A transzneműek eltörlése – válasz Puzsér Róbertnek

2022. január 07. 12:05

Egy többszörösen marginalizált társadalmi csoport ellen hergelni morálisan nem elfogadható dolog.

2022. január 07. 12:05
null
Velansits Arnold
Index

»J. K. Rowling eltörlése« címmel írt lendületes, indulattól és messzire vezető kijelentésekkel gazdagon ellátott szöveget az Indexre Puzsér Róbert. Mielőtt megállnék, és elkezdeném sorolni, hogy milyen hosszú listája van annak, amikor Róbert egyenlő erejűnek állítja be a liberális „kurzust” (aminek valami csoda folytán az úgynevezett „transzlobbi” is része) és az „illiberális kurzust”, meg kell jegyezzem: Puzsér Róbert véleménye ebben az ügyben természetesen a magyar mainstream újságírás gondolatait kiválóan tükrözi – és az ég adta világon semmiben nem tér el tőlük.

Ahogyan a Telex úgy fogalmaz, „vélt transzfóbiája” van Rowlingnak, ahogy a 444 konzisztensen csak úgy hivatkozik a dologra: a transzfóbiával vádolt szerző – miközben a transzszervezetek kritikáit meg sem próbálják hitelt érdemlően bemutatni. Az Index ide kapcsolódó írásai sem igazán árulkodnak elfogulatlanságról, ahogy a Partizáné sem: tavaly Gulyás Mártonék a Partizán Facebook-profilján arról beszéltek, hogy „a transzembereket a nőkkel szemben kijátszó »mozgalmak« a patriarchátus legocsmányabb ügynökei, és kizárólag megvetést érdemelnének, és semmi esetre sem komolyan vételt”.

Marad a Mérce, de állj, mégsem marad: a magyar baloldalon is igazán jól ismert törésvonal az úgynevezett „TERF-kérdés”: az angolszász radikális feminista vonalat követő írók többször megnyilatkoztak már a Mércén belül is arról, hogy mennyire veszélyes ez a mozgalom a feminizmus egészére nézve – ahogy módszeresen és véleményem szerint itt-ott szándékosan félreértik az interszekcionalista feminizmus céljait és gondolatait. Tehát a»transzlobbi« – Magyarországon legalábbis biztosan – magára maradt. Nincsenek szövetségesei, nincsenek az álláspontjukat bemutató viták, a Rowling ámokfutása óta eltelt két évben minden egyes »Rowling-botrány« kapcsán az ő megszólaltatásuk nélkül beszélnek az ügyről.

Cseréljük le a transzlobbi szót, mondjuk, a meleglobbira, a hajléktalanlobbira, a magyar romákra, és máris láthatnánk, hogy micsoda igazságtalan bemutatása ez a valóságnak: mintha egy neoliberális magyar politikus nyilatkozatai alapján döntenénk el, hogy pontosan milyen képet is alkotunk a budapesti hajléktalanokról, és őket egyáltalán nem kérdeznénk meg a dologról. 

Mit akarhat tehát ez a misztikus transzlobbi? A Róbert írásában sejtetett valóság szerint most épp leginkább azt, hogy engedjék csak azoknak a női személyi igazolvánnyal rendelkező »péniszes nőknek«, hogy megerőszakolják a női börtönökben a többi rabot. Eltekinthetnénk a statisztikáktól, írhatnánk hogy a legnagyobb veszélyt a női börtönökben két hatalmi csoport jelenti a rabokra: a férfi börtönőrök és a férfi nőgyógyászok, orvosok – mintha a társadalomban annyiszor megfigyelhető hatalmi dinamikák pontosan ugyanazt a vonalat követnék a női börtönökben is, mint az élet többi területén.”

Nyitóképen: A 2021-es Budapest Pride egyik résztvevője. Fotó: Ficsor Márton. Illusztráció

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Blacke
2022. január 20. 16:34
Elolvastam a cikket, de nem értem. Próbálok toleráns lenni, de basszus. Miért érzem azt, hogy egy igazi nemváltó leginkább láthatatlan akar lenni az új nemében. És miért érzem azt, hogy haszontalan szakokon tömegével végzett lobbisták pusztán saját fontosságuk hangsúlyozása miatt generálnak ilyen mozgalmakat? Vagy ha nincs elég hangos lobbi, nincs pénz se?
zakar zoltán béla
2022. január 09. 10:13
Mikor a az üres bödön kong, akkor azt hiszi, hogy ő a harang?
mucsay
2022. január 08. 08:18
csak egy kérdés van bennem ezekkel kapcsolatban: erőszakosabbak vagy undorítóbbak
Dorset Naga
2022. január 08. 01:20
Imhol hatvannyolc éves leszek, de buzit már láttam, ismertem, kollégám volt. Hallottam hermafroditákról, és nőimitátorokról (akik szintén buzik voltak), és hormonkezelt, keletnémet később szakállasbácsivá alakított női sportolókról. Node ennyi, még soha sem került a látókörömbe. Ezek szerintem önmaguknak képzik a perverz szexualitásuk alanyait. El kell kerülnünk ezt a fertőt. Buzik voltak mindig, de nem kellene ezeket a devianciákat reklámozni a gender elmélet fals tanításával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!