Egy tál leves

2021. október 30. 17:34

Gondoljuk el, hány tál levesre futotta a CÖF-ös békemenet költségeiből.

2021. október 30. 17:34
null
Csillag István
Csillag István
Népszava

„Ha eltekintünk azoktól a nyilvánvalóan kereskedelmi-üzleti szempontoktól, amelyek pl. a vadászati világkiállítás kiállítóit motiválták, eltakarjuk gyerekeink szeme elől a félbevágott, egymáshoz illesztett, kitömött őzek, vagy a sokezer szarvas agancsából készült »szobor« látványát, akkor végképp nehéz megmagyarázni, hogy abból a 17 milliárdból, azaz tizenhétezer millió forintból, amiből ezt a »világeseményt« kihozták, miért nem egy tányér levest mértek naponta egy éven át nagyjából ötvenezer éhezőnek. Egy tányér leves kihozható lett volna (kihozható lenne) ezer forintból. Ennek az ötvenezer adag egytál levesnek az előállítása biztos jövedelemhez juttathatta volna a jövedelem nélkül maradt kisvendéglőket, munkaalkalomhoz a falusi szállítókat. Újra megnyithatták volna a Róbert bácsi konyháját, ahol a kerál neje méri a levest a tálakba, ahogy a múlt században az ideálnak tekintett Horthyné tette… (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a kiállított, kitömött vadak egytől-egyig karcsúak, soványak, míg a vadászok szinte egyöntetűen elhízottak. Ebből is látszik, mennyire megerőltető vadásznak lenni, és mennyire elborzasztó lenne őket, az elhízott – többnyire - férfiakat egy ilyen kiállításon, aminek a neve nem VADkiállítás, hanem VADÁSZati kiállítás nézegetni; arról nem is szólva, ha belőlük is olyan művészi torzót szerkesztenének, mint a két félbevágott őzből.)

Gondoljuk csak el, hány tál levesre futotta volna az eucharisztikus kongresszus, a Puskás stadion meccsei vagy a CÖF-ös békemenet költségeiből. Tudjuk, hogy ma már nem úgy van, ahogy Katona József a Bánk bánban megírta Tiborc, a szegény jobbágy figuráját. Itt, Or-bánságában a vállalkozó Tiborczról már nem mondhatja Lázár János, hogy »akinek nincs semmije, az annyit is ér.« De ő legalább csak a pénzre vadászik.”

Nyitókép: Klaus-Dietmar Gabbert / dpa-Zentralbild / AFP. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. november 01. 19:24
A te vagyonodból hány tál levesre futna? Biztos tudod, mert már kipróbáltad.
Jose
2021. október 31. 22:20
Hogy lehetett ez a végtelenül buta, unitelligens barom miniszter???????????????????????????? Az eszem megáll! Mintha az elmúlt 20 évet egy lakatlan szigeten töltötte volna. Nem hallotta, hogy ez a "poén" már a faluvégi kocsmában a Józsi bácsinak is uncsi?
dglaj
2021. október 31. 21:15
Figyu Csillagocska, a te pénzügyminiszterkedésed által okozott kárból, az SZDSZ-es rablóprivatizációból (Mo. 2.világháborús károk többszöröse) mennyi leveske, lélegeztető gépecske, inkubátorocska, titkos bankszámlácska stb. jött volna ki?
bandee1
2021. október 31. 19:32
Anyád picsáját! Ez is itt van? Ki hívta? Ez volt az a barom, aki egy interjú közben azt mondta, hogy két dolog kell az élethez: az egyik a punci. Ezt így kimondta. Színvonal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!