Ellenzéki önfelszámolás, kommunikációs katasztrófával

2022. január 17. 07:58

Itt egy migránsozó, buzizó, zsidózó Márki-Zay és egy mögötte feszengő, pártzászlóit csupán megszokásból szorongató baloldal.

2022. január 17. 07:58
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A szebb jövőt napokat látott Jobbik egykori elnöke, Vona Gábor az utóbbi években közéleti elemzővé pozicionálta át magát. E minőségében gyakran ír találó és kevéssé találó helyzetjelentéseket a hazai politikumról, legutóbb épp a Fideszre leselkedő veszélyeket körvonalazta öt pontban.

Esszéjében abból az alapállásból indít, hogy gyakorlatilag a kormánypártok önmaguk riválisaivá váltak, hiszen az egyesült ellenzékre meglepően hosszú ideje nehezedő tehetetlenségi erő jelenleg egytényezőssé tette a választásokat. Ezzel némileg ellentmondó következtetésként később rámutat, hogy az elbizakodottság komoly veszélyforrás lehet, hiszen 2002-ben is a semmiből érkezett a vereség.

A logikai paradoxon azonban feloldható: ahogy e hasábokon én is többször értekeztem róla, ellenzéki térfélen egy eddig nem várt forgatókönyv lépett érvénybe Márki-Zay előválasztási győzelmével, és nagyon úgy tűnik, hogy még ingatag az erre sebtiben megálmodott stratégia.

Vagyis a jelenlegi összképet a baloldalon valóban a tétovaság, enerváltság és orientációs zavar jellemzi,

hozzátéve azt is, hogy Márki-Zay egy kommunikációs időzített bombaként viselkedik.

Mégis van igazság a 2002-es hasonlatban, ugyanis a mesterségesen felkorbácsolt Orbán-fóbia felülírhatja a pártpreferenciákat, az egyre vállalhatatlanabb Márki-Zay-kijelentésektől való viszolygást, a közös program bántó ürességét. Tisztán emlékszem a 20 évvel ezelőtti, rémálomszerű történésekre, vagyis elbizakodottságra semmi ok. Ám a helyzet mégsem feleltethető meg az akkori állapotoknak. Egyrészt most egy tizenkét éves, gazdaságilag és nemzetstratégiailag is kifejezetten sikeres kormányzás áll Orbán Viktor mögött, másrészt mivel most egy olyan külső kényszerítő erő is a mátrix része, amire anno nem volt példa.

Utóbbihoz kapcsolódik Vona másik meglátása is: szerinte a járványhelyzet kiszámíthatatlanná teheti a közéleti rezdüléseket, megboríthatja a mostani erőviszonyokat. E felvetéssel azonban határozottan nem értek egyet, hiszen

minden járványügyi szakvélemény szerint a legnehezebb hullámokon túl vagyunk,

az omikron variáns természete hamarabb kiismerhető, továbbá nagy tudástőkét halmoztunk már fel a pandémia kezelésében. A járványhelyzet sokkal inkább azt tükrözi, hogy amennyiben kell, a kormány erőt tud felmutatni, felnőtt a védekezés feladatához, és képes megőrizni a stabilitást.

Vona kitér arra is, hogy az előre nem látható botrányok is rizikótényezőt jelentenek, és ezzel csak egyetérteni lehet az elmúlt évek egyre ízléstelenebb skandallumait tapasztalva. Viszont egy-egy eset önmagában nem lehet perdöntő, a végkimenetel biztosan nem ezen fog múlni. Hozzágondolva azt is, hogy a nagy médiavisszhangot kavaró kormányoldali esetekre mindig jutott több ellenzéki is, és várhatóan vannak még elfekvő akták...

A kormány újrázása a szociális ügyeken is múlhat Vona szerint, egy hirtelen érkező gazdasági visszaesés átírhatja a képletet. Ennek azonban túl nagy valószínűsége nincs, az elmúlt tizenegy év okos fiskális politikája kevéssé valószínű, hogy a következő hónapokban bicsaklik meg, főleg, hogy az élelmiszerárak stabilizálása, a pedagógusok régóta megérdemelt bérpótlékemelése is preventív intézkedés e téren.

Mindezek figyelembevételével nem lenne könnyű dolga egy főnix módjára újjászülető ellenzéknek sem,

bár jelenleg ez inkább a dark fantasy kategóriájába tartozik. A rögvalóság most egy migránsozó, buzizó, zsidózó Márki-Zay és egy mögötte feszengő, pártzászlóit csupán megszokásból szorongató ellenzék. Jobboldali ebizakodottságra, még egyszer hangsúlyozom, természetesen továbbra sincs ok.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. január 20. 10:24
A mai magyar ellenzék és különösen miniszterelnök jelöltje Márky-Zay Péter rohamos tempóban és sikeresen HERÉLI KI...ÖNMAGÁT. BRAVÓ! CSAK IGY TOVÁBB!
wasserwoman
2022. január 18. 09:21
nem hiszek a véletlenekben: ez a cikk ma jelent meg az indexen: https://index.hu/tudomany/til/2022/01/17/amerikai-tortenelem-william-henry-harrison-nem-mondott-semmit-elnok-lett-egy-honappal-beiktatasa-utan-meghalt/
Dezsőke
2022. január 17. 18:05
Szerintem nincs nagy baj a Fidesszel, van tervük, koncepciójuk és tudnak küzdeni is érte, - ez jó, de csak akkor nyerhetnek szerintem, ha mielőbb csatlakoznak az Európai Ügyészséghez, mert gondolom bizonyítani kell a választások előtt, hogy közük nincs a korrupcióhoz és egyebekhez. Ebben nekünk, választóknak is biztosaknak kell lennünk, hogy helyes döntést hozhassunk.
Reszelő Aladár
2022. január 17. 14:30
Azt se felejtsük el, hogy 2002 után a magyar nép megszenvedte a rossz kormányzás minden átkát. 2006-ben pedig minden hazugságot be kellett vetni, de az is kiderült Öszödön. Azóta pedig nem nyertek parlamenti választást. 2019-ben az eltartott kisujj és a morál távoltartott néhány finnyás polgártársat, cserébe ízelítőt kaptunk, milyen ha egy gyengekezű politkusra és háttéralkukra bízzuk egy város vezetését. Orbán nem az a vezető, aki csak addig sikeres, amíg nem kell csinálni valamit. Kifejezetten jól teljesít különleges, döntéseket és cselekvést igénylő helyzetekben. A gazdaságot életben tartotta és a vírus pusztítását is nemzeti szinten visszafogni. A halottak száma összességében sok, de a többlet halálozás már nem annyira, az áldozatok többsége pedig rendelkezett olyan alapbetegséggel, ami eleve kétségessé tette a életkilátásaikat. A gazdaság életbentartása viszont hosszútávon több embert mentett meg, nem feltétlen az életét, hanem az életminőségét, vagyonát. A kormányomtól azt várom, hogy nemzeti szinten minimalizálja a károkat, ne az egyén szintjén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!