A magyarok nélkül nem lehet sikeres az Európai Unió Jövőjéről szóló Konferencia

2021. május 27. 10:50

Hivatalosan is kezdetét vette az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, amely az elkövetkezendő év uniós napirendjének meghatározó része lesz.

2021. május 27. 10:50
Bólya Boglárka
Vendégszerző

Hivatalosan is kezdetét vette az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, amely az elkövetkezendő év uniós napirendjének meghatározó része lesz. A folyamat célja egy olyan vitafórum létrehozása amelyen a tagállamok, az állampolgárok, civil szervezetek és egyéb társadalmi szereplők elmondhatják, hogyan képzelik el a jövő Európáját.

A konferenciasorozat keretében egy honlapot is létrehoztak, amelyen keresztül mindenki megoszthatja az Európa jövőjére vonatkozó meglátásait, és rendezvényeket regisztrálhat. Az eseménysorozat, bár hivatalosan egy konszenzuskereső összeurópai konzultáció, újabb mérföldkőnek bizonyulhat a Nemzetek Európája támogatói és Brüsszel hatáskörbővítését szorgalmazók közötti versengésben. Az Európa jövőjéről szóló konferencia számunkra, magyarok számára időszerű alkalmat jelent egy összeurópai vitára, amelyen első kézből mutathatjuk be saját elképzeléseinket az Európai Unióval kapcsolatban, és a föderalizmussal szemben egy élhetőbb, tiszteletteljesebb, történelmünkhöz és kultúránkhoz közelebb álló attraktív Európa alternatívát kínálhatunk az európai közösség számára.

A konferenciasorozat uniós szintű nyitórendezvényére Strasbourgban, 2021. május 9-én, az Európa napon került sor. A járvány érzékelhető hatást gyakorolt az Unióra – a nyitóeseményen nagyobb számban jelentek meg önkritikus gondolatok, ezzel együtt, továbbra is elhangzottak olyan elképzelések, amelyek jelentősen eltérnek a Magyarország által képviselt állásponttól. Az alapkoncepció nem változott - a felszólalók többségében olyan gondolatokat fogalmaztak meg, amelyek azt sugallták, hogy a több Európa jobb Európa. Guy Verhofstadt belga liberális politikus szerint az egészségüggyel újabb terület került az Unió hatáskörébe, a lista pedig hamarosan a kultúra témájával bővülhet. Ezzel szemben, mi továbbra is azt valljuk, és a közelmúltban számos válság is igazolta, hogy az emberek problémáira és az Európai közösség kihívásaira nem a még szorosabb integráció jelenti a gyógyírt Ez aligha tekinthető valódi önkritikának az európai politikusok részéről. Magyarország álláspontja nem változott: nem több, hanem okosabb Európára van szükség.

A nyitóeseményen elhangzottak alapján egyes politikai szereplőknek határozott elvárásaik vannak a tekintetben is, hogy a konferenciának milyen témákban, milyen következtetésekre kellene jutnia. Az összeurópai vita azonban nem eshet néhány politikai erő fogságába. Magyarország szempontjából kiemelten fontos, hogy már a folyamat elejétől szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és aktív szerepet töltsünk be közös kontinensünk jövőjének alakításában, a magyar érdek képviseletében. Uniós csatlakozása óta Magyarország számos sorsdöntő helyzetben bebizonyította, hogy határozott elképzelése van Európa jövőjéről. A nemzetállamokat meghaladni kívánók már most is nagy hanggal vannak jelen az európai nyilvánosságban, ezért különösen fontos, hogy a konferencia során a nemzetállamok egymás iránti tiszteletén alapuló szabad együttműködését képviselő eszmék is minél élénkebben, minél nagyobb számban jelenjenek meg.

Hazánk az összeurópai folyamat elindulásának előzetes ismeretében már tavaly – az uniós tagállamok között elsőként – hozzájárult a közös európai gondolkodáshoz. Míg az uniós szintű tárgyalások az európai intézmények hatalmi harca miatt elhúzódtak, az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az uniós folyamatra készülve már két nemzetközi konferenciát is rendezett az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozathoz kötődően 2020. június 25-én és 2020. szeptember 21-én. Az eseményeken a résztvevők megvitatták az Európa jövőjéről szóló konferenciával kapcsolatos előzetes tagállami és uniós intézményi elvárásokat, valamint megvizsgálták, hogyan lehetne az EU-t hatékonyabbá és erősebbé tenni. Célunk, hogy minél több fórumot teremtsünk az Európa jövőjével kapcsolatos konstruktív eszmecserére, ezért az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet 2021. június 21-én újabb konferenciát szervez. Ezúttal azt vizsgáljuk majd meg, hogy a digitalizáció milyen hatással van Európa jövőjére, a szuverenitásra, a magyar és az európai állampolgárok szabadságára, valamint hazánk és az Unió versenyképességére.

Ezzel együtt, a tagállami konferenciák mellett minden társadalmi szereplőnek lehetősége van kifejteni véleményét Európa jövőjéről. Az Európa jövőjéről szóló konferencia központi eleme egy honlap (úgynevezett digitális platform) amelyen mindenki megoszthatja az Európa jövőjére vonatkozó meglátásait, és amely ezáltal fontos szerepet játszik majd a konferencia végeredménye szempontjából. A honlap magyar nyelven is kezelhető, és lehetőséget kínál konferenciák, események regisztrálására, már regisztrált rendezvényeken való részvételre, valamint saját ötletek, vélemények megosztására is. Az események bejegyzésére a platform előre meghatározott témákat biztosít, ugyanakkor a felhasználók saját témákat is szabadon felvethetnek az egyéb kategóriában. A honlapon megjelent tartalmak később az Európa jövőjéről szóló konferenciához kapcsolódó európai polgári vitacsoportokban, majd ezt követően plenáris üléseken kerülhetnek megvitatásra, ezért várható, hogy az Európai Egyesült Államok szószólói már a folyamat elején arra törekednek majd, hogy túlharsogják azokat a hozzájárulásokat, amelyek rámutatnak utópiájuk hiányosságaira és gyengeségeire.

Az Európai Unió jövőjéről szóló vita annak digitális szintre való emelésével minden eddiginél intenzívebbnek bizonyulhat és várhatóan minden tagállamban jelentős erőket mozgat majd meg, ezért fontos, hogy mi magyarok is minél nagyobb számban vegyünk részt a vitában. Az európai szintű eszmecsere nem lehet teljes a magyarok nélkül. Bár az elmúlt évek európai uniós fejleményei e téren óvatosságra intenek – bízzunk abban, hogy az uniós szintű konferenciasorozatban mindenki véleményét ugyanolyan súllyal veszik majd figyelembe. Bármi is legyen a végeredmény, a”másik” Európa koncepció megjenítése kötelességünk az eljövő nemzedékek számára.

 

A cikksorozat korábbi részei:

Zöld utat kapott az Európa jövőjéről szóló konferencia

A tét Európa jövője

Magyarország az élen az Európa jövőjéről szóló gondolkodásban

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. május 27. 21:37
Ideje lenne már konferenciát rendezni a kozmikus terek hajlításáról Mindenki elmondhatná, milyen Naprendszert szeretne maga köré, hogy egész évben nyár legyen vagy másodévente egyszer azért lehet tél is, napi 24 órát süssön a nap és meg lehetne szavazni milyen színű legyen a hold
Magyarok Pásztora
2021. május 27. 18:55
Soha nem néztek bennünket másnak mint gyarmatnak. Reméljük megkapják a maguk trianonját a migriktől.
OberEnnsinnen
2021. május 27. 17:49
A konferenciának az alapokkal kell kezdeni: ügynökmentesítést az EU minden szervében. Nyilatkozat aláírását kötelezővé tenni: Van, volt-e, vagy a jövőben szándékozik-e kapcsolat kialakítására G. Sorossal, vagy G. Soroshoz köthető bármely szervezettel, ügynökséggel? Igen Nem Minden lépés ezután kezdődhet, de ahhoz ki kell mondani: Európai legitimáció KIZÁRÓLAG EURÓPAI forrásból származhat. Minden, ami nem ilyen, nem európai eredetű: ellenséges ügynökként, üldözendő. Az EU minden intézményével kezdődően.
yndi
2021. május 27. 13:25
Finoman szólva elegánsabb lenne, ha a saját meg a kormányod nevében beszélnél, és nem általában a magyarok nevében. A magyarok nagy része nem ért egyet veled. Kérdezd meg a férjedet, mit szólna, ha a jelenlegi spanyol kormány általában a spanyolok nevében beszélne egy olyan kérdésben, amelyben köztudott, hogy a PP nem ért egyet vele. De az is elég, ha elképzeled, hogy milyen lenne, ha Gyurcsány mondana a te nevedben is olyanokat, amikkel nem értesz egyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!