Elkxrtátok

2021. november 02. 10:59

2006-ban gyalázatos dolog történt Magyarországon.

2021. november 02. 10:59
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasárnap

„Egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök a hazájáról trágár szavakat használva beismeri (már-már elhencegi), hogy hazudott, csalt, hamisított, majd az elemi felháborodásra válaszul még olajat önt a tűzre, polgárháborús viszonyokat szabadít el (de legalábbis semmit nem tesz azok megakadályozására), gyakorlatilag felfüggeszti a jogállamot, mindezek megkoronázására pedig lövet a saját népére. Az egésznek a szimbolikus háttere – a szovjet-rendszer elleni felkelés 50. évfordulóján egy volt KISZ-titkár miniszterelnök és ÁVH-sai (bocsánat, rebiszesei) magyarellenes ámokfutása – segített volna megérteni a tüntetők mozgatórugóit és az események valódi mélységét. Ennek csak egy töredéke derült ki a filmből.

Azért persze akadt néhány jelenet, amikor a bicska kinyílt az ember zsebében (az elfogott tüntetők térdepeltetése), de összességében sokkal hízelgőbb volt Gyurcsányékra nézve, mint a valóság, és ezerszer lightosabb, visszafogottabb, mintha mondjuk én írtam volna.

Dobrev Klárát aki látta-hallotta, az tudja, mennyire hízelgő rá nézve az elegáns, csinos úrinői megjelenésű Gubás Gabi (ismerve Gyurcsánynak az asszonyok koráról és lecserélhetőségéről vallott elveit, talán nem is bánná, ha a fikció lenne inkább az igazi). A sunyi tekintetű, a maga kategóriájában legfeljebb másodrendű Szilvásyt is sokszorosan felülmúlta a férfiasan határozott Bede-Fazekas Szabolcs, aki egy mellékszerepben is bebizonyította, hogy ő viszont a maga kategóriájában a legkiválóbbak közé tartozik.

A sok jó színészi teljesítmény mellett két különösen feltűnő alakítást hadd emeljek ki: Endre illetve a rendőrhadnagy karakterét (Bokor Barna és Zayzon Zsolt). Bevallom, nem ismertem őket, rákerestem az interneten, és kiderült, mindketten erdélyiek. Nehéz szabadulni a gyanútól, hogy a befutott, ismert pesti művészek ódzkodása, bojkottja miatt választottak mélyebb merítésből. Hála Istennek. Mert kiderült, hogy az önhitt, agyonajnározott, elkényeztetett, pótolhatatlannak hitt, karrierféltő, freeszfe-maszkos fővárosi világon túl a magyar színjátszásnak bőven vannak remek tartalékai. Ez a tanulság pedig túlmutat a filmet övező pillanatnyi politikai szándékokon.”

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2021. november 03. 10:57
„hízelgőbb volt Gyurcsányékra nézve, mint a valóság, és ezerszer lightosabb, visszafogottabb, mintha mondjuk én írtam volna.” JA. OTT A PONT. Erről van nagyba' szó: „ezerszer” „lightosabb” „Nem az elsők között, de népes társasággal néztük meg a 2006-os eseményekről készült filmet. (Hangsúlyozottan valamennyien markánsan a jelenlegi kormány hívei.) Alig jöttünk ki a teremből, a közülünk leginkább mozirajongó fiatal összeráncolt homlokkal közölte, hogy hatost fog rá adni az IMDb-n.” 10/10 - osztva „ezerrel” - ÉRTÉKELJÜNK: 100/1000 = 0.1 // ERGO: a 6-OS az HÍZELGŐ. Nem élte át, és a film se segíti ebben. Ennyi. Hacsak nem valami nagybetűs Magyar Passióban gondolkodunk, és posztmodern flagellánsok módjára ostorozzuk magunkat, gyepáljuk az agyunkat ezzel a filmmel, hogy megnézzük, mert kell a kínszenvedés, hogy átéljük, de belehalni mégse akarunk. Á, nem...
Alcofrybas
2021. november 03. 10:22
„Kicsit hiányoltuk is azt a fajta „propagandát”, hogy a tüntetők szándékait, motivációit, érzelmeit jobban megismerjük. A tiltakozók igazából csak illusztrációul szolgáltak, és néha inkább tűntek feldühödött fociszurkolóknak, mint egy hazug miniszterelnök ellen tüntető felháborodott hazafiaknak.” Erre az estre egy jó film: https://www.youtube.com/watch?v=iAJTuq1ZgJ8 Szívesen.
Alcofrybas
2021. november 03. 09:40
Vegyünk egy bekezdést a posztolt Ungváry-cikkből: „Az ellenzéki sajtókritikák visszatérő jelzői – élvezhetetlen, unalmas, nézhetetlen – nyilvánvaló elfogultságból születtek. A film izgalomban, cselekményben hozza egy átlagos amerikai produkció színvonalát; és ez most dicséret és bírálat is egyben. Az autósüldözés kicsit visszafogottan magyarosra sikeredett, Réka (a főhősnő) már-már képregénybe illően valószerűtlen parlamenti szökése pedig Chuck Norrisnak is becsületére válna.” Ízlelgessük a mondatokat! „Az ellenzéki sajtókritikák visszatérő jelzői – élvezhetetlen, unalmas, nézhetetlen – nyilvánvaló elfogultságból születtek.” ELLENZÉKI sajtókritikák? Hagyjuk a fXszba! Ereszd már el! Vesd össze Trombitással: „ Én ugyan kicsit rövidebbre vágtam volna... ” https://mandiner.hu/cikk/20211027_az_elk_rtuk_jo_film_rohamot_okoz_a_baloldalon Jómagam: „Két tökéletesen érdektelen figura csetlés-botlását látjuk, ahogy próbálják megérteni, mi történik körülöttük, velük - teljesen reménytelenül.” TEMAGAD: „Réka a végére megért valamit, de leginkább csak azt, hogy gyorsabban kell futnia a rendőröknél...” Így kell ezt - eufemizáltan. Lágyan, bársonyosan. „A film izgalomban, cselekményben hozza egy átlagos...” Átlagos?! Amikor Kálomista szíve szerint csak ezt pörgetné a mozikban? Ezt az aljas hitszegőt az első fára húzzák fel! „...amerikai produkció színvonalát; és ez most dicséret és bírálat is egyben.” (Amerikai? Ezt meg se hallom.) Bírálat?! Csak hódolat illet meg, nem bírálat. „Az autósüldözés kicsit visszafogottan magyarosra sikeredett...” Magyarosozás... Ajajajj.... „Réka (a főhősnő) már-már képregénybe illően valószerűtlen parlamenti szökése pedig Chuck Norrisnak is becsületére válna.” Chuck Norrisnak? :D ÉRTED? Aki megcsinálta az összes fekvőtámaszt. Pottyondy Edina „csak” a Fekete Özvegyhez (Marvel-hős) hasonlította a főhősnőt, Ungváry „csak” Csáknoriszhoz. MIRŐL BESZÉLÜNK? https://vasarnap.hu/2021/11/02/ungvary-zsolt-elkxrtatok/
Alcofrybas
2021. november 03. 09:02
Általában van egy ilyen hivatkozás a Mandineren szemlézett cikkek alatt, hogy: „Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.” Ez most lemaradt. Szerintem olvassátok el...: Ungváry Zsolt: ELKXRTÁTOK https://vasarnap.hu/2021/11/02/ungvary-zsolt-elkxrtatok/ /...mielőtt lájkolgattok, Xelgettek, meg kommentáltok olyasmit, amiről halovány lila momentumos fingotok nincs./
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!