Orbán kölcsönös tiszteleten alapuló külpolitikája olyan, mintha magánügy lenne a családon belüli erőszak

2022. február 04. 12:54

Nekem vannak közeliként számontartott barátaim, akikkel kevesebbszer találkoztam személyesen ennél 2010 óta.

2022. február 04. 12:54
null
Fekő Ádám
Azonnali.hu

„Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin keddi találkozóját sokféleképp lehet nézni: létezik olyan olvasat, hogy Orbán egy füttyre megy ki csaholni orosz főnökéhez, van olyan, ami szerint a magyar miniszterelnök zseniális húzással szerzett egy csomó orosz gázt, mások szerint tulajdonképpen békemisszió ez, és neki köszönhetően közelebb jutottunk ahhoz, hogy Putyin nem támadja meg Ukrajnát.

Egyelőre csak az egyértelmű, hogy Putyin pénzt és egyéb segítséget ígért Orbánnak, az pedig elég gyanús, hogy ezeket csak akkor adja oda, ha az áprilisi választás után is Orbán lesz a miniszterelnök, tehát nem csak úgy a baráti Magyarországnak ígérte.

Az orosz elnököt speciel ezért annyira nem lehet elítélni, hiszen az ellenzék épp olyan hangos oroszellenes hangokkal él, mint a 2010 előtt az ellenzéki Orbán Viktor, hogy aztán 12 éves miniszterelnöksége alatt messze Vlagyimir Putyinnal találkozzon a legtöbbet a világ fontosabb vezetői közül. Összesen tizenegyszer. Nekem vannak közeliként számontartott barátaim, akikkel kevesebbszer találkoztam személyesen ennél 2010 óta.

Hogy miért volt fontos ez a találkozó, vagy akár kinek volt fontos, azt talán soha nem tudjuk meg, de a találkozó ebben és ilyen helyzetben elsőre egyvalamit üzen tisztán: azt, hogy az értékalapú politizálást még csak ne is keressük a két vezető környékén.

A politika egy értelmezés szerint a társadalom működésével kapcsolatos legkedvezőbb szabályozás létrehozása, a politikus pedig ebben az értelmezésben a dolgok jobbá tételéért küzd. Az, hogy mi ez a jó, persze szintén vita tárgya, de a leghülyébb állampolgárokat leszámítva abban például elég egységesen meg tud egyezni háttértől függetlenül mindenki, hogy háborúzni elég vacak dolog, a kisebbet bántani elítélendő, vagy mondjuk egy országban akkor jó élni, ha az embert békén hagyják.”

Nyitókép: MTI/Kreml

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2022. február 04. 20:51
Akkor mi a helyzet Macronnal, és a többivel akik kilincselni kezdenek Puyinnál.
Egyelőre
2022. február 04. 19:44
Orbán politikája olyan, mintha a családon belül tisztelnék egymást a felek. Európa egy család, amelyen belül jelenleg az erős, erőszakot vesz a gyengén.
balbako_
2022. február 04. 18:08
Hát ez a fasz meg kicsoda?
Dicsértessék
2022. február 04. 17:58
A liberálnáci már csak ilyen. Bármikor kiáll a pápuai vizibolha megmentéséért vagy harcba száll a chilei teanszszexuális ovónők jogaiért. Csak egy valami mellett nem áll ki soha, és az a hazája. Most is csak a libsi internacionálé bullahittjeit tolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!