Így nyomul a genderlobbi a spanyol iskolákban

2022. április 01. 20:56

Radikális feminista és LMBTQ-tananyagot tanítanak több spanyol tartományban, miközben a feministák már összevesztek a baloldali kormánnyal a parlament előtt fekvő transztörvény miatt. Körképünk!

2022. április 01. 20:56
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Nyitókép: Spanyol feministák tüntetése Barcelonában 2021-ben (Albert Llop / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

A baloldali spanyol kormány 2021-ben terjesztette be a parlamentnek azt a „transztörvényt”, ami bevezette azt a lehetőséget, hogy a magukat lánynak képzelő fiúk és fiúnak képzelő lányok

12 éves kortól hormonterápia és műtét nélkül megváltoztathatják a nemükre vonatkozó adatokat és nevüket

a hivatalos dokumentumaikon. A 12-13 éveseknek mindehhez bírósági engedélyre van szükségük, a 14-15 éveseknek szülői beleegyezésre, 16 felett viszont arra sem. 

A nagykorú spanyol transzneműeknek erre már lehetőségük volt 2007, a szocialista Zapatero-kormány intézkedései óta, a mostani szabályozás a kiskorúakra is kiterjesztette a lehetőségeket azután, hogy a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy a kiskorú transzneműeknek nincs lehetősége a jogi nemváltásra (műtét és hormonkezelés nélkül). A testület szerint a kiskorúak „elég érettek” ahhoz, hogy döntsenek arról, milyen neműnek érzik magukat, és ezért nyilvánította törvénytelennek a 2007-es törvény 18 éves korhatárát.

A szocialisták (PSOE) és a radikális baloldal (Unidas Podemos) koalíciója kormányzásának egyik szimbolikus, legfontosabbnak tekintett, másik törvénye továbbá

betiltotta azokat a terápiákat, amelyek a nemi identitászavarral küzdőknek segítenek elfogadni saját testüket és biológiai nemüket.

Irine Montero szélsőbaloldali egyenlőségügyi miniszter feminista törvénynek nevezte a szabályozást, holott a klasszikus feminista csoportok tiltakoztak az ellen, mivel szerintük a „transztörvény” aláássa a létező nők védelmére hozott teljes szabályrendszert. A Confluencia Movimiento Feminista nevű szervezet egyenesen Montero lemondását követelte.

A törvény úgyszintén lehetővé teszi a mesterséges megtermékenyítési programokban való részvételt leszbikus nőknek, biszexuálisoknak, egyedülálló nőknek

és „transz embereknek, akik teherbe tudnak esni”.

A törvényi szabályozás mellett ugyanakkor elgondolkodtató esetek történnek Spanyolország-szerte 

A szocialisták genderlázadása az iskolában

Mindennek nyomán Kasztília és León tartomány oktatásügyi minisztériuma olyan szabályozást vezetett be az iskolákban, amelyek szerint LMBTQ-aktivisták vezethetnek szexuális felvilágosító órákat, a szülőket nem értesítik,

és bátorítják a mosdók kevert használatát,

azaz azt, hogy a fiúk menjenek a lánymosdóba, a lányok a fiúmosdóba. A kormányzat a szülők jogait is korlátozta, főleg olyan esetekben, amikor a szülők gyereke ellenkező neműnek nyilvánította magát. A szabályozást csak azután vonták vissza, hogy a Keresztény Jogászok Spanyol Alapítványa fellépett ellene. 

A Madrid-közeli Getafe városkájának önkormányzata, melyet PSOE-Podemos baloldali koalíció vezet, egy Gender Rebels (genderlázadók) nevű szexedukációs kiadványt terjeszt az iskolában. A Gender Rebelsben a katolikus vallásban központi szerepet játszó Szűzanyát olyasvalakinek írják le, akinek nem volt saját élete és  aszexuális volt, emellett pedig arra buzdítják a kiskorú lányokat, hogy „kapcsold ki a tévét és izgasd a csiklódat”

A kiadványt támogatta az Egyenlőségi Minisztérium is,

mondván, az segítséget nyújt a nemi sztereotípiák elleni küzdelemben,

egy „genitalista, androcentrikus, penetrocentrikus, fallocentrikus és heteronormatív társadalomban” (azaz, körülbelül: nemiszervközpontú, behatolásközpontú, falloszközpontú társadalomban). 

A spanyol katolikus püspöki kar azzal kritizálta a kiadványt, hogy az egyrészt vallásellenes, másrészt nem a sztereotípiák, hanem a józan ész elleni lázadásra buzdít. A Keresztény Jogászok Spanyol Alapítványa bíróságra vitte a kiadvány ügyét, mivel a szervezet szerint az számos alapjogot sért, például a világnézeti szabadsághoz való jogot és szülők jogát ahhoz, hogy döntsenek gyermekük oktatásáról. A bíróság helyt adott a beadványnak, és elrendelte a kiadvány kivonását az iskolákból. 

Castellónban LMBTQ-könyvekkel bombázzák a fiatalságot

Castellón de la Plana városában, mely a Földközi-tenger partján fekvő Castellón régió központja, az önkormányzat 34 LMBTQ-könyvet rendelt a helyi oktatási intézmények és diákjaik számára. A kötetekben többek közt pozitív kontextusban tűnik fel a droghasználat, a pornó és a csoportszex –

mindez nem felnőttek, hanem diákok számára.

A bevezetőket több esetben baloldali vezetők írták, a vallásosságot pedig nevetséges színben tüntetik fel a szerzők. 

2021 folyamán a elsőfokú bíróság, ugyancsak a már korábban említett alapjogok megsértésére hivatkozva elrendelte a könyvek visszavonását, számos könyvtáros azonban elutasította a bírósági végzés végrehajtását. A városháza fellebbezett, és másodfokon nyert, azaz a könyvek maradhattak. 

Navarra és a gender-ideológia az iskolákban

Navarra tartományban a regionális kormány 2017-ben bevezette a SKOLAE névre keresztelt oktatási tervet a 2017-2021-es időszakra, mely nullától 18 éves korig használható. Ez az oktatási terv egyértelműen a genderideológiára épül, azt fogadva el egyedül érvényesnek. A terv szerint a gyermekeknek úgy kell megismerniük testüket, mint örömök forrását, fel kell ismerniük „az identitások sokféleségét”, azt, hogy „sokféle családmodell él együtt”, és tanulnak a „macsóista erőszakról” is. A SKOALE bevezetője szerint

segít megismertetni az új, „egalitárius férfiasságokat” és a „felszabadított nőiességeket”,

a „valós egyenlőség” elérése érdekében. 

A szöveg arra apellál, hogy úgymond egy család sem szeretné, ha a lánya hátrányt szenvedne a fiával szemben, vagy hogy olyan férfiasságot sajátítson el a fiuk, ami úgymond boldogtalansághoz vezet, ezért az iskoláknak és a családoknak össze kell fogniuk az egyenlőségért. Ezért közösen kell küzdeniük a szexizmus ellen, és „szexista sztereotípiáktól mentes” oktatást kell nyújtaniuk a gyerekeknek.  

A SKOLAE ismertető szövege végig feminista sztereotípiákkal dolgozik, és elsőre elfogadhatónak tűnő általánosságokkal operál, amelyek azonban a gyakorlatban, konkretizálva a gender-ideológia céljait szolgálják, sajátosan feminista értelmezésüknek köszönhetően. 

Például a kijelölt személyes célok között szerepel, hogy „tudatosítsd magadban, hogy minden ember tehet a személyes változásért, és kifejleszthet az egyenlőségnek megfelelő önazonosságot, ami túlmutat a hegemón férfiasság- és és nőiesség-koncepciókon”. Ugyancsak olvashatunk arról, hogy fontos „egy egalitárius életprojekt kidolgozása”.  A közösségi célok között szerepel a feminista mozgalom történetének megismertetése, és a társadalmi egyenlőtlenségek elemzése,

valamint a „romantikus mítoszok” lebontása. 

A SKOLAE szerint a spanyolok szexista társadalomban élnek, így „a fiúk és lányok egyenlőtlen paraméterek mentén konstruálják meg szexualitásukat”. Emellett a szöveg leszögezi, hogy a nemi identitás nem felvétlen azonos a biológiai nemmel, és nem jelez problémát ezzel az állapottal kapcsolatban. 

A kirúgott biológia professzor

2021 májusában egy, a Madrid-közeli Alcalá de Henáresben tanító biológia professzort megbüntetett a regionális kormányzat, amiért azt mondta, hogy csak két nem van, melyeket az XX és az XY kromoszóma határoz meg. A professzort  főnöke kezdeményezésére felfüggesztették, ami azt jelentette, hogy hat hónapig nem kapott fizetést sem. Az ügy a bíróságra került, a professzor visszatérhetett a munkájába, de az eljárásnak nincs még vége. 

„A spanyol példából is jól látszik, hogy a gender propaganda nagyonis létezik és mindenhol nyugaton betüremkedik az iskolákba a szülők megkérdezése nélkül, sőt, őket háttérbe szorítva” – mondja a Mandinernek Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ iberista elemzője Hozzáteszi:

a spanyol baloldali-kommunista kormánykoalíciót erős ideológiai töltettel kormányoz és hajtja végre a társadalom átalakítását,

amelynek elsődleges terepe az iskola és eszközei a gender-lmbtq érzékenyítések.

„A magyar szülők szerencsés helyzetben vannak, hogy még időben véleményt nyilváníthatnak a kérdésben” – mondja Farkas Vajk. „Máshol, így például Spanyolországban is csak akkor a józan ész mellett kiálló civil szervezetek és a szülők közös harcával lehet megvédeni a gyerekeket.”

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. április 02. 14:11
Feminista fúriák.
istvanpeter
2022. április 02. 11:15
Csakhogy értsük. A háttérhatalom már jó száz évvel ezelőtt rájött arra, hogy a normális emberi társadalomban a világuralom nem valósítható meg, s ezért háborút indítottak az emberiség ellen, ami elsősorban a kapcsolatrendszer teljes szétverésére és az egyéni identitások megsemmisítésére irányul. A gyermek és a fiatalság megrontása és szexualizálása ennek a háborúnak az egyik fontos eszköze, ami közvetlenül a családok megsemmisítését célozza.
APA152
2022. április 02. 08:35
" A testület szerint a kiskorúak „elég érettek” ahhoz, hogy döntsenek arról, milyen neműnek érzik magukat, és ezért nyilvánította törvénytelennek a 2007-es törvény 18 éves korhatárát. " De cigarettát,és alkoholt továbbra sem engedélyezik a kiskorúaknak,mert ahhoz még nem elég érettek. ( Balhibbant logika )
Crataegus monogyna
2022. április 01. 23:47
Hiánypótló írás, mint mindig. Érdemes lenne Szilvay és Rivafinoli ilyen témában írt cikkeit összegyűjteni, és elküldeni mindenkinek, aki álproblémát emleget ezzel kapcsolatban. Addig kell cselekednünk, amíg még nem késő. Nem szeretnék néhány év múlva ilyen történeteket olvasni Magyarországról is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!