Nyi hao! – tűnődések kínai oltás után

2021. április 27. 09:27

Lassan kifut az oltakozás első nagy hulláma, így szembe kell nézni a járványkezelés újabb kihívásaival.

2021. április 27. 09:27
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

E sorok írója nem is olyan régen regisztrált az oltásra, ehhez képest elég hamar meg is kapta a háziorvosától az ajánlatot: mehet Sinopharmmal oltakozni, ha akar.

Hagytam egy nap gondolkodási időt magamnak, átolvastam a hiteles sinopharmos tudnivalókat, ismereteket, becsatlakoztam egy kínaival oltakozós fb-csoportba is, a nap végére pedig eldöntöttem: oké, jöhet.

Hétfőn késő délután, a megbeszélt időpont előtt pár perccel, a helyszínen néma csend, nyugalom, üres járda, sehol senki: besétálok a dél-budai háziorvosi rendelőbe, csak a doki és az asszisztensnője van bent, kitöltöm a papírt, leadom, és

mire két szót váltanánk, az asszisztensnő már be is adja az oltást.

Mire az előre megbeszélt időpont perce eljön, már kint ülök a kötelező negyedórás várakozáson, addig is az orvossal beszélgetek.

Mint kiderül, ebbe a körzetbe mintegy 1500 ember tartozik, ebből mostanra már vagy 1200-an regisztráltak az oltásra, és ebből több mint 800-an meg is kapták. Ezek az orvos szerint nyilván magasabb, jobb adatok az országos átlagnál, persze ez a környék lakossági összetételének is a folyománya. Azt is megtudtam, hogy a hátralévő mintegy 300 regisztráltat értesítették a napokban felvehető kínai oltásról: közülük mintegy ötvenen – köztük e sorok írója – jeleztek vissza, hogy kérik. A nagy többségük viszont nem kért belőle.

A személyes történet ennyi: másnap délelőtt nincs semmi gond, az oltás helyét érzem minimálisan, de ez természetes. Kínaiul sajnos nem tanultam meg az éjszaka folyamán.

A nagy, országos történet a fontosabb: feltehető, hogy az e pillanatig regisztráltak legnagyobb része a következő néhány hétben megkapja az oltását.

A nagy járványsztori következő fejezete majd akkor indul el, hiszen

az oltások hétről hétre nagy mennyiségben érkezni fognak, miközben a regisztráltak lassan elfogynak.

Ellenben van több millió ember, akik eddig a legkülönbözőbb okokból nem regisztráltak.

Az egyik legfontosabb ügy mostantól a cigányok oltakozása kell, hogy legyen: Forgács István aggódó publicisztikában hívta fel a figyelmet lapunkban arra, milyen rövid- és hosszútávú hatásai lehetnek annak, ha a cigányság nagy része kimarad az oltakozásból. Erre minden döntéshozónak és helyi illetékesnek, s természetesen a roma társadalomnak, annak hangadóinak oda kell figyelnie.

És ez persze nem csak a cigányok ügye: a deprivált körülmények között élő minden honfitársunk felé is, ha szükséges, újabb és közvetlenebb eszközökkel kell eljuttatni az oltakozás hírét, lehetőségét, a beoltás könnyű és gyors biztosítását.

Meg kell akadályozni, hogy a magyar társadalom első- és másodosztályú állampolgárokra váljon szét

az oltások megléte vagy hiánya mentén. Ez egyszerűen nemzeti érdek.

A másik fontos ügy pont ehhez kapcsolódik: ez a védettségi igazolványok kérdése. Papíron jól és magától értetődőnek hangzik, hogy az igazolvány megléte alapján mostantól különbséget tesznek a különböző állampolgárok jogosultságai között. De a valóságban, az egyének és a nép lélektanát ismerve feltehetjük: mindez vad társadalmi és politikai vitákhoz vezethet majd – sőt, ez már el is kezdődött, és érzékelhető is a frusztráció fokozódása. 

A speciális magyar individualizmus fő jellemzője ugyanis a „nekem ne mondja meg senki, hogy hörr, hörr, hörr” jellegű gondolkodás, ami a kültelki proliktól a magasértelmiségig mindenféle társadalmi csoportban jelen van.

Ennek a protesthangulatnak a felszítása komoly következményekkel járhat, ám lesznek elegen olyanok, akiknek épp ez áll az érdekében.

Szóval csak óvatosan és körültekintően, érzékenyen a védettségi igazolvány szabályozása és hírverése kapcsán – mielőtt elszabadulnának az indulatok a most épp az igazolvány megléte vagy nemléte alapján kétfelé osztódó társadalom táborai között.

Aki pedig teheti és jól átgondolta, addig is oltakozzon!

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. április 28. 07:45
Nyilván oltakozni kell, mindenkinek, ahogy sorra kerülhet. Mindegyik vakcina jobb, mint gégemetszve a lélegeztető gépen, majd távozni az örök vadászmezőkre. Miután közérdek a minél teljesebb körű átoltottság, jogos, h. aki a közérdeket is szolgálva beoltattja magát, mentesüljön karantén-szerű tiltásoktól. Ez a Szent, Nagy Nyugaton meg fog valósulni. Ezúttal követni fogjuk a példát. Nagyon fáj, h. a beoltottság általánosabbá válásától kevesebb lesz a Covid halott?
Kormánypárti1
2021. április 27. 17:27
"Meg kell akadályozni, hogy a magyar társadalom első- és másodosztályú állampolgárokra váljon szét" Most ezt én sem értem Gellért. Ki, vagy mi választja szét első vagy másodosztályú állampolgárokra a társadalmat? Mert tudomásom szerint az oltás mindenki számára (kivéve még a 18 alattiakat) ingyenes és elérhető. Ettől kezdve mindenkinek az egyéni felelőssége, hogy oltatja vagy sem magát. Ugye azt azért mégsem gondolod, hogy a felelősen gondolkodók viseljék a terhét mások felelőtlenségének? Márpedig az oltás és a kártya nem első, vagy másodosztályúság kérdése, hanem felelős és felelőtlené. Aki felelőtlen, az nem másodosztályú, hanem felelőtlen. A felelőtlenségnek meg megvannak a következményei, amiből az egyik most épp lehet a betegség és halál, a másik meg az oltásmegtagadás következménye, hogy nem mehetnek a felelősök közé. Géppisztollyal, bombával, de még késsel sem engedünk be senkit a tömegbe, miért kellene gyilkos vírussal engedményeket tenni?
Autofocus
2021. április 27. 16:25
A közösségi oldalakon terjedő hülyeség az új pandémia, és erre nem lesz oltás egyhamar. Az az oltás a legjobb, amelyik már a karban van. Eleve, tizedszázalékokról, a mellékhatások tekintetében meg tízezrelékekről vitatkoznak, miközben a kórházak még mindig tele vannak. Ha elérkezünk addig a pontig, hogy mindenki, aki be akarta magát oltatni, megkapta a második dózist, és eltelt az ideje hogy kialakult a teljes védettség, akkor (az ultra kevés, orvosilag ellenjavallt esetet leszámítva) onnantól minden egyes covid megbetegedés és halálozás a nettó emberi butaság következménye lesz. Müller Cecília be is jelentheti majd: ma is meghalt 50 ember, alapbetegségük: akkut ostobaság.
nyugatiszél
2021. április 27. 16:14
"A speciális magyar individualizmus fő jellemzője ugyanis a „nekem ne mondja meg senki, hogy hörr, hörr, hörr” jellegű gondolkodás, ami a kültelki proliktól a magasértelmiségig mindenféle társadalmi csoportban jelen van." Tökéletes leírás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!