A magyarok a leiskolázásra nem tartanak igényt

2022. június 06. 15:13

A brit birodalom küldetésének tartotta, hogy gyarmatosítsa és egyben civilizálja is a világot.

2022. június 06. 15:13
null
Schmidt Mária
Facebook

„A brit birodalom küldetésének tartotta, hogy gyarmatosítsa és egyben civilizálja is a világot. Rudyard Kipling 1899-ben írt verse a »The white man’s burden« annak a kulturális imperializmusnak a legegyértelműbb megfogalmazása, ami szerint a briteket a Jóisten arra teremtette, hogy elvigyék a fényt, a tudást, és persze a helyes viselkedést a világ alulfejlett részére.

Hogy ez a hozzáállás mit sem változott, azt a tegnap esti vesztes meccs (Magyarország–Anglia 1:0) után nyilatkozó Gareth Southgate angol szövetségi kapitány mindennél ékesszólóbban bizonyította: »Azért csináljuk a térdelést, hogy ezzel is nevelni próbáljunk az egész világon.« (Booing of the knee is why we do it — to try to educate people around the world.)

A magyarok erre a leiskolázásra nem tartanak igényt. Lehet, hogy pont ezért a kéretlen nevelőszándékért jár nálunk a füttyszó felnőttől, gyermektől egyaránt. Ha azért csinálnák, hogy kifejezésre juttassák, mennyire szégyenletesnek tartják, hogy annyi időn keresztül lenéztek és lekezeltek mindenkit, aki nem ők, talán csendben tudomásul vennénk, hogy nem volt jobb ötletük bűnbánatuk kifejezésre juttatására. De ez a hivalkodó és szándékosan kioktató pótcselekvés tőlünk csak megvetést érdemel.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagyhuba1
2022. június 07. 19:50
AZÉRT másoltam be mert teljesen egyetértek!!! Mi tiszteljük a briteket! -is!... Ezért elvárjuk a britektől hogy legyenek szívesek hogy a MI VÉLEMÉNYÜNKET ŐK IS TARTSÁK TISZTELETBE! EZ ÍGY "SPORTSZERŰ"!...
Alcofrybas
2022. június 07. 07:20
„a briteket a Jóisten arra teremtette, hogy elvigyék a fényt, a tudást, és persze a helyes viselkedést a világ alulfejlett részére.” Mi valóban nem tartunk igényt rá. Ezzel együtt én szeretném, hogy elvigyék. Csak hát elba... Elbaltázták.
Isten jobb keze
2022. június 07. 07:14
A nagy tudású, setét agyú Marishka xdxd
Esvány
2022. június 07. 06:57
Beszéljünk már magyarul! Nem "leiskolázás", hanem nagyképű kioktatás. A "leiskolázás" a londoni 6:3 volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!