Egy ötvennégy százalékos Fideszt nem lehet legyőzni

2022. április 08. 12:32

Nincs olyan kicsit is demokratikus választási rendszer, amelyben le lehet győzni egy olyan pártot, amelyet minden második szavazó támogat.

2022. április 08. 12:32
null
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok.hu

„Ez a kijelentés magától értetődőnek tűnik, de az ellenzék vezetőinek és kampánytanácsadóinak mégsem sikerült ezt a problémát megfogalmazniuk maguknak. Kétszázezer stabilan kormánypárti szavazó és a bizonytalanok többségének megszólítása nélkül nem lehet a Fideszt legyőzni. Nincs olyan kicsit is demokratikus választási rendszer, amelyben le lehet győzni egy olyan pártot, amelyet minden második szavazó támogat.

Ha fel akarjuk mérni az ellenzék és annak »értelmisége« fogalmatlanságát, akkor a fentieket megfontolva kell elemeznünk a választási eredményeket. A Fidesz már az 1998–2002-es választási ciklus végére is bőven negyven százaléknál nagyobb támogatottságot szedett össze, jelentősen növelve a szavazatarányát és a szavazóinak a számát a kormányzása alatt. A 2010–2014-es válságkezelő és romeltakarító négy évet leszámítva a Fidesz minden kormányzása alatt növelni tudta a szavazóinak a számát és azok arányát az összes szavazat számát tekintve.

A Fidesz az utóbbi négy választáson csak egyszer kapott ötven százaléknál kevesebb szavazatot, hiszen 2018-ban is megkapta a szavazatok felét. A 2010–2014-es ország-újraszervező időszakban sem vesztett jelentősen a támogatottságából; akkor is nemcsak a legnagyobb párt maradt, hanem domináns párti státuszát is megőrizte. Ennek sok különféle oka van, amelyeket az ellenzék és a világmagyarázattal foglalatoskodó értelmisége nem volt hajlandó tudomásul venni, még most, a negyedik katasztrofális választási veresége után sem. A Fidesz ugyanis gondosan ügyel rá, hogy a magyarok többsége által természetesnek tartott „nemzeti minimumot” mindig és kompromisszumok nélkül képviselje. A Fidesz a társadalompolitikájában a választópolgárok nyolcvan százalékának világképét képviseli, míg a baloldal ilyesféle konszenzusra kísérletet sem tett a kormányzásai alatt. A Fidesz a választóknak olyan kulturális és hangulati »életérzéseket« kínál, amelyek létezéséről a baloldal és az értelmisége tudomást sem hajlandó venni. A magyar választópolgárok különösen értékelik azt is, hogy a jobboldali kormány a külföld felé is határozottan képviseli a magyar érdekeket. A magyar nem egy szervilis nép és tulajdonképpen a Fidesz szavazatszerző képességén túlmenően is viszolyog a »merjünk kicsik lenni« »csicskaságától«.”

Nyitókép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. április 08. 22:15
Nem tudom ,miért ,de az összes komcsi-libsi-állibsi-moschlék 1etlen 1 sportolót ,sportot szerető embert nem tud felmutatni. Kivéve a 100 földbirtokkal rendelkező Steinmetzet. Pedig 1szerű. Kisvárda 3-0ra vezetett a 17 percben. A Fehérvár nem adta fel . Innen fordított. Na tessék. Utánuk csinálni.
Jack Reynor
2022. április 08. 16:00
még mindig gerrymanderingeznek a majmok gerrymandering esetén egy egyéni győztese se lenne a mosléknak
Gyzoltan
2022. április 08. 15:26
"Egy ötvennégy százalékos Fideszt nem lehet legyőzni" Drága Pesti Srácok! Ezt a kitételt sürgősen felejtsétek el! -még akkor is, ha ténylegesen lehetséges, hogy az ellenzék veretes veretei, a sokat próbált veteránok, megőrzik jól fizetett, jól jövedelmező pozícióikat, és nem hajlandók hátralépni, és eltűnni a politika színpadáról! Márpedig ehhez az eredményhez igenis kellett az ellenzék oldaláról érkező szavazatok tömege, a politikán kívül levő semlegesekről nem is beszélve... Viszont lehet reménykedni, akár tenni is érte, hogy ez az arány megmaradjon, megtartva az átszavazókat, vagy akár tenni érte, hogy a kormányzatra szavazók száma növekedjék... Mindössze jól kell politizálni! -nem adni teret a cionista liberális tébolynak, a liberális őrületnek... Részetekről fog menni? -nálatok nem veterán felügyel?
Teréz A Piréz
2022. április 08. 14:43
Merjen kicsi lenni az ellenzék. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!