Rideg nemzetárulók

2021. december 06. 14:30

Gyógyulnak a sebek. A nemzet egysége immáron megbonthatatlan.

2021. december 06. 14:30
null
Pósa Károly
Magyar Nemzet

„Jól emlékszem a tizenhét évvel ezelőtti napra, arra az ominózus december 5-ére. Mi, bácskai magyarok nagy-nagy lelkesedéssel és vérmes reményekkel vártuk. Büszkék voltunk. Végre, annyi idő után, kisebbségi sorsban bár, ám a nemzet egészéhez való tartozást, a hazatalálás vágyát reméltük beteljesülni. Olyannyira biztosak voltunk a sikerben, hogy Magyarkanizsán rendkívüli hálaadó misét szerveztünk este tíz órára.

A katolikus templom előtt gyülekezve, szakadó hóesésben álltunk vagy ötvenen a kandeláberek sárga fényében, amikor ütött a döbbenet órája: megérkeztek az első hírek a kudarcos eredményről. Az esperes úr zavartan forgatta kezében a templomkulcsot, és nagyon szelíden annyit mondott, elég lesz immáron itt kint az utcán elmondanunk egy közös miatyánkot. Míg az ima szólt, egy tanárnő hangosan sírt. Aztán csak elkullogtunk, mint a vedlett bordájú, oldalba rúgott kóbor kutyák.

Éjfélkor megcsörrent a telefon. Budapesti öreg szobrász barátom hívott. Feldúlt hangon magyarázott valamit, a zokogásától csak annyit értettem, a bocsánatomat szeretné kérni. A legkeményebb férfi, akit valaha ismertem, aki 1956-os forradalmárként tizenhat év börtönt lehúzott, kisgyerekként sírt, és egyre csak a megbocsátásomért esedezett, hiába próbáltam nyugtatni. Aznap éjjel sokan forgolódtunk álmatlanul.

És utána még sokszor feltettük magunknak meg egymásnak is a kérdést: vajon miként fordulhatott elő ez a gyalázat? Tudják, mi fájt legjobban? Másnap reggel a munkahelyemen a szerb kollégáim tekintete. Nem azoké, akik kárörvendő mosollyal, mi több, hangosan évődve jókat röhögtek a kárunkra. Hanem azoké a szerbeké, akiknek a szemében a kajánság helyett a szánalom ült. A felismerésé, hogy mi, magyarok éppenséggel csak ennyik, csak ilyenek vagyunk. Azt nem lehet elfelejteni.

A 2010-ben hatalomra kerülő Orbán-kormánynak köszönet jár, amiért a legelső feladatuknak tekintették, hogy a nemzet önbecsülésén esett csorbát kiköszörüljék. Másfél évtized alatt 1,1 milliónyi magyar igényelte a kettős állampolgárságot. Ezért hálás minden határon túl élő honfitársunk Versectől Ógyallán át Gyimesközéplokig, szerte a Kárpát-medencében. Gyógyulnak a sebek. A nemzet egysége immáron megbonthatatlan.”

Nyitókép: Mandiner archív

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miklosdrcsomai
2021. december 07. 13:04
Gyurcsány nevét kár emlegetni, azt megnevelni már késő, ki kell rekeszteni mindenünnen, mert semmirekellő, magyar ellenes senki.
Gyzoltan
2021. december 06. 22:12
Az a szavazás, az az árulás nem csak Gyurcsány nevéhez fűződik! Gyurcsány is csak az évszázadok óta kirekesztően kisajátított teljes média támogatásával, mely a magyarság ellen lett felvonultatva, tudta tervét végrehajtani... A médiával nem volt nehéz dolga, készségesek voltak... Hisz akár népi demokráciában, a szocializmusban, mindegy is miben, képezték ki őket zsidó bolseviknek, kommunistának, demokratának, liberálisnak, a lényeg maradt, ők azonos ordasok maradtak a Jákob-báránybőr alatt...
Pelso j.
2021. december 06. 17:42
OK, Karesz, a nemzet egysége immáron megbonthatatlan. De minek ehhez szavazati jog? Ja, az máshoz kell.
I.E.D.
2021. december 06. 17:01
Utoljára a szovjet - magyar barátság volt "megbonthatatlan"- oszt' mi lett a vége ? Lófasz van, nem nemzeti egység. Ti eldönthetitek szavazatokkal mi legyen nálunk, mi meg tejelünk nektek. Talán a Mikola elvtársnak kellett volna szólni, hogy fogja be a pofáját, ne árulja el, mire megy a játék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!