Ilyen volt A Meccs közelről – élménybeszámoló Angliából

2022. június 16. 06:42

A focit elsősorban játszani kell, minden más pótcselekvés. Wolverhamptonban két csapat volt kint a pályán, de csak az egyik futballozott, és csak az egyiknek voltak szurkolói.

2022. június 16. 06:42
null

Valentinyi Pál írása

***

A kérdés már csak az, mit fogunk csinálni életünk hátralevő részében. Nem csak a magyar miniszterelnök büszkeséget és vidámságot sugárzó gondolata ez a mondat, barátaimmal mi is erre jutunk a szerdai angol reggelink elfogyasztása közben annak kapcsán, hogy a wolverhamptoni angol-magyar mérkőzés volt az első olyan idegenbeli találkozó, ahová a feleségeinket is magunkkal vittük. A csapat ugyanis olyan magasra tette a lécet keddi teljesítményével, hogy azt a közeljövőben nehéz lesz überelni és így elkápráztatni életünk párját.

Nem tudom, hogy ez volt-e az évszázad mérkőzése, elvégre elég sok hátra van a 21. századból,

de az majdnem biztos, hogy nehéz lesz felülmúlni a kedd esti angliai teljesítményt. Igaz, elnézve a válogatott formáját, talán mégsem lehetetlen.

A meccs előtt egy 1:1-es döntetlennel is kiegyeztem volna, mégiscsak az angolok ellen léptünk pályára, ráadásul az ő otthonukban. A hazai pálya előnyét csak az értheti, aki már járt külföldön, különösen válogatott meccsen, különösen a futball őshazájában. Minden egyes gól, amit angol kapuba rúg egy csapat, többszörösen esik a latba a futballtörténelem almanachjaiban.

De 1928 óta a legnagyobb hazai angol vereség? Négy találat kapott gól nélkül 69 évvel az Aranycsapat 6:3-ja után? Ezt aligha tették meg sokan a fogadóirodáknál. Mint ahogy arra is csak egészen kevesen mertek ezelőtt pár hónappal gondolni, hogy az A-liga halálcsoportjának keresztelt 3. kvartettben négy meccs után Magyarország áll majd az élen. Igaz, a tavalyi Európa-bajnokságon már kaptunk kóstolót halálcsoportból, és akkor is becsülettel helyt álltunk, ám a mostani, kiegyensúlyozott teljesítmény már jóval több, mint adrenalin,

ez már egy tudatos munka gyümölcse. Lassan megszeretjük a lehetetleneket.

Idegenbeli meccseink tapasztalatához képest fogadtatásunk nem volt különösebben barátságtalan, leszámítva a kifütyült nemzeti himnuszunkat, amiben egyébként már jelentős praxissal rendelkezik az angol szurkolótábor. A felénk irányuló ellenszenvük azonban angolosan hűvös és visszafogott volt, nem éltünk át olyan vegzatúrát, mint tavaly nyáron az Európa-bajnokságon Münchenben, amikor a kivezényelt rendőrök csuklóztatták, a helyi LMBTQ-aktivisták pedig arcátlanul provokálták a német meccsre vonuló magyar szurkolókat. A kétszázezres west midlandsi városban béke honolt, a magyar tábor a szokásos tűzzel és lelkesedéssel tudatta a helyiekkel, hogy készen áll az angliai csatára. Mi, magyar szurkolók mindig megadjuk a módját, pár ezren is túlkiabáljuk a húszezres angol tábort, ha arra van szükség. A himnuszt is kétszer énekeljük el, nem azért, mert kifütyültek minket, hanem mert ez a szokás: meccs elején és a meccs végén eredménytől függetlenül elhangzik nemzeti imánk.

Nos, kedd este nemcsak a pályán játszó csapat aratott győzelmet:

szurkolótáborunk is szívét-lelkét kitéve hajszolja győzelembe a nemzeti tizenegyet.

Mindezt úgy, hogy eközben a nézőtér angol felén lévők – érdemi szerep híján ne nevezzük őket szurkolóknak – provokációját figyelmen kívül hagyva, a mi fiainkra koncentrálva mutattuk meg, milyen a magyar virtus. Nem, nem rasszista, ahogy az ellen folyamatosan sugallni próbálja. A nemzeti színek, a címer, a nagy elődök öröksége mind-mind megérdemli a tiszteletet és a megbecsülést. Nem showsztárokként tekintünk a pályán dribbliző fiainkra, hanem honfitársainkként, akik szívüket-lelküket és sokszor vérüket adják egy jó nemzeti teljesítményért. 

Ennek a hozzáállásnak a nyomát sem láttunk sem az angolokkal tömött szektorokban, sem az angol játékosokon. Túlfizetett, túlhajszolt, túlmenedzselt csapatot láttunk, amelynek sem a játékosai, sem a szurkolói nem a játékkal foglalkoztak, hanem azzal, hogyan ússzák meg alibizéssel, erőfeszítés nélkül a Nemzetek Ligáját és hogyan ugorjanak rögtön a novemberi katari vébé csoportkörébe, esetleg egyenesen az elődöntőbe. Nem meglepő, hogy a legutóbbi, zártkapus meccsünkön a vuvuzelás, mosolygós fiatalok helyett agresszív gyerekhadsereget vizionált az angol sajtó és térdeplésről, meg bírói teljesítményekről cikkeztek. És persze rasszistázták is a magyarokat, miközben a brit konzervatív kormány épp azon ügyködik, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságot átjátszva Ruandába telepítse saját bevándorlóit.

Valahogy szükségszerűnek tűnik ebből a szempontból a 4:0-s történelmi pofon.

A focit ugyanis elsősorban játszani kell, minden más pótcselekvés.

Aki térdepel, aki az ideológiai neveléssel foglalkozik sajtónyilatkozatokban, aki szemléletet akar formálni, nem pedig a végeredményt, az nem lehet sikeres a zöld gyepen.

Wolverhamptonban két csapat volt kint a pályán, de csak az egyik futballozott, (de az ötletesen, taktikusan, elegánsan) és csak az egyiknek voltak szurkolói. Ez már akkor látszódott, amikor a harmadik gól után többen tüntetőleg elhagyták a stadiont, de a frusztráció csúcspontját kétség kívül az jelentette, amikor a saját játékosaikat – köztük a Manchester United hátvédjét, a rémes szezont futó Harry Maguire-t – fújolták ki. Ilyen a magyar csapatban elképzelhetetlen lenne. Maguire-t hónapok óta szekálják az angol szurkolók, óriási terhet téve a nyakába, de ő mégis mindig vállalja a válogatottságot és beáll, ha beküldi őt Gareth Southgate. Az már más kérdés, hogy 3:0-nál miért kellett őt rászabadítani a dühös wolverhamptoni stadionra – és fordítva. Állítólag a meccs mellett négy ittas angol csakúgy a biztonság kedvéért össze is vert egy rendőrt, de ez a mérkőzés eredményén már nem változtatott.

Ilyen egy igazi futballtrauma,

a feldolgozása nem megy egyik napról a másikra. Sajnos ebben nekünk, magyaroknak is van tapasztalatunk, tudjuk, hogy ilyenkor mindenki hibás, de senki sem igazán. Kizökkent az idő, de még nem tudni, miért és hogyan. A sajtó hol Southgate szövetségi kapitányt, hol a Channel 4 televíziócsatorna közvetítését hibáztatja a Nemzetek Ligájában való tragikus szereplés miatt. Utóbbit oka egészen szürreális: amióta ez a tévéállomás adja a meccseket, a válogatott rosszul szerepel. De már a bagatellizálást is nagyiparban űzi az angol kommentelők serege, rendszeresen visszatérő toposz, hogy a Nemzetek Ligája nem is igazi téttel bíró sorozat, hanem csak egy felesleges torna, de majd az év végi sivatagi vébén minden helyreáll, és „hazajön” Angliába a világbajnoki cím. Azontúl, hogy az előző század mérkőzése, az 1953-as 6:3 sem volt szigorú értelemben véve tétmeccs, mégis új fejezetet nyitott a futballtörténelemben. A mostani 4:0 is ilyen, ha nem nagyobb siker.

1986-ban születtem, nem hallhattam személyesen, hogyan magyarázta meg Mezey György akkori szövetségi kapitány a mexikói világbajnokságon a Szovjetuniótól elszenvedett 6:0-s vereséget. Csak a legendát ismerem, hogy állítólag a tészta ülte meg Détáriék gyomrát, azért nem ment a játék pályán. Ami a magyar labdarúgásnak az irapuatói tészta, az az angoloknak mostantól a wolverhamptoni gulyás. És mi tudjuk, hogy

akár évtizedekig is eltarthat, amíg egy válogatott kihever egy ilyen ételmérgezést.

Garreth Southgate angol szövetségi kapitánynak és játékosainak tehát lesz teendője.

Mi, fanatikus magyar szurkolók – és a minap azzá vált feleségeink – pedig tovább élvezzük a hangulat és a teljesítmény miatt megérdemelt örömünket. És bizony még a délelőttre csúszó reggelink elfogyasztása közben, a sok éneklés miatt a torkunkat köszörülve, a túlságosan is sokáig tartó ünneplés után sorainkat rendezve is beleborzongunk az élménybe. Hiszen az éjjel soha nem érhet véget.

Kapcsolódó

„Magyarország rengeteget adott nekem!” – Marco Rossi a Mandinernek
Nagyinterjúnk a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával. Bővebben is érdekel...

Nagyinterjúnk a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával. 

MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
poverello 1226
2022. június 17. 08:21
Bernau színű ez a senki, mint a kaka, és feketau, mint az éjszaka...
Reszelő Aladár
2022. június 17. 08:07
Azért veszélyes ezt az eredményt az irapuatoi 0-6-tal összehasonítani. Mi azóta sem tudjuk mi történt utána és mi okozta azt a 30 éves mélyrepülést, de alighanem addigra az alapokkal is komoly gond lehetett és a rendszerváltás sem jött a legjobbkor. Az angolok alapjai viszont kikezdhetetlenek, sok keretnyi nemzetközi szinten is bevethető focistájuk van, Styles egy remek játékos, de náluk alighanem egy 100-ra szűkített listára sem férne fel. Szóval bármi is lesz velük a VB-n, ennek a meccsnek biztosan köze lesz hozzá, mi is láttuk a fiainkat szenvedni aztán szárnyalni.
Laci0306
2022. június 17. 00:29
Valentinyi Pál Mathias Corvinus Collegium Főigazgatói kabinetvezető, Stratégiai igazgató. Főigazgatói Kabinet, hogy lehet élménybeszámoló Angliából amikor kedden itthon volt. Tehát a mandiner is hazudik és Valentinyi Pál is. https://24.hu/fn/gazdasag/2021/01/13/mcc-mathias-corvinus-collegium-alapitvany-ingatlan-ceg-valentinyi-orban/
Rádi PP
2022. június 16. 14:45
Egy cikk a spanyol Marcá-tól a Mágikus Magyarorkról, talán ők értenek egy kicsit a focihoz és nem elfogultak: https://www.marca.com/futbol/nations-league/2022/06/15/62a99ca546163f94a88b45de.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!