Szlovákia, a „lábon lőtt” ország

2022. június 16. 15:38

A kőolajembargó kapcsán tulajdonképpen mindenki veszített, a legtöbbet talán éppen Szlovákia.

2022. június 16. 15:38
null
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

„A lassan két hete elfogadott szankciós csomag lecsengett témának tűnhet, holott az általa keltett hullámok tulajdonképpen csak most érik el Szlovákiát. Jónéhány hónapba telik, mire át is csapnak az ország feje felett, de ne legyenek illúzióink, állítsanak bármit atlantobrüsszelista barátaink, ez fog történni. Mind politikai, mind gazdasági értelemben.

Rögtön az elején érdemes tisztázni egy igen elterjedt félreértést. A közbeszédben, talán néhány szlovák sajtótermék rendkívül slendrián megfogalmazása miatt, az az elképzelés vert gyökeret, hogy a szlovák kormánynak nem sikerült Orbán Viktor Magyarországához hasonló sikert elérni az érdekérvényesítésben, és az orosz nyersolaj importja kapcsán Szlovákia nem kapta meg ugyanazokat a kivételeket, mint »a magyarok« és a csehek. Nos, ahogy mondani szokták, mindez így és ebben a formában nem igaz.

A fenti állítás színvonala nagyjából a jereváni rádió szerkesztői elveinek megfelelő szellemben született. Valótlanság ugyanis, hogy Pozsony ne kapta volna meg az orosz kőolaj vezetékes importjára vonatkozó határozatlan idejű (!) felmentést, mint déli és északnyugati szomszédja. Hogy ez sokkal inkább Orbán Viktornak köszönhető, semmint bármelyik szlovák politikusnak, azt most hagyjuk. 

Az orosz nyersolaj, legalábbis még egy darabig, a Barátság kőolajvezetéken korlátlan mennyiségben érkezhet az országba. Elméletben! Ugyanis, és itt mulasztott óriásit a szlovák kormány, azt már nem sikerült kiharcolnia, hogy az orosz nyersolajból finomított termékek korlátlan ideig forgalmazhatóak legyenek az EU területén. Magyarul, a Slovnaft a türelmi idő lejárta után nem exportálhat uniós tagállamokba semmilyen, az orosz olajból előállított terméket. Se benzint, se dízelt.”

Nyitóképen: Eduard Heger. Fotó: John Thys / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zilizi Gábor
2022. június 17. 18:27
Mivel az derült ki hogy sok politikai szlovák vezető csak koppintotta a szakdogaját. Azt is eltudom képzelni hogy Heger miniszterelnök nem értette mik a feltételek ami persze angol nyelven volt mert annyira csak oda lett tuszkolva a vezető pozícióba. Szulík gazdasági miniszter meg pedig a leszarom politikáját folytatja (azért bólintott az EU embergó feltételekre) mert neki az a terve hogy minden telet Ausztráliában fogja tölteni. Ott ugye nem kell télen a melegről és a üzemanyag árról gondoskodni....
Kriszta67
2022. június 17. 11:41
Nem akarjátok, hogy Magyarországhoz csatoljanak titeket? :-)))
Ólat a trolloknak
2022. június 17. 11:27
A nyálon lőtt lány... :-)
Vidėken újrakezdő
2022. június 17. 08:40
Majd küldünk nekik üzemanyagot, ők meg küldenek cserébe olcsó és finom tejtermékeket, így tejben-vajban fürdik majd Magyarország. :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!