Novák Katalin súlytalan államfőnek ígérkezik? Volt ilyen Rákosi és Kádár alatt is

2022. június 07. 15:42

A központ által kijelölt közjogi méltóságok általában nem felemelkednek, hanem hozzászürkülnek a funkciójukhoz.

2022. június 07. 15:42
null
Illényi Balázs
HVG

„Gonoszkodó viccek, hiába várt telefonok, letagadott aláírások kísérték a magyar pártállami elnökök pályáját. A központ által kijelölt közjogi méltóságok általában nem felemelkednek, hanem hozzászürkülnek a funkciójukhoz.

Az államfő bármit gondolkodás nélkül aláír. Még a parlamenti dolgozószobájának ablakán véletlenül berepülő, használt vécépapírt is. Az erről szóló vicc Novák Katalinnal még nem terjed, de még csak nem is Schmitt Pál elnöki tevékenységének illusztrálására született. Ugyanezt a történetet már az 1950–1960-as években is mesélték, akkor a nemzet egységét 1952 és 1967 között megtestesítő Dobi Istvánról, az Elnöki Tanács elnökéről.

A pártkatonából elnökké avanzsáló, és ezen a poszton különösebben sok vizet nem zavaró, a valódi hatalom birtokosait az aláírásaival hűségesen kiszolgáló funkcionáriusra – amilyen szerep most elemzők és publicisták szerint Novák Katalin köztársasági elnökre is vár – a magyar történelem pártállami időszaka több példával is szolgál. Legjellemzőbb közülük Dobi és közvetlen utódja, Losonczi Pál pályája.

A monográfusa, Révész Sándor történész (a HVG munkatársa) által a »legmélyebbről érkezett« magyar államfőként jellemzett Dobi István három párt – a szociáldemokrata, a kisgazda és a kommunista – vezetésében is helyet kapott. Az 1945 előtt tisztánlátásról, talpraesettségről és adott esetben nem kis bátorságról tanúságot tevő politikus a háború után, a kommunista párthoz közeledve egyre inkább elvesztette karakterét, és a diktatúra kiszolgálója lett: előbb miniszterelnökként, majd 1952-től az Elnöki Tanács elnökeként. (Ezt a 21 tagú testületet szovjet mintára hozták létre 1949-ben, és kollektív államfői funkciót töltött be, illetve bizonyos korlátozásokkal az Országgyűlést is helyettesítette a rendszerváltásig.)”

Nyitókép: Megnyitó 1948. június 11-én, a kép bal oldalán Mihályfi Ernő, az első sorban Szakasits Árpád, Rákosi Mátyás, Dinnyés Lajos, Dobi István és Vas Zoltán.

Fortepan / Rádió és Televízió Újság

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. június 08. 14:55
Kérdés::Ki ez a faxkalap? Válasz: Moszág 9 847 568 sz. senkije. Megszólalt.
nyugalom
2022. június 08. 11:35
Csak nem az Illenyi Katica rokona?
szemlelo
2022. június 08. 10:15
Dobi Istvánról az a vicc járta a halála után, hogy az özvegye jól meg fog élni a betétdíjból, ha visszaviszi az üvegeket. Ő a példa a mosléknak.
Hajnóczi Kristóf
2022. június 08. 09:42
Illékony cikk. Mire a végére értem, el is felejtettem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!