Beneš-dekrétumok: Végre Nyugaton is téma a szlovák állam jogsértő magatartása

2022. március 14. 20:31

Elfeledkezünk arról, hogy jogos sérelmeinket nekünk kell a világ elé tárni.

2022. március 14. 20:31
null
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a felvidéki magyarság problémái és törekvései kijussanak a nemzetközi térbe. Évtizedes tapasztalat, hogy a magunk buborékjában megmaradva nem jutunk eredményre. Elvárjuk, hogy a nyugati közvélemény felfigyeljen a minket ért jogsértésekre, majd megsértődünk, mikor ez nem történik meg. Elfeledkezünk arról, hogy jogos sérelmeinket nekünk kell a világ elé tárni, más nem teszi meg helyettünk.

Ezt a fontos tanulságot látta be Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója, kisebbségi jog- és érdekérvényesítéssel foglalkozó szakember, aki az elmúlt években sorra jelentette meg írásait az Egyesült Államok vezető lapjaiban. A trianoni utódállamok magyarságát ért különböző jogsértések megjelentek a Newsweek és a Washington Times hasábjain, legutóbb pedig – Tárnoknak köszönhetően – az Egyesült Államok patinás külpolitikai folyóirata, a Foreign Policy jelentetett meg egy cikket a szlovák állam Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos jogsértéseiről.

Bár a felvidéki és a magyarországi sajtó is intenzíven foglalkozott a témával, az alig kapott nemzetközi nyilvánosságot egészen Tárnok kellően alapos, de a nyugati közvélemény számára is érthető cikkének megjelenéséig. A szakember portálunknak egy korábbi interjúban részletesen kifejtette, mennyire fontos a felvidéki magyarság problémáinak nemzetközi megjelenítése. Akkor úgy fogalmazott, »ha azt akarjuk, hogy foglalkozzanak velünk, el kell végeznünk a házi feladatot«.

Tárnok, felvállalva ezt a »házi feladatot«, maga kereste meg a Foreign Policy szerkesztőit azzal, hogy bemutatná a szlovák állam jogsértéseit a nyugati nyilvánosságnak. Az FP szerkesztősége igent mondott az ajánlatra.”

Nyitókép: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2022. március 16. 17:49
Egyébként ennek a benesnek lerí az arcáról, hogy kőagyú. Mondhatsz neki észérveket, leszarja, mert ő nem úgy érzi. Olyan pofonb.sznám típus. Mikor Károlyi találkozni akart vele (már messze trianon után) le se sz.rta. Hát ilyen renoméja van a mi kis libsi politikusainknak. Támogatja őket politikailag a fejletthaladófüggetlenobjektív nyugat, de mint embert le se sz.rják őket. Mondjuk többet nem is igen érdemelnek.
pragmatika
2022. március 16. 17:42
És az belefér a jogállamiság kritériumaiba? A tótokat senki nem szankcionálja ?
Tobit
2022. március 15. 13:22
Gondolom akik idáig hozzászóltak, mindannyian ismerték a Benes dekrétumot vagy érintettek voltak. Mert én és szüleim igen.Kassán születtem, hat hónapos voltam amikor, lakást,berendezést otthagyva, kellett eljönnünk, egy tíz kilós csomaggal Magyarországra. A Benes dekrétum értelmében, kitelepítettek minket. Több ezer magyar járt így.Ma már kevesen élnek közülünk. A kárpótláskor, amikor mások a kárpótlási jegyekkel üzleteltek, a Benes dekrétumosok közül sokan egy fillért sem kaptunk. Később sem, ma sem. Tovább nem folytatom mert kevés lenne a hely.
Unknown
2022. március 15. 10:46
Ez a profi hozzáállás. A házi feladatot, ténylegvel kell végezni. Nekünk. Csinálni, csinálni, csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!