Zöld jövő csak zöldek nélkül lesz

2022. január 25. 15:47

Szakmai szempontok helyett politikailag motivált vágyálmok vezetik a baloldalt.

2022. január 25. 15:47
null
Hárfás Zsolt
Magyar Nemzet

„A támogatások nélkül életképtelen időjárásfüggő megújulók erőltetése a hatalmas közvetett és közvetlen támogatások miatt kizárólag a zöld iparágnak éri meg, amelynek a hazai zöldek nagy szekértolói. Mindezt a fogyasztókkal fizettetnék meg. Németországban emiatt már olyan magasak a háztartási áramárak, hogy a megújulók támogatását biztosító díjelemet költségvetési forrásból kénytelen biztosítani az új német kormány. Svédországban szintén olyan magasak az áramárak, hogy a svéd – szintén atomellenes és megújulópárti – kormánynak hatalmas támogatást kell biztosítania a lakosságnak, hiszen enélkül az emberek képtelenek lennének kifizetni az áramszámlájukat. Aki Szél Bernadettre és társaira szavaz, az biztos lehet benne, hogy a nyugat-európai energiakáosz Magyarországot is elérné, és a rezsi elvinné a fizetéseknek akár a felét.

Schmuck Erzsébet szerint – a kormány állításával szemben – nem vagyunk klímabajnokok. Magyarországon a Paks II atomerőmű megépítése és a naperőművek jelentős fejlesztése 2030-ig lehetővé teszi, hogy az áramtermelés kilencven százaléka klímabarát legyen. Ezzel szemben a zöldek példaképe, Németország esetében a korábbi tervek szerint ez a legjobb esetben is csak 65 százalék lehet. Ez a célérték az igények növekedése, a német atomerőművek leállítása és a szén- és gázerőművi termelés felpörgetése miatt viszont elérhetetlen. Tavaly a német szén-di­oxid-kibocsátás – döntően a szélerőművi termelés jelentős visszaesése és a szénerőművi termelés miatt – 33 millió tonnával (!) növekedett, ezért 2021-ben még a 2020-ra meghatározott negyvenszázalékos csökkenést sem sikerült elérni. Hiába próbálja a hazai zöldellenzéket támogató média ezt csupán valamiféle megtorpanásként beállítani. Meg lehet próbálni a szenes szerecsenmosdatást, ám a tények makacs dolgok. A baloldal elképzeléseivel Magyarország rövid úton Németország sorsára jutna, a számlát pedig a magyar családok és vállalkozások fizetnék.

A jövő csak úgy lesz zöld, ha az energiapolitikát továbbra is szakmai szempontok és nem politikailag motivált vágyálmok vezetik, mint a német Zöldek és hazai követőik esetében láthatjuk. Ez a valóban zöld jövő az egyik, ha nem a legfontosabb tétje a magyarországi választásnak.”

Fotó: STEFAN PUCHNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2022. január 25. 19:45
A környezetet elméletileg a bölcsészek, gyakorlatilag a mérnökök tudják védeni. Most a bölcsészek védik, ideje lenne a mérnökökre bízni.
nemecsekerno_007
2022. január 25. 19:33
Szektás idióták.
fpéter
2022. január 25. 18:25
Zöld jövő a jelenlegi társadalomban nem létezik. A "zöld" dolgok szénalapúak és kőolaj kellhozzá. Az akkumulátor, napenergia, szélenergia alkotóelemei, alkatrészei nem valósíthatók meg, csak fosszilis energia igénybevételével. Az előállításuk emissziója kb ugyanakkora, mint amennyi energiát adnak működésük során. A zöld jövő csak úgy jön el, ha visszatérünk a 100 évvel ezelőtti termelésre, életvitelre. Ez a meglátásom.
Zsolt75
2022. január 25. 18:10
Németo.: 490g Magyaro.:293g
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!