Ellenzéki szavazatszámlálók falun: itt a legdurvább valóságfröccs

2022. április 05. 20:01

Rég olvastam ilyen tanulságos látleleteket a magyar valóságról.

2022. április 05. 20:01
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

A vasárnapi választás óta ellepték a magyar internetet az ellenzéki szavazatszámlálók posztjai a vidéki élményeikről. Olyannyira, hogy egy külön Facebook-oldal, a Szavazatszámlálók beszámolói elkezdte szemlézni és gyűjteni őket.

Ezek az irományok e sorok írója számára jó ideje a legérdekesebb szövegek, amik a mai magyar valóságról kívánnak szólni.

Érdekesek azok miatt, akik írják, ahogy írják, akikről írják és amiről írják – a nézőpontok, a megfogalmazások, az attitűdök, minden.

Kis magyar világok harca ez.

Rácsodálkozások, hüledezések, hol megértő, hol értetlen, hol sértett kommentárok ezek lánglelkű forradalmárok, jóemberkedő jóemberek, urbánus kolonizálók, sértett aktivisták, városi burokból kilépők vagy vidékiként szülőföldre visszatérők tollából.

Tanulságos látleletek az egész magyar társadalomról.

Olvassák csak, kedves olvasóink,

ebből rajzolódik ki 2022 Magyarországa, a legkülönbözőbb magyar kisvilágok képe, hangja, nézetrendszere,

Újlipóciától Borsodig, Rózsadombtól az Ormánságig, liberális nagyvárosoktól a konzervatív kisvárosokig.

Idézetek:

„Az az érzésem, hogy vidéken a falvakban simán igent húznak bármire, a buziverésre, a kivégzésekre, a koncentrációs táborokra, a rakparton való felsorakoztatásra, ha azt mondják nekik...”

„Nem voltak elvárásaim, de csalódtam. Igaz, tényleg a társadalom többsége fideszes. Majd elmúlik.”

„ugy szavaztak, ahogy a propaganda es a pap diktalta nekik”

„Kedvesek voltak a falusiak. Nem politizálnak, mert nem értenek hozzá. Csak szavaznak, mert az kötelesség. És eldöntik a sorsunkat.”

„Megdöbbentő volt a kezek elhasznaltsagat látni, a remegést, a torzulasokat, a bőrbe ivodott olajat, sárt, a körmök alatti piszkot, a szegénységet műkörömmel és rengeteg arannyal eltakart szomorúságat”

„Múltat idéző ez az egész, nem demokratikus és nem szabad. Inkább szomorú.”

„Most van húszezer ellenzéki aki végre belelátott a "magyar néplélekbe". Kérdés, hogy mit kezdünk majd vele.”

 

A Mandiner hamarosan szemlézni kezdi ezen írásokat, okulásként, tájékoztatásként – és a jövő olvasói számára egyfajta krónikaként a 2020-as évek elejének magyar közhangulatáról, társadalmunk belső törésvonalairól.

Addig is olvassák el Veczán kolléga hozzáfűznivalóját a témáról!

 

Fotó: szavazatszámlálás Debrecenben (MTI)

 

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jamborcs
2022. április 06. 12:45
Csak irígykedik. Mi itt vidéken 10-kor már vidámak vagyunk..
optimiska
2022. április 06. 11:49
Tessék mondani: milyen messze van eza "vidék"? Szerveznek oda szafarikat? Közúton megközelíthető? Ha valakik ennyire hülyék, akkor legalább maradnának csendben, de még ahhoz sincs eszük.
józan paraszti ész
2022. április 06. 10:50
„Kedvesek voltak a falusiak. Nem politizálnak, mert nem értenek hozzá. Csak szavaznak, mert az kötelesség. És eldöntik a sorsunkat.” Gyűlölködők, mert hontalanok. Csak politizálnak, mert semmihez nem értenek. Csak szavaznak, mert ez az érdekük. És ők akarják eldönteni a sorsunkat.
savrena
2022. április 06. 10:18
A jobboldal nagyot nyert, jogosan ünnepel. Néhány megjegyzés: Elveszett Buda. Az egész, még az első kerület is. Ezen én azért, mint jobboldali, elgondolkodnék. A baloldalnak: nem minden jobboldali szavazó bugris paraszt, vagy leharcolt melós. A baloldal kikapott Győrben, Veszprémben, Sopronban, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten... Szeged és Pécs kivételével mindenhol Budapesten kivül. Mindenhol. Az itt élő embereknek van internetjük, sokan nyelveket beszélnek, külföldre járnak. És mégsem akarták a baloldalt. Ezen is tessék, mint baloldali, elgondolkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!