Oltásról lógó tanárok: leülhetnek, egyes!

2021. április 13. 07:15

A nekik külön szervezett pfizeres oltásról indok nélkül távol maradó pedagógusok kiállították magukról a bizonyítványt.

2021. április 13. 07:15
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Az újságírás kétirányú utca: az ember gyakorta akkor is kap információt, amikor éppen nem keresi. Alkalomadtán olyan szörnyűt, hogy először nem is akarja elhinni, majd mikor sikerül keresztülgyömöszölnie a gyűlöletes adatpontot a nyúltvelőjébe telepített igazságszűrőn, menten elmegy tőle az életkedve.

Pedagógusoltás volt a hétvégén,

a második háromnapos etapban oltották tanítóinkat, tanárainkat, óvódapedagógusainkat és az őket segítő iskolai dolgozókat abból az eléggé el nem ítélhető törekvésből kifolyólag, hogy a pszichét és gazdaságot egyaránt keményen megfekvő iskolabezárások után ne lépjünk át az emberáldozatok korába.

Rászolgáltak erre a pedagógusok: az általános iskolákban március elejéig tartották a frontot, miközben csapkodott körülöttük a járvány, mert tudták, hogy ha ők távmunkába vonulnak, egy kicsit megáll az ország. A digitális oktatás nem ugyanaz egyetemen és alsó tagozatban, a kicsik otthoni tanítása szülőt próbáló, kőkemény, és nem is feltétlenül a legjobb eredményekkel kecsegtető feladat.

De a pedagógusoltás nem csak a vírusos hónapok kemény munkájának elismerése, nem csak az ország tiszteletének fecskendőbe szorított jele, nem csak életvédelem, hanem nemzetgazdasági érdek is.

Iskolanyitás nélkül nem nyílik az ország sem,

ha pedig nem nyitunk, megtépázott gazdaságunkon átgyalogol az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Ázsia. Azaz: minden egyes pedagógus oltatlansága milliókban mérhető kárt okoz az országnak.

Két ütemben oltották a pedagógusokat, egyszer az elmúlt, egyszer az azt megelőző hét végén akinek március 24-éig még nem jutott eszébe regisztrálni, annak 29-éig öt napja volt megtenni. Több nappal az időpontjuk előtt kaptak értesítést, és mivel így április – meg a karantén – közepén talán egy pedagógus sem ment a lezárt hotelekbe tavaszolni egyet, jó eséllyel idejük is akadt elmenni oltakozni.

Kitűnően szervezett, csak nekik fenntartott oltópontokon, oda- és visszaúttal együtt bruttó 45 perc ráfordításával, mosolygó katonák és precíz nővérek között cikázva kaphatták meg a vakcinát – ráadásul azt a német-amerikai-kínai (igen, kínai is, tessék mondjuk itt utánanézni!) Pfizert, amivel kapcsolatban eddig a legkevesebb nyafogás jelent meg a rémhírterjesztő sajtóban, ami senki szerint nem okoz sehol semmilyen rögöket, aminek a tipikus oltási reakciója némi felkari fájdalom; és se az oroszok, se a kínaiak nem keveredtek még abba a gyanúba, hogy ezzel akarnák önmagukat kiirtani. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a tanárokat az oltópontok VIP-vendégeként kezelték, és az ország legnépszerűbb vakcináját kínálták nekik, csak hogy ebbe se tudjon belekötni senki, aki az ilyesmire esetleg hajlamos.

Itt jár a külön köszönet azon pedagógusoknak, akik regisztráltak az oltásra, és akik jó eséllyel már meg is kapták az első vakcinát.

Az eddigi fejlemények után viszont az a hír jött vasárnap több oltópontról, az oltási munkacsoport vezetője által megerősítve, hogy

a regisztrált tanárok ötöde nem jelenik meg az oltáson.

Van, aki a telefont se veszi fel az oltópontnak; van, aki az időpontja másnapján esik be azzal a kifogással, hogy őt nem is hívták. Persze minden bizonnyal vannak a tanárok között néhány három hónapon belüli igazolt covidos, vagy olyan, akit már oltottak – de aki erről nem tájékoztatta a regisztrációját végző intézményvezetőt vagy legkésőbb az időpont kiosztásakor az oltópontot, az legalább ugyanannyira ludas, mint az, aki egyszerűen nem jött el. 15-20 százalékot pedig már csak statisztikailag is tökéletes lehetetlenség a teljes népességen belül mindenestül 10 százalék alatti igazolt fertőzöttekkel meg a viszonylag kevés aktív korú oltottal megmagyarázni, ezen személyek oltásának pedig legkésőbb az igazgatónál meg kellene akadnia.

És itt nem egy műszaki vizsgáról vagy egy előrehozott érettségi szóbeliről beszélünk,

ahol nincs ügy, ha a delikvens nem jelenik meg, jön a következő, a hanyag illető pedig különösebben senkinek sem hiányzik. Itt egy mínusz hetven fokon tárolt, kincset érő oltóanyaggal játszik a meg nem jelenő pedagógus, mert a kiolvasztott Pfizert nem lehet egyszerűen visszadugni a fagyasztóba a pulykanyak meg a fehérpecsenye közé, hanem a megkezdett ampullát hat órán belül el kell oltani. Már az oltóponti munkanap kezdetén minden dózis vakcinának sorozatszámra, névre, időpontra pontosan megszabott tulajdonosa van, és minden időponttal rendelkezőnek abban az egy időpontban arra az egy vakcinára lehet igénye, nem rugalmasan a nap vagy a hét folyamán bármikor bármire.

Ha az oltópont személyzete nem tud időben és a protokollnak megfelelően behívni a megmaradt vakcinára valaki mást, a kukában landol az az oltóanyag, amit a pedagógusok soron kívül kaptak most meg, és amire egyébként rajtuk kívül legalább egymillióan várnak, adott esetben idősebbek, adott esetben emberek ezreivel találkozó pénztárosok, lelkészek, fodrászok, kozmetikusok. De várják a vakcinát és az azzal járó határnyitást az ingázó tízezrek is, akiknek hetente dugják az orrukba a PCR-tesztet, és akik ennek ellenére is minden reggel, minden este ott várnak a sorukra az élhetetlen határellenőrzési rend miatt kialakuló dugókban. Várnak azok az énekesek, rendezvényszervezők, online tartalomgyártók, kereskedők, utazásra kényszerülő üzletemberek, akik minden bezárva, oltatlanul töltött nap után tíz- és százezreket buknak.

Őket vágja pofán az a húsz százaléknyi pedagógus, aki nem méltóztatik felvenni a névre szóló oltását.

Micsoda arcátlan viselkedés ebben a helyzetben se szó-se beszéd elbliccelni a VIP-bánásmód mellett a legnépszerűbb vakcinára feljosogító időpontot!

Márpedig nincs erre szebb kifejezés: a már regisztrált pedagógusok ötöde-hatoda egész egyszerűen ellógta az oltást, olyan magatartást tanúsított, amelyet saját diákjai részéről saját órái vonatkozásában jó eséllyel nem tűrne el.

Oltásellenesnek lenni egy dolog – persze a koronavírus-járvány idején nem feltétlenül ez a leghasznosabb hobbi, de mindenkinek szíve joga saját felelősségére kívül maradni az állami oltási adatbázison, és a látszatát sem kelteni annak, hogy igényt tart az oltásra. Viszont regisztrálni, időpontot kérni, majd az oltópontok készséges, profi és rengeteget dolgozó stábjával packázni, vakcinát pazarolni, arra váró emberekkel kiszúrni – az a vakcina ugye valaki másé lenne, ha nem foglalták volna le egy pedagógusnak –, nem a mindenkinek jogában álló oltásellenesség, hanem az emberellenesség tárgykörébe tartozik. Gazdaság-ellenesség. Életellenesség.

Ön- és közsorsrontás. Pedagógushoz méltatlan felelőtlenség.

Olyan nincs, hogy valakinek semmi se jó, nem jó a legnépszerűbb vakcina, a legkényelmesebb oltakozási mód, a biztos védelem, de az előny, a soronkívüliség se jó. Aki ilyenkor képes az oltásból kimaradni, félrevezetni az egészségügyet, amely egész eddig úgy tudta róla, hogy oltakozni akar, az az öcsémet, húgomat, leendő gyermekeimet nevelni ne lássa méltónak magát, édesanyámmal ne tartózkodjon egy tanáriban, arról pedig főleg ne pampogjon, hogy nem érzi magát biztonságban.

Aki így tesz, kiállította magáról a bizonyítványt.

Nevelésre, oktatásra, példamutatásra alkalmatlan, társadalmi együttélésre képtelen, felelőtlen embernek bizonyult, akinek saját lustasága mások egészségénél meg az ország jóléténél előbbre való.

Illő tisztelettel: minden oltásról lógó tanárnak iszkiri a pótidőpontra! Mínusz, egyes, fekete pont, intő, rovó, vaskalap. A pedagógusoltás nemzeti érdek, annak elblicceléséért a nemzet fizet élettel, pénzzel, életidővel, drágán.

Összesen 679 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nebulo15
2021. április 14. 17:53
Szégyelljék magukat, különösen a PDSZ féle tetű banda. Pár hete ezerrel verték a nyálukat, hogy oltsák a pedagógusokat. Amikor megadatik a lehetőség nem mennek el, a tetű PDSZ-es banda meg rákapcsol, hogy ne nyissák az iskolákat. EZ AZ AMIT A TÁRSADALOM JÓ RÉSZE NEM TART ELFOGADHATÓNAK !
krakatau
2021. április 14. 11:42
A mindenit! Mennyi hozzászólás!? Odatalált ez a cikk! Igazán szórakoztató ez a kavalkád. Persze hasonló akkor is lehetne, ha Mátyás az újságírók közül a propagandistákat szemezgette volna kritikára! Aztán ott is mondhatnánk: akinek nem inge ne vegye magára! (Ami természetesen önbeteljesítő jóslat kategória...)
Burmin
2021. április 14. 09:46
Kohán Átyás úgy ámblokk jól belerúgott a pedagógusokba. Biztos jól jön a Fidesznek a választáson.
retsag
2021. április 14. 08:39
Maradjunk annyiban, hogy azok a Mendrei-féle tanárok, akik hanyagságból nem mentek el, húzzanak a pcsába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!