusába, abba a világba, ahol a fociultrák ostobasága immár gyengéden oltalmazott hungarikum, hogy mi észre sem vettük. El voltunk foglalva a felnőttes bajainkkal, miközben mások teleírták azt a bizonyos lapot. Most aztán nézhetünk.”

***

Kapcsolódó hírünk

Megint letérdeltek az angol focisták: íme, a magyar gyerekek reakciója!

A gyerekeknek sem tetszett a nyugat-európai gesztus. Bővebben!

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karácsony Andrea
2022. június 07. 15:57
te jó ég... ez az asszony a 70 es években, veres nyakkendőt kért ajándékba? :)) szép kis család lehetett!!! a hülyeséghez való ragaszkodás máig tart nála
VeJoLa
2022. június 07. 15:33
Na ja, a "kihaénnemkedés" jogilag le van védve! Magyaroknak az tilos!
Brandon the great Negro
2022. június 07. 15:12
Milyen fütyülés az ami a lelátón nem hallatszik?
youngboy
2022. június 07. 14:28
Mi lenne, ha mi térdelnénk a román, szlovák, ukrán magyargyűlölet ellen? Eltiltatnák a csapatot öt meccsre, mert hogy tilos a meccseken a politikai tüntetés. Ez a hülye angol tüntetés a bűnöző amcsi fekete emlékére, mi mi a fasz, ha nem politika?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!