A németek érzelmi, ideológiai okokból szálltak ki az atomenergiából

2022. január 04. 17:34

Az Európai Bizottság közleményben tudatta, hogy az atomenergia és a földgáz is megkaphatja az EU-s zöld minősítést.

2022. január 04. 17:34
null
Seres László
Seres László
az individualista

„Ez az év is jól kezdődik: órákkal azután, hogy Németország büszkén bejelentette, 2022-től már nem hat, hanem csak három atomerőműve marad üzemben, három remekül működő, biztonságos reaktort ugyanis lekapcsolnak, az immár francia menedzsment alatt álló Európai Bizottság közleményben tudatta, hogy az atomenergia és a földgáz is megkaphatja az EU-s zöld minősítést.

Ez azt jelenti, hogy mindkettő bekerülhet az ún. taxonómiába, azaz klímabarát energiák lévén, bizonyos feltételek mellett támogathatók lesznek az energiaátállási alapból. Ironikus módon így az atomból épp kiszálló német adófizető más EU-s országok nukleáris beruházásait fogja finanszírozni (ilyenből most van egy tucat), ráadásul – újabb irónia – még simán lehet, hogy rá is lesz szorulva a francia, osztrák, cseh atomenergiára, ha a szél, a víz és a nap – az 5. ötéves tervgazdasági mutatókra fittyet hányva – netán mégsem garantálná Németország energiabiztonságát.

Márpedig nem fogja. Az amúgy sem megbízható három energiaforrás aránya az áramfogyasztásban idén 46-ról 42 százalékra csökkent Németországban, ha ez lesz a domináns energia, akkor tele kell rakni a háztetőket (alig tárolható energiát produkáló) napkollektorokkal, az ország minden négyzetcentiméterét pedig szélerőművekkel, a helyi lakosok nyilvánvaló nagy örömére.

Ugyancsak nagyot nézhettek az öko-küldetéses új német kormány vezetői, amikor meglátták, hogy a földgáz kizárólag akkor kapja meg a zöld plecsnit, ha megújuló forrásokból származik. A német hatóságok egyelőre nem hagyták ugyan jóvá az Északi Áramlat II orosz vezetéket, de ha meg is kapja az engedélyt, az orosz földgáz hétszentség, hogy nem fenntartható forrásból folyik át a németekhez (direkt megkerülve Ukrajnát, de az egy másik történet).”

Nyitókép: Stefan Puchner / DPA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2022. január 04. 23:20
"Fenntartható földgázt" a tehenek termelnek. Például.
Autofocus
2022. január 04. 20:38
Azt látom mostanában, hogy a Seresnek meg a Hontnak vénségükre megjött az eszük.
Box Hill
2022. január 04. 20:07
Okleveles érzelmi, ideológiai mérnök. Öt év kemény tanulás eredménye.
Anonymtalan
2022. január 04. 19:37
Ezért nem kell állatkerti gondozó büfészakos diplomást megtenni miniszternek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!