Öt banánhéj, amin Orbán Viktor elcsúszhat

2022. január 14. 11:56

Nem lennék meglepve, ha az utolsó szakaszára a kampány apokaliptikus pornóvá korcsosulna.

2022. január 14. 11:56
null
Vona Gábor
Index

„Néhány nappal az előválasztás után, az akkori események fényében írt cikkemben már felsoroltam öt olyan szempontot, amitől fájhatott (volna) Orbán Viktor feje. Ezek többsége akkor még az ellenzékkel kapcsolatos pozitív változásról szólt (a tematizációs verseny megnyerése, M.-Z.P. újdonsága és lendülete, az ellenzéki tábor elszántsága), de azóta eltelt két és fél hónap, és a dolgok nagyot változtak. A győztes miniszterelnök-jelölt megtalálása után az ellenzéki kampány megmagyarázhatatlan és felfoghatatlan módon leült, és azóta sem talál magára. Talán van némi túlzás a hasonlatban, de olyan, mintha az összefogás egy szép ütéskombináció végén földre vinné az addig magabiztos bajnokot, a NER-t, arra rá is kell számolni, és amikor a csarnokban már mindenki önkívületi állapotban, állva várja, hogy folytatódjon a kiütésig tartó menetelés, akkor az edző bedobja a törölközőt, és kivonulnak a ringből. A nézőtéren egy ideig mindenki bizakodik, azt hiszi, ez csak a show része, biztos valami nagy dobás készül, és nemsokára jön a diadalmas visszatérés, de amikor már sokára nem jön, itt-ott füttyszót is hallani. A nemrég még tomboló közönség csalódott moraja csak fokozódik, mire végül visszatér az összefogás, bemegy a ringbe, és ott a NER és a saját szurkolói teljes megdöbbenésére elkezdi önmagát püfölni. 

Hogy mi történik pontosan, mi húzódik a háttérben, arra éppen az előző írásomban próbáltam választ találni, ma arra teszek kísérletet, hogy megvizsgáljam, melyek lehetnek azok a pontok, amelyek jelenleg a NER gyengéi. A két és fél hónappal ezelőtti helyzethez képest már nem az ellenzék tűnik az igazi veszélynek, az számára sokkal inkább külső folyamatokban keresendő.

Akkor úgy tűnt, az ellenzék megnyerheti a választást, ma úgy tűnik, a Fidesz még elveszítheti. Szokásomhoz hűen ismét öt pontban foglaltam össze, mi az az öt banánhéj, amin elcsúszhat Orbán.

1. A kiszámíthatatlan vírus

Orbán Viktor szeret maga ellenfelet választani. Ez ugyanis a győzelem kulcsa. És az általa kijelölt ellenfél rendre olyan, aki félelmetes veszélyként mutatható fel, de valójában nem tud érdemben visszaütni. Ilyen Brüsszel, amely az EU központjaként egyfajta birodalmi fővárosként démonizálható, de igazából csak a tagállamok politikaimarketing-színháza, amely vicsorogni még tud önállóan, igazán harapni már csak vétó mellett. És ilyen Soros György is, aki bár a világ egyik legmegosztóbb és legbefolyásosabb influenszere, mégsem tud bemenni a tévéstúdiókba, hogy megvédje magát. Olyan, mint egy céltábla, amelybe számtalan vád belerajzolható, igazak és hamisak egyaránt, de ami ettől még a lényeg: a céltábla soha nem lő vissza. Soros itt csak veszíteni tud, a kormányfő pedig Hungária Kapitányként szelheti tovább a magyar eget. Biztos van olyan hardcore O1G-szavazó, aki szerint a vírust is Orbán Viktor fejlesztette ki, de a Covid – a kormányfő nagy bánatára – egyáltalán nincs a NER befolyása alatt. Nem ők választották ezt az ellenfelet.

A vírus ezért igazi veszély, hiszen kiszámíthatatlan. Sem Habony Árpád nem tud rá stratégiát írni, sem Rogán Antal levezényelni egy karaktergyilkosságot, sem Bohár Dániel mikrofont nyomni az orra alá.

A kormány ennek ellenére azt imitálja, ura a helyzetnek, de halkan jegyezzük meg: jelen pillanatban a Covid19 kapcsán az egész világon nincs olyan, aki tudná, hogy amit lép, majd egy-két hónap távlatából is helyes döntés marad. Keressük a kiutat, de a vírus rendre lezárja. És ez Orbán Viktor legnagyobb problémája. Hogy a jövő kiszámíthatatlan, egyik hétről a másikra érkezhet egy új csavar, egy új variáns, egy egészségügyi krízishelyzet, ami mindent felborít. Április 3-ig még sok víz lefolyik a Dunán, és abban vészesen megnőhet a víruskoncentráció. Nincs az a milliárdos Facebook-hirdetés, ami ilyenkor működik. Ha pedig a választások idején gyászossá válna a folyamat, a kormányt büntetheti a közhangulat.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. január 17. 12:35
Ami a teljes írásbók kiderül, hogy az ellenzék egyre inkább a "csodafegyverben" kezd bízni, amiről a katonák közt terjed, hogy létezik, de még senki sem látta. MZP az egyszeri bokszurkoló, aki tudja, hogya kedvence pontozással nyerni már nem fog, de a végső gongig arra remény, hogy az ellenfél óvatlanul belenéz egy pofonba és elfekszik. 2002 valóban fordulópont volt. Dr Miniszterelnök akkor kezdett igazán nagy pártot építeni, tagságot és aktivistákat bővíteni, a Kubatov listával mindig az volt a bajotok, hogy nektek nincs. Pedig csak emberek kellenek hozzá, akik aláírásokat gyűjtenek, szimpatizánsokkal tartják a kapcsolatot, amikor pedig eljön az idő, ők bíztatnak szavazásra. Amúgy Dr Miniszterelnök rájött, hogy a duma mellett nem árt jól kormányozni is. Van gazdasági növekedés, nőnek a bérek és sikerült létrehoznia az a beígért 1 millió munkahelyet is. A foglalkoztatottak magas száma illetve a munkahely megtartó és teremtő intézkedések pedig működnek. A válság során nyugaton az emberek között osztogatták a segélyt. Nálunk ebből beruházásokat finanszíroztak, munkahelyeket védtek meg és teremtettek. A politika sosem mentes a balhéktól, az pikáns bulvártartalmakra pedig mindig volt kereslet. Bár eléggé kétséges, hogy egy kormányzat munkáját érdemben befolyásolja-e egy-egy korrupciós balhé (amit elég jól kezeltek), vagy egy kxrvázós videó. És van még egy dolog, ami mellett ne menjünk el. A magyar embert 2002-ben még meg lehetett Medgyessyvel vezetni, de ami utána jött az nem múlt el könnyen. 2006-ban már a legkomolyabb hazugságokat kellett bevetni a győzelemhez, ez a vödör Öszödön telt meg és azóta sem lett kimosva. Azóta a baloldal parlamenti választáson csak vesztett, ráadásul minden alkalommal 2/3-dal. 2019-ben a morál távoltartott jó néhány néhány szimpatizánst. Cserébe Budapest megkapta a megérdemelt káoszt, úgy tűnik az ottaniak többsége még erre mindig elégedetten tekint, de a vidék Magyarországa nem hülye. Emlékeznek arra, hogy milyen volt amikor legutóbb Budapest eldöntött egy választást a maga irányába. Na ezt nem fogják kockáztatni.
Dezsőke
2022. január 16. 11:01
A választási kampányok jól kitapintható stratégiára épülnek fókuszba helyezve a kormány negatív tulajdonságait. Az egyik legnegatívabb és legbiztosabb támadási pont a korrupció, ami ellen küzdeni kell, különösen akkor, amikor a korrupció az élet természetes részévé kezd válni. Minden jelölt és párt a korrupció ellen harcot hirdet, de soha nem jelenik meg az ellenzék programjaiban a korrupció megelőzésre, annak konkrét felszámolására, számonkérésre vonatkozó részletes terv, esetleg törvény- javaslat, amit számon lehetne kérni. Hogy miért nem állítanak fel azonnal aválasztott új kormányok (önmagukat) korlátozó, a korrupciót megelőzni képes új szabályokat, törvényeket, amelyek minden területen részletes szabályozásokat írnának elő, vagy hoznának új törvényeket a korrupciós bűncselekmények büntetési fokozatainak lényeges megemeléséről, esetleg komoly szankciókról.(?) Mindenki válaszolja meg maga a kérdést. A rendszerszintű „törvényesített” látszatot öltő korrupció is korrupció, talán a legsúlyosabb változat. A korrupció bármilyen formát ölt, sohanem lehet törvényesített. A törvényesség és korrupció (vagy eltulajdonítás) nem összeférhető fogalmak. A korrupció, bármilyen alakzatban is jelenik meg, bűncselekmény. Az ezzel kapcsolatba hozható személyek a bűncselekmény részesei. Csupán csak olcsó választási trükk a „korrupció-kártya” kijátszása, ha a program nem tér ki a részletes „megszorításokra”, a felszámolás módjaira, ha az új kormány nem rendelkezik saját korlátairól, amely valódi megújulást, korrupcióellenes becsületes jövőt hozhat. Ha erre nem kerül sor, nem remélhetjük a korrupció felszámolását, mindössze a nevek cserélődnek kormányváltás címén.
barany
2022. január 15. 19:59
Pitiáner figura. Elemzőként a Ruff hozzá képest valóságos lángész.
írmag
2022. január 15. 17:50
Terry Black személyesen, vagy álruhában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!