Facebook, az elszabadult szörnyeteg

2021. december 20. 18:21

Senki sem lehet biztonságban, aki közéleti tartalmakkal operál.

2021. december 20. 18:21
null
Constantinovits Milán
Mandiner

„Ki inti le – talán a földesúr? –
a juhász vad ebét?
Gyermekkora gyermekkorunk. Velünk
nevelkedett a gép.
Kezes állat. No, szóljatok rá!
Mi tudjuk a nevét.

És látjuk már, hogy nemsoká
mind térdre omlotok
s imádkoztok hozzá, ki pusztán
a tulajdonotok.
De ő csak ahhoz húz, ki néki
enni maga adott...”

József Attila: A város peremén

József Attila soraival most kivételesen nem az ellenzék előszeretettel alkalmazott parizer-plebejus retorikáját kívánom tollhegyre tűzni, hanem egy nagyon is valós és kurrens jelenséget boncolgatni. Az elszabadult, velünk nevelkedett gép ezen értelmezés szerint a Facebook (és annak öntörvényűnek tűnő algoritmusa), ami jelenleg lapunkat online megjelenését is korlátok közé szorítja.

Korábban már értekeztem arról, hogy a digitális világ virtuális demokráciája, a végtelen hozzáférhetőség illúziója a legnagyobb közösségi oldalon lassan a semmibe foszlik, azonban ennek erősödése megköveteli a téma újramelegítését. Az már korábban is világos volt (lásd a Szűts Zoltán online szakértővel készült beszélgetésünket), hogy

Zuckerberg kreatúrája egyoldalú cenzúrát alkalmaz,

hogy világnézeti és politikai kérdésekben rég nem értéksemleges. Hogy a magukat progresszívnak tekintő társadalomformáló erőket micsoda részrehajlással, az információs tér önkényes szűkítésével hozza előnybe. 

A szintlépést azonban a lapunkat is elérő cenzúra jelenti, amely már a rendszer saját, megerőszakolt logikája szerint is értelmezhetetlen. Olyan tényközlések (!) miatt csökkentette ugyanis a Facebook az online mozgásterünket, amik egyrészt jóval korábban történtek, másrészt píszi-ellenesnek még izzadságszagúan sem nevezhetőek, tényalapú híradásnak és hírértelmezésnek ugyanakkor igen. A helyzetet súlyosbítja, hogy ilyen önkényes korlátozások után részletes indoklás sem várható, ahogy a Facebook virtuális ítélőszékéhez sem lehet fellebbezést benyújtani.

A rendszer működését átlátva nem örülhetünk annak sem, hogy bizony balos orgánumokat (legutóbb a Partizánt) is elérte az algoritmus láthatatlan keze, és a korlátozás ott is megvalósult. A jelenség „a gép" teljes elszabadulását tükrözi, azt mutatja, hogy senki sem lehet biztonságban, aki közéleti tartalmakkal operál. Bárkit és bármikor elhallgattathat a cenzúra, tehát pontosan az valósult meg, amit a szép új világ megálmodói, a safe space-ek feltétel nélküli hívei elképzeltek. A nemkívánatos vélemények a tiltás malomkövei közt őröltetnek semmivé,

a Facebook vidáman valósítja meg a cancel culture kontroll nélküli kiterjesztését.

A haladó társadalomformálók csak arról feledkeztek meg, hogy az általuk táplált eltörlés-kultúra oly nagyra nőtt, hogy azt már nem lehet racionálisan szabályozni, és a forradalom gyermekeit is hezitálás nélkül felfalja.

Kiutat egy erőteljes Facebook-szabályozás jelenthet, amit azonban épp azok a liberális erők gátolnak a leginkább, akik a közösségi oldalban az online demokrácia beteljesülését vágyják látni. Megoldás lehet még a Facebook megkerülése, új platformok, új médiumok csatasorba állítása, azonban eddig e kísérletek rendre kudarcot vallottak.

Egyelőre itt van a nyakunkon egy értelmezhetetlen, megzabolázhatatlan közösségi szörnyszülött, kezdjen vele bármit is technokrata, online-demokrata progressziónk.
 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2021. december 21. 17:50
Van Elet feszbukon kivul is !
pipa89
2021. december 21. 10:33
A közösségi médiák mindaddig instabilizációs tényezők maradnak, amíg nem kerülnek állami szabályozás alá. A Facebook/Meta önszabályozása nevetségesen elfogult, pártos. A dezinformáció és az anarchia melegágya. Az ahogyan az Antifa használta a Face-t és más közösségi médiát a Capitolium rohamára... Hol volt a tucatnyi titkosszolgálat??? Ugye nem gondoljuk, hogy nem tudtak róla. Tiszta röhej. Miért nem nézünk a történések mögé, miért nem tesszük fel a legfontosabb kérdés? Kinek áll mindez érdekében? A történések: Bundesmutti miért kezdte el a Soros-féle migránspolitikát csicseregni 2015-ben? Hogyan fészkelték be magukat a baloldaliak és robbantották fel a kereszténydemokratákat, s hogyan érték el ezt a németországi választási eredményt. Nonszensz, hogy a választók büntették a migráció miatt a német jobboldalt, miközben a migrációs politikát nyíltan felvállalókra szavaztak. Nonszensz! Az afganisztáni siralmas leszereplés után miért pont most úszik fel egy amerikai romboló a Fekete-tengerre és fenyegeti az oroszokat? Biden miért pont most akarja újraosztani a lapokat és mit csikart ki Putyinból Ukrajnáért cserébe. Miért pont most került elő a Szakállas Szűz Mária és az Uniós Újbeszél Kódex? Nemzetszocializmus helyett euroszocializmus, Harmadik Birodalom helyett Negyedik (Piac)Birodalom. Ha valaki azzal akar etetni, hogy az USA-ban demokrácia van, minimum szemberöhögöm. És akkor félreraktam Biden szellemi képességeinek boncolgatását és egyetlen kérdés teszek fel. Hogyan lehetséges az, hogy az USA elnöke számára Eisenhower óta nincs minden titkosított anyaghoz hozzáférése? Hogyan lehet az, hogy az amerikai választási őrületben meg lehetett támadni a Capitoliumot a titkosszolgálatok hozzájárulásával? Honnan ez a rengeteg újabb és újabb generációs fegyver és újabbnál újabb technika? Ki az, aki ténylegesen irányítja ma a Világot? Mi és ki hatalmazta fel az USA-át, hogy űrhadsereget építsen??? Miért van szüksége űrhadseregre, az űrt is kisajátítja már??? Nem elég, hogy itt a Földön csinál százmilliók számára poklot, ezt már a fejünk fölé is kiterjeszti? Gondolkodni, gondolkodni! Miért nem kapcsol a fejekben a vészvillogó? Nincs demokrácia, a világ vezetését átvette a technokrácia, ami megkerüli a népfelhatalmazással működő kormányokat. ÓRIÁSI A VESZÉLY!!! Visszatérve a Facebook-ra, illetve új nevén META-ra. Már kívül is helyezkedett mindenen, ha a név görög eredetű jelentését vesszük figyelembe.
Rugo
2021. december 21. 07:56
"Kiutat egy erőteljes Facebook-szabályozás jelenthet, amit azonban épp azok a liberális erők gátolnak a leginkább" --- És ezek kik? Pár kócos zsidó és tróger dékás samesze?
vajda
2021. december 21. 06:38
Ez év augusztusának elején CsCs (csüngőhasú csutkány) kormányhatározatban rögzítette, hogy a Norvég Királyság 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak a Norvég alap támogatásának meg nem fizetése miatt. A határozat felhívta Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együttműködve tájékoztassa az Európai Unió intézményeit Norvégia magatartásáról, valamint vizsgálja meg, miként lehet Magyarország igényét a Norvég Alapból járó támogatások kapcsán jogi és egyéb úton érvényesíteni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azt a feladatot kapták, hogy vizsgálják felül a Magyarország és Norvégia közötti gazdasági kapcsolatokat. Történt-e valami azóta? Teljesítették-e a miniszter hölgyek és urak a feladataikat? Fizetett-e már a Norvég Királyság? Mikor, és kitől kapunk erről tájékoztatást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!