Nem esik jól, de kibírom, ha magyargyűlölőnek neveznek

2021. december 16. 21:22

Óriási a türelmem, nem fogok válaszolni a provokációkra, nekem a két ország közti kapcsolat a fontos. Interjú.

2021. december 16. 21:22
null
Ivan Korčok
Parameter.sk

„Hogyan értékeli, hogy Gyimesi György, aki koalíciós képviselő, önt gyakran sovinisztának, magyargyűlölőnek bélyegzi? Milyen hatással van ez az ön és az OĽaNO viszonyára, hiszen Gyimesi az OĽaNO-frakció tagja?

Úgy értékelem, hogy ezt elsősorban az OĽaNO-nak kellene kezelnie, hiszen Gyimesi valóban koalíciós képviselő. Én személy szerint úgy kezelem ezt, hogy Gyimesi úr nem része a két ország közti kapcsolatoknak, neki saját, egyéni céljai vannak, amelyet az OĽaNO-nak kellene értékelnie, hiszen az ő listáján jutott be a parlamentbe. Ebbe én nem akarok beleszólni. Óriási a türelmem, nem fogok válaszolni a provokációkra, nekem a két ország közti kapcsolat a fontos. Az az érzésem, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a kárára próbál valaki politikai tőkét kovácsolni magának. Erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy ezekbe a kapcsolatokba érzelmeket visznek.

Amikor engem így neveznek, akár ő, akár egyes magyarul író hírportálok, akkor felteszem a kérdést, hogy Cui prodest? Ez kinek az érdeke? Nem esik jól, de kibírom, mert számomra az alapparaméter az, hogy az általam feltett kérdésekre hogyan reagál a magyar fél. És a magyar fél nagyon pragmatikusan reagált, és ezt a munkát folytatjuk.

Említette, hogy a visegrádi országok együttműködése nagyon jó. Megbeszélnek olyan témákat is, mint például az, hogy Magyarország egyre gyakrabban blokkolja, vétózza meg a közös fellépést az Európai Unióban? A legutóbb például megakadályozta, hogy az Európai Unió hivatalos résztvevőként ott legyen az amerikai elnök által összehívott demokráciacsúcson, csak mert Magyarország nem kapott rá meghívót. Ezekről a kérdésekről egyeztetnek a V4-es formátumban?

A konferenciával kapcsolatban annyit, hogy én szerettem volna, ha Magyarország is ott van, de nem én voltam a meghívó fél. A meghívókat az USA elnöke küldte ki. Örülök annak, hogy a konferencián általában, és az élő vitában is nagy tere volt a szlovák köztársasági elnöknek. A jogállam helyzetéről Magyarországon nem akarok nyilatkozni, de nagyon fontosnak tartom, hogy Szlovákiában jogállam legyen.

Az, hogy Magyarország bizonyos uniós döntéseket blokkol, csak azt bizonyítja, hogy az Európai Unióban létezik a vétójog, nem érvényes, amit egyesek hirdetnek, hogy az unió egy »szuperállam«, amely megfosztja a tagállamokat az önállóságuktól, szuverenitásuktól.

Ha Magyarország valamit blokkolni akar, akkor blokkolni fog. Nem értékelem a döntésüket tartalmi szempontból, csak a vétóról beszélek. Ha azonban a 2021-es évet nézem, akkor azt látom, hogy bebizonyosodott, az uniónak milyen gyenge a biztonság- és külpolitikája. És ez attól is van, hogy egyszer az egyik tagállam, máskor a másik vétózik valamilyen marginális érdeke miatt, és megakadályozza ezzel, hogy közösen, mint az Európai Unió sokkal nagyobb szavunk legyen. Ez zavar engem.

A lengyel és a magyar alkotmánybíróság az utóbbi hónapokban olyan döntést hozott, amely megkérdőjelezi, hogy az országnak végre kell-e hajtania az Európai Bíróság döntését. Hogyan értékeli ezeket a döntéséket? Ezek szóba kerültek a legutóbbi V4-es találkozókon?

Ezeket az ügyeket nem kezeljük a V4 keretében, mert ez nem tartozik a V4, mint tömörülés hatáskörébe. Nem szeretném, ha a V4 a bölcsője lenne, teret adna két tagállam, Magyarország és Lengyelország ügyeinek a megoldásához. Ezek az ügyek is azt bizonyítják, hogy két szuverén országról beszélünk, amelyeknek az alkotmánybíróságai hozzászólnak olyan ügyekhez, amelyeket fontosnak tartanak. De ez nem tartozik a V4-ek hatáskörébe, és én nem is akarom, hogy beletartozzon. Ellenkező esetben egy olyan hamis kép keletkezne a V4-ről, mintha az egy véd- és dacszövetség lenne az unión belül. Nem az.”

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anna bolena
2021. december 17. 20:08
Az ismert szlovák közhely: mi építettük fel Budapestet. A szociban Szlovákiában minden építkezés magyar szótól volt hangos, tehát a magyarok építették fel e logika szerint Szlovákiát. Már minden szlovák sovi mantrát felsoroltál, kentaur troll, teljesítetted a megbízatásodat, pihenj.
Highlander07
2021. december 17. 18:42
A parameter pont olyan kretén liberálnáci magyargyűlölővel csinált interjút, mint a szerkeszetősége tagjai...
Onurisz
2021. december 17. 15:58
Egy koalíciós külügyminiszter nem képviselheti csak a személyes véleményét. Teljesen mindegy, hogy Korcok mit gondol, mert ez a nyilatkozat azt mutatja, hogy az új cseh kormány nem akar szakítani a V4-gyel, és ez jelen pillanatban igenis pozitív, mert a németek évek óta mindent elkövetnek, hogy a cseheket és a szlovákokat leválasszák rólunk. Úgy tűnik most sem fog sikerülni, mert a csehek és a szlovákok tudják, hogy ez az együttműködés hasznos számukra. Az ő érdekeiket is megemeli, őket is tényezővé teszi az EU-ban.
anna bolena
2021. december 17. 14:10
"Az hogy az átlagszlovák 2021-ben gyűlöli a magyart legalább annyira valótlan" -- azt, h magyarellenesség létezik Szlovákiában, nem az elfogultság mondatja, hanem a rögvalóság. Szlovák értelmiségiek -- ha elvétve is, ritkán, mint a fehér holló -- maguk bevallják, h az iskolai történelemórákon szívták magukba a magyarellenességet. Ha száz évig csak ezt kapod, ez rögzül benned. Akik ezt elmondták, olyan emberek voltak, akik felnőtt fejjel túl tudtak ezen lépni vmilyen impulzus hatására. Egyikük nagyon lenézte a magyarokat, mindaddig, amíg nem olvasott egy cikket a magyar származású Nobel-díjasokról. Utánaolvasott, érdeklődött és megváltoztatta a véleményét. Persze, lehet jópofiskodni a szokásos mantrával: voltam Szlovákiában és senki sem bántott, de nem erről van szó. Mellesleg Meciar idején tettlegességekre is került sor magyar turistákkal szemben. Csak egy kicsit kell megkaparni azt, ami lappang, és máris kipattan. És benne ül mozdíthatatlanul a benesi magyarellenességet nem is oly rég megerősítő szlovák törvényekben, az oktatási minisztérium rendeleteiben és millió más helyen. De persze ezt a többségi magyar nem látja, az uolyan vak, mint a többségi szlovák, a többségi eszkimó és szingaléz és általában minden többségi, akinek halvány fogalma sincs a kisebbségek problémáiról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!