Lukács György a magyar filozófiatörténet Puskás Öcsije

2021. november 29. 18:18

A marxista gondolkodás megújítója, talán az egyetlen valóban világhíres bölcsészünk.

2021. november 29. 18:18
null
Csunderlik Péter
Facebook

„Lukács György a magyar filozófiatörténet Puskás Öcsije, a milliomos bankárfiúból lett kommunista népbiztos, a marxista gondolkodás megújítója, talán az egyetlen valóban világhíres bölcsészünk, aki magnetikus, démonikus, vagy éppen parodisztikus regényhősök sorát inspirálta, mint amilyen Sinkó Ervin »Optimisták« című művének Vértese, aki elmagyarázza, hogy miért az etika az egyetlen gyakorlati tudomány.

Lukács György életművéről beszélgettünk »A bolsevizmus mint erkölcsi probléma« és a »Taktika és etika« 1918-1919-es páros esszéitől odáig, hogy az idős Lukács a nyugati »új baloldal« ikonja lett az 1960-as években, mikor magyarországi tanítványai épp illő tisztelettel megtagadták. Igazából olyan hosszan tudtunk volna beszélgetni, mint a »Vallomások Lukács Györgyről« című riportsorozat, másfél órában csak egy-egy problémába tudtunk belekapni Kapelner Zsolttal, Kiss Viktorral és Szücs László Gergellyel.”

Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Xman
2021. december 02. 10:31
És akkor most le akarjuk mosni Lukács kezéről a vért, ami hozzátapadt mikor éppen embereket végeztetett ki a Tanácsköztársaság idején? Mivel másabb ez, ha most egy náci filozófust magasztalnánk, aki közben a gázkamrák körül sündörgött? Ja, mert az olyan régen volt, meg fiatal is volt szegény és győztek is II.vh-ban. Mondhat akármilyen okosakat is, ez sem mentheti fel, sőt még hitványabb alak, hogy okosnak mondott ember létére vállalhatatlan dologban vett részt. Tettei okán szavait sem lehet figyelembe venni. Bűne megbocsáthatatlan.
lugyu
2021. november 30. 14:41
Csunderlik egy tipikus (új)bolsevik!
Monongahela
2021. november 30. 13:33
Csuladék Péter, a bolsevista getvadék. És még ilyenek vannak, bazdmeg.
Onurisz
2021. november 30. 13:26
A magam részéről illő tisztelettel nem tartok igényt erre a 'világhírre'. Vigye aki akarja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!