Kommentár: kérdésem van a két miniszterelnök-jelölthöz az egyházakkal kapcsolatban!

2021. október 15. 20:30

Az egyházon belüli szexuális visszaélési ügyek teljes felszámolása lehetne egy olyan ügy, amibe a teljes ellenzéki koalíció egy emberként beleáll.

2021. október 15. 20:30
null
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„Néztem a tegnap esti vitát online, nekem tetszett. Két jól érvelő, ügyes politikust láttam és jól volt látni, hogy a korrupció felszámolását és az elszámoltatást mindketten fontosnak tartják. Ezen a ponton lenne egy fontos kérdésem mindkettőjükhöz: az egyházi korrupció – ezen belül az egyházban elkövetett szexuális visszaélési ügyek felszámolására – van-e tervük? Azt gondolom, hogy ez éppen egy olyan téma, amiben soha nem lesz addig változás, amíg politikai akarat nem lesz hozzá. Ez minden más országban is így volt, ahol aztán végül elindult a tisztulás.

Márki-Zay Péter említette, hogy az ügynökakták mind fel lesznek tárva, ez szuper! Bár tudtommal, már rengeteg aktát megsemmisítettek, eltűntettek. Ettől függetlenül nagyon fontosnak tartanám azoknak az aktáknak a feltárását, amelyek egyházi személyekről készültek. Ezek az akták ugyanis egészen biztosan tartalmaznak olyan feljegyzéseket is, amelyek az illetők által elkövetett szexuális visszaéléseket dokumentálják. Hiszen sokszor éppen ilyesmivel zsarolva lehetett bizonyos embereket rákényszeríteni arra, hogy másokról jelentéseket írjanak.

Persze az ügynökakták feltárása nem elég! Kellene egy olyan átfogó vizsgálat is, ami átvilágítaná az egyházakat a szexuális bántalmazás témája szempontjából. Mégpedig 60-70 évre visszamenőleg, hiszen azok az áldozatok még életben vannak, akikkel ebben az időben történhetett ilyen borzalom. A francia mintára jó lenne, ha maga a magyar állam kezdené keresni az áldozatokat, felhívások intézésével. Tehát nem csupán passzívan várna arra, hogy az áldozatok bejelentést tegyenek, hanem aktívan kezdené keresni az áldozatokat.

Nagyon fontos lenne egy független Áldozatvédelmi Intézet felállítása, ami szakértőkből állna (jogászok, törvényszéki szakértők, pszichológusok stb.). Akik az egyházaktól függetlenül vállalnák azt, hogy beszélnek az áldozatokkal és mindenben a segítségükre lesznek. A jogi és a pszichológiai segítségen túl nagyon fontosnak tartanám azt is, hogy az áldozatok kapjanak jóvátételt az elszenvedett sérelmekért. Hiszen sokszor évekre, évtizedekre, sőt gyakran egy egész életre megnyomorította őket a papjuk által elkövetett szexuális bántalmazás. Ha ilyesmit egy egyházi ember követ el – kvázi az Isten nevében, azaz visszaélve azzal a spirituális-szakrális hatalommal, aminél nagyobb hatalom nincsen a világon – akkor az áldozatok teljesen elveszítik a jóba vetett hitüket, az életbe és az emberekbe vetett bizalmukat. Amit rendkívül nehéz, ha ugyan egyáltalán lehetséges kigyógyítani.

Azt gondolom, hogy az egyházon belüli szexuális visszaélés a korrupció egyik legocsmányabb formája, a jó és a szent elárulása. Ha ilyesmi történik, az nem lehet pusztán egyházi belügy! Hiszen ezek a gyermekek, serdülők vagy éppen felnőttek egyben magyar állampolgárok is, akik számítanak arra, hogy ha kell a jogrend és az állam megvédi őket a bántalmazó egyházaktól.

A DK-hoz Vadai Ágnesen keresztül már eljutott az »Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban« címmel júniusban kiadott könyvemet. És szinte biztos vagyok benne, hogy Dobrev Klára is olvassa. Remélem, hogy Márki-Zay Péterhez is eljutott már a könyv híre és a benne megszólaló 10 áldozat története. Úgy gondolom, hogy az egyházon belüli szexuális visszaélési ügyek teljes felszámolása lehetne egy olyan ügy, amibe a teljes ellenzéki koalíció egy emberként beleáll. Nem tudom elképzelni azt, hogy bárki közülük a tettesek vagy az eltussolók pártjára állnak. Szóval nagyon szívesen hallanék ebben a témában kettőjük terveiről, elképzeléseiről! Akár most, akár a 2. forduló lezárulása után.

Ha számodra fontos ez a kérdés, oszd meg kérlek! Köszönöm!”

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2021. október 18. 09:22
....még nem beszéltünk a mondvacsinált indokkal, vagy akár indok nélkül is családjuktól elszakított, nevelőintézetbe került fiatalkorúakról....az én gyerekkoromban (ötvenes évek) kétféle szóbeli figyelmeztetés volt szokásban: - elvisz az ószeres, ha elcsavarogsz, - intézetbe kerülsz, ha nem fogadsz szót. Tévedés ne essék, rokonságomban természetesen ilyen esetek is voltak.
Osztap Bender
2021. október 17. 17:56
A rabbihoz kellene fordulnod galambocskám. Ő majd eligazítana az egyházakkal, kárpótlásokkal, ingyen temető művelésekkel kapcsolatosan és talán kapnál tőle egy szakképzett kiházasító címet is. FB nézegetés helyett lehetne használni a ..............t.
Robertoo
2021. október 16. 22:45
De, most komolyan! Tényleg teret kell engedni ennek a homofób, kereszténygyűlölő, magyargyűlölő söpredéknek?
barany
2021. október 16. 18:59
Ez a nő elmebeteg. Mániája az egyházak rágalmazása. Mintha a papok mást se csinálnának, mint a gyerekek megerőszakolását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!