A liberális írónő esete a férfi munkával

2022. április 08. 15:23

A jobboldal által vezetett demokrácia nem demokrácia, a jobboldali nő nem nő?

2022. április 08. 15:23
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Szécsi Noéminek nem tetszik, hogy Orbán Viktor férfi munkának nevezte a választási kampányt, amely jó mulatság volt.

Emlékeztetőül: a „jó mulatság, férfi munka” szöveg Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című,

iskolai tananyagnak számító, közismert versében szerepel,

záró sorként, a magyar kulturális örökség részeként. Úgy látszik, ez már vállalhatatlan, patriarchális kiszólás egyeseknek 2022-ben. 

Az írónő a rég megromlott és savanyú Magyar Narancsban (feat. Ungváry Krisztián és Magyar Bálint) adott hangot elégedetlenségének, felháborodva azon is, hogy mindehhez tapsolnak a „stréber lányok a kormányból”, Varga Judit és Novák Katalin – egyikük ott, Orbán mögött; a másik, a nemrég megválasztott, leendő köztársasági elnök úgymond „kissé távolabb”.

Én meg gondolkodom, hogy hát én nem láttam sehol Novák Katalint aznap este, most akkor a földhözragadt jobboldali krokodilagyam vajon nem tud értelmezni valami metaforát, szimbólumot, akármit, vagy egyszerűen Szécsi Noémi kétharmadtól könnyes szemén át rosszul látott, hallucinált, esetleg a „kissé távolabb” a Sándor-palotát jelenti, és suta írói eszköz egy publicisztikában, netalántán direkt kétértelműség? Szóval csak jelzem, hogy

Novák Katalin nem volt ott. Viszont ő fogalmazott úgy a Fidesz-kongresszuson, hogy „jó mulatság, női munka volt”.

Az egész választás utáni Magyar Narancs-szám egy nagy látlelet, a magába zárkózó ellenzéki politikai pszichózis látlelete: lényegében mindent igazolva látnak a lap szerzői, amit eddig gondoltak, sőt még jobban. Begörcsöltek. Már a vezércikkben  leantiszemitázzák Orbánt, amiért beszólt Zelenszkijnek. (Nem tudom, hogyan szűrik ki az antiszemitizmus a Narancsnál, de nagyon furfangos algoritmus lehet, ha ott is talál, ahol nincs.) Azt kérdezik, hogyan lehet az, hogy eltűnt, ami a 2019-es önkormányzati választásokon még megvolt – holott ez is egy balos mítosz, ugyanis nem volt meg. Olyanokat kérdeznek: „vajon tudja-e a haza, hogy mit művelt április 3-án – saját magával, a becsülettel és személy szerint mivelünk?” Értik ugye: saját maguk miatt aggódnak. 

Szécsi Noémi cikk pedig feminista puffogás, ami az elkeseredettséget nagyképűségbe igyekszik csomagolni. Mégis csak az van, hogy a „stréber lányok” és a körülöttük álló pasik értenek a politikához, felvirágoztatták az országot az előző 12 évben. De Szécsi Noémi inkább csatlakozik a baloldali értelmiség régi hagyományához (amivel még sosem nyertek választást), a nagyképű lenézősdihez, ami amúgy közéleti inkompetenciával párosul. És mivel más már nem jut eszébe, ezért lekicsinylő szavakat használ („stréber lányok”), hogy még inkább kifejezze megvetését.

Még a dehumanizálás is feltűnik,

amire egyébként a feminista körök oly érzékenyek: „de ezeknek”. Nem ők, hanem „ezek”. Nem lenne bajom ezzel, ha nem ugyanők akadnának ki mindig, ha valami szívüknek kedves társadalmi csoportot épp „dehumanizál” ezekezéssel vagy bármi mással. Szánalmas. 

Olyan, mint amikor a feministák a Fidesz „férfiöltöző-szagát” szidják, elő is jön Noémink a tesztoszteronnal, mert a női öltözőket bizonyára illatok lengik körül, nem szagok. 

Természetesen előkerül a nyugat is, mivel „a munka férfielőtaggal való felminősítése legfeljebb a hanyatló nyugaton minősül szóbeli abúzusnak”, de hát a magyar ugar, az még nem elég haladó. Bizonyára Szécsi Noémi annyira járatos nyugaton, hogy még nem szembesült vele: a haladás már bedarálta a feminizmust, most épp az a divat, hogy ha egy férfi nőnek gondolja magát, akkor ő nő, és indulhat a női ágon. S ha egy nőt magát nőnek mondó férfi erőszakol meg, akkor nem volt erőszak. Bekúszott a férfiöltöző-szag a női öltözőbe, és joga lett női illatnak mondani magát.

Ha Szécsi Noémi ehhez akar csatlakozni, akkor tegye meg. Nélkülünk.

Tőlem nyugodtan kiakadhat bevett szólás-mondásokon, de azért jelzem neki, hogy a komplett néphagyomány, népmeséstől, táncostul, a vicckultúra fele és még sok minden más az eltörlés áldozata lehetne, ha feminista szempontok alapján akarnánk alakítani az életet, meg úgy akarnánk beszélni. 

Erre a kiherélt nyelvi készletre azonban a túlnyomó többség nem kíváncsi. Úgy szoktuk mondani, hogy „férfimunka volt”, erre kiváló válasz, hogy „női munka volt”, és ezzel annyi. Felesleges túlgondolni és rendszereket, elnyomásokat, struktúrákat belelátni. A feminizmus élettelen, semleges, politikailag korrekt terminus technikusait nyugodtan lehet használni a senki által nem olvasott tudományos folyóiratok világában, egymás körbehivatkozásánál, meg amikor elmennek egymás könyvbemutatóira. Oszt ennyi.

De úgy tűnik, az írónő kiábrándultságának más okai is vannak, úgymond mélyebbek: „jó ideje lemondtam arról, hogy a politikától tegyem függővé az egyéni boldogságomat, lelki társat és értékrendet sem a politikusok és azok programjai között keresek.”
Már bocsánat, de ki az, aki a politikától teszi függővé a boldogságát, és a politikusok programjai között keres értékrendet magának? Nem inkább úgy szoktuk, hogy az értékrendünkhöz közelebb álló politikusokat támogatjuk? Vagy a feministák még mindig azt hiszik, hogy majd felülről megváltják a világot? (Azt. És gyűjtik a követőket.)

Aztán ha kiábrándulnak, olyanokat írogatnak, mint Szécsi Noémi és Milanovich Domi, aki szerint a „a rendszer, amelyben hosszú évek óta élünk, rendkívül abuzív, a magyar társadalom olyan, mint egy bántalmazott nő”. Lefordítom:

nem tetszik neki a választás eredménye, és saját bajait kivetíti a társadalomra. 

Az jut eszembe, mint amikor a spanyol iskolák egy részében feminista programmal akarják átnevelni a diákokat, „macsóista erőszakról” értekezve nekik, igyekezve megismertetni őket az új, „egalitárius férfiasságokkal” és a „felszabadított nőiességekkel”, a „valós egyenlőség” elérése érdekében, biztatva őket „egy egalitárius életprojekt kidolgozására”. S akkor majd jön a siránkozás, hogy hová lettek az igazi férfiak?

És mi van azokkal, akik nem kérnek ilyen egalitáriusnak nevezett férfiasságokból és életprojektekből? Ők azok, akik „eltérítik” a demokráciát. Mert a balos értelmiségi körök mániája az, hogy a demokrácia milyen jó, de sajnos ott vannak ezek a fasiszták, akik felhasználják a demokráciát, és megválasztják őket a „látszatdemokráciákban”. A demokrácia csak akkor igazi, ha a nép úgy döntött, ahogy a feminista bázisdemokraták elképzelték. Egyébként a nép sötétben van tartva, manipulálták és megvezették őket. Fel kell világosítani, és az nem választás kérdése, a részvétel kötelező, ott tanítanak meg, hogy mire van szabadon emberi jogod és mire nincs, és akkor lehet önállóan demokráciát játszani.

Messzire kalandoztam. Vissza Novák Katalinhoz. A magyar baloldal talán alig várta, hogy ők adhassák az ország első női köztársasági elnökét és miniszterelnökét. Nem jött össze. Ez a dolog szimbolikus, ők is tudják. Mi történik azonban akkor, ha ez nem nekik sikerül, hanem másnak, például a jobboldalnak? Utána kiderül, hogy valójában számukra nem pusztán az a fontos, hogy egy nő legyen az ország élén. Csak az olyan nő felel meg ugyanis az elvárásoknak, akik baloldali. A jobboldali nő számukra nem jó női szimbólum, mert úgymond „úgysem lesznek valódi változások, és nem javít a nők helyzetén”

A jobboldal által vezetett demokrácia nem demokrácia, a jobboldali nő nem nő. 

De ők azért küzdenek a kirekesztés és ellenségképek ellen. Sosem fogják beismerni, hogy közben megvannak a sajátjaik, és az egyik fő ellenség: a nép. 

Nyitófotó: Szécsi Noémi FB

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2022. április 10. 07:29
A feminizmus mára tökéletesen hiteltelenítette magát azzal, hogy elfogadja azt a jelenséget, hogy magukat nőnek valló férfiak benyomulva a nők világába pont természettől kapott férfi fizikai erővel nyomják el a nőket. Eddig is azt képviselték, hogy a nőket szembe fordítsák a férfiakkal, innentől pedig egyáltalán nem lépnek fel a konkrét fizikai hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Teljesen mindegy, hogy mit ugatnak, hiteltelenek.
Papamaci1957
2022. április 09. 15:56
Ja és amúgy, sunáználak, csak meg ne szólalj közben.
Papamaci1957
2022. április 09. 15:53
Noémi. Istenem! Ez a név nekem az Aranyemberből a szépséget és az ártatlanságot jelenti. Most meg egy némber használja. Stréber. Ezt mi az iskolában arra értettük, aki jeles vagy kitűnő tanuló volt, de közben irigykedtünk rá. Hát te is így irigykedsz Katalinra és Juditra a kettes bizonyítvánoddal. Férfimunka. Van ilyen. Mutass nekem egy nőt az alaszkai favágók, a szibériai olajfúrók, vagy a pesti aszfaltmunkások között.
Ati Papa
2022. április 09. 14:13
Több kommentelővel egyetértve én is csak azt tudom kérdezni: Who the fuck is this- kielégítetlennek tűnő talán szőke bula?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!