Szerintem létezik rosszabb, mint egy szülő elvesztése

2022. május 07. 15:03

Egy szülő soha meg nem kapása.

2022. május 07. 15:03
null
Tibi atya
Facebook

Tegnapi bejegyzésem után sokan horgadtak fel, hogyan lehetek ennyire érzéketlen, hiszen mégis itt maradt utána két gyermek.

Őszintén örülök neki, hogy ez ennyire fontos mindenkinek, csupán azt nem értem, miért csak tegnap óta. Ezeknek a gyerekeknek nem tegnap rúgta be a gyerekszobájuk ajtaját a pokol, hanem a születés pillanatában, amikor az apjuk élőzéssel hergelte közben a közvéleményt.

Szerintem létezik rosszabb, mint egy szülő elvesztése: egy szülő soha meg nem kapása.

A szülő az intimitás és a biztonság elsődleges mintája, és mint olyan, minden gyermeknek a létezése jogán jár. Nem az intimitás és a biztonság tömegek számára hozzáférhető instagrammásolata, nem a méhen belüli élő közvetítés, nem a lájkokkal szeretés. A privát, saját és elidegeníthetlen élményeként létező, önzetlenül adott szeretet, amiből ő is megtanulja, hogyan kell adni (másoknak és magának is).

Nyilvánosságra kényszeríteni valakit korai gyermekkorban, hogy mindezt pont akkor ne kaphassa meg, amikor az életét határozza meg, rosszabb mint verni.

Ha ezt művelik vele, számára azt jelenti, hogy ahogy ő van, az önmagában nem szerethető, csak attrakcióként. Ez még csak nem is tudatosan szerzett ismerete lesz, hanem a legalapvetőbb létélményébe beleégetett forráskód.

Amikor a halál tabusításáról beszélünk, természetesen nem azt értjük alatta, hogy a téma maga tabu (hiszen a csapból is folyik). Sokkal inkább azt, hogy bizonyos aspektusai azok. Például hogy miért is nem szabad babonás módon jót vagy semmit, és miért fontos kimondani azt is, ha valakinek a halálától megkönnyebbülünk. Azért nem, mert a halál ténye nem változtat azon, amit valaki életében ellenünk elkövetett, ő pedig meghalt, de mi tovább élünk.

Nem várom el, hogy egy közeli hozzátartozó így gondolkodjon, de én személy szerint megkönnyebbültem. A fő különbség köztem és egy közeli hozzátartozó között ugyanis az, hogy a kasztni eltérő oldalán ülünk. Berki Krisztián brahiból kockáztatta mások életét, pusztán azért, mert megtehette. Ők is valaki szerettei, és nem rajta múlt, hogy többé már nem azok. Szerencsére az enyémek soha sem kerültek a közelébe, és hála Istennek, már nem is fognak.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. május 08. 07:23
"én személy szerint megkönnyebbültem." Én nem. "A fő különbség köztem és egy közeli hozzátartozó között ugyanis az, hogy a kasztni eltérő oldalán ülünk" Ja. Meghalt két közúti köcsög. Na és?! Maradt még elég.
Bell & Sebastian
2022. május 07. 16:37
Jákob két neve Az információelmélet atyja Claude Shannon, és mivel angolnak hittem, elfelejtettem a nevét, egy óra munka van ebben a hozzászólásban. Úgy jön ez ide, hogy S. sokat vitatkozott a haverjaival azon, tudunk-e az embernél okosabb robotot készíteni? A vita nem eldöntött. Ez meg úgy jön ide, hogy a tévéscelebeket a legegyszerűbb lelketlen és istentelen robotoknak tekinteni, akik egy adott feladatra alkalmasak csak, de arra legalább megbízhatóan. Mi lehet a küldetésük? Hogy bevonzzák a katasztrófa turistákat a képernyő elé, ami csak azért fontos, hogy minél többen vessék rá magukat a reklámnak mondott moslékra. Mi ebből a tanulság? - katasztrofálisan sok a röfögő turista - akkor jó egy robot, ha minél kevésbé hasonlít belsőleg miránk - vagyis okoskodó, de nem okos, mert azok mi vagyunk, hisszük meggyőződéssel - ezért egy kategória minden celeb, beleértve T. atyát és Robit Egyelőre úgy néz ki, az embernél okosabb robotot azért nem gyártunk, mert nem célunk. Tudnánk, csak nem akarunk. Ezzel szemben az igazság az, hogy nem tudunk, csak kínos bevallani. Az Isten még nyerésre áll a birkózásban.
annamanna
2022. május 07. 15:59
Vagy egy másik apa, Berkivel összevetésül: Már 59 éves, és így néz ki Alain Delon soha el nem ismert fia. Ezt üzente 86 éves édesapjának https://www.kiskegyed.hu/csalad/alan-delon-megtagadott-fia-christian-aaron-boulogne-paffgen-foto/ypsndt9 (A cikkben videó is van, amiben szerepel, elég megdöbbentő a hasonlóságuk: https://www.youtube.com/watch?v=OZTlixpmE_o )
SigSauer
2022. május 07. 15:49
Pont így. Két darab szarral kevesebb. Jobb hely lett a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!