Visszatérne a kommunista gyakorlathoz Fekete-Győr

2021. április 29. 14:07

A parlamenti demokráciákban a kormányfő hivatala nem a parlamentben van, ez a hatalmi ágak szétválasztásának jelképe. De Fekete-Győr, a nyugatos demokrata mit sem tud erről.

2021. április 29. 14:07
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Tudja, hol van az Egyesült Királyság nevű parlamentáris képviseleti demokráciában a kormányfő hivatala? Mindenki tudja, akit érdekel a politika: Downing Street 10.

Tudja, hol van az Amerikai Egyesült Államok nevű parlamentáris képviseleti demokráciában az államfő hivatala, aki egyben kormányfő is? Mindenki tudja, az is, akit nem érdekel a politika: a Fehér Házban. 

Tudja, hol van a francia miniszterelnök hivatala? A Hôtel de Matignon-ban. A spanyol kormányfő rezidenciája és hivatala a madridi Moncloa-palota. A német kancellár a Szövetségi Kancellárián dolgozik. A svéd miniszterelnök hivatala a svéd kormány épületében, a Rosenbadban van. Prágában a Hradzsinban, a vár történelmi díszletei közt működik a cseh kormány, amit úgy is neveznek, hogy „a Hradzsin”.

Mindegyik ország parlamentáris, azaz képviseleti demokrácia, függetlenül attól, hogy köztársaságról, monarchiáról, elnöki vagy parlamentáris rendszerről beszélünk. 

A kormányfői hivatal egyikben sem a törvényhozás épületében van.

Ez a szétválasztás a hatalmi ágak, ezesetben a végrehajtó hatalom (kormány) és a törvényhozó hatalom (parlament) szétválasztásának szimbóluma is. Ezt a jogász végzettségű Fekete-Győrnek illene tudnia.

Erre jön Fekete-Győr András, és benyögi a Facebookon, hogy: „Én a parlamentáris demokráciában, a népképviseletben hiszek, ahol a miniszterelnök nem a képviselők ura, hanem »első az egyenlők között« – szerintem a kormányfő munkahelye ezért a parlamentben van.”

És még ő a nyugati demokrácia itthoni letéteményese. 

Egyébként nézzük csak meg,

hol is volt a magyar kormányfő hivatala: 1867 óta a Sándor-palotában.

De akkor most miért nem ott, hanem az amelletti Karmelitában van a kormányfő, és miért került a köztársasági elnök a Sándor-palotába?

Orbánék nem 2018, hanem már az első Orbán-kormány ideje óta következetesen képviselik azt ebben a szimbolikus politikában is, hogy folytonosságot szeretnének teremteni, de nem a kifejezetten a Horthy-korral, hanem a kommunizmus és a nyilasok előtti állapottal. Ezért a Sándor-palotából kormányfői hivatalt szerettek volna csinálni újra, de 2002 után nem akart oda beköltözni Medgyessy Péter, így az köztársasági elnöki hivatal lett.

Ahol viszont a Karmelitába költözés előtt volt a miniszterelnöki iroda, az 1990 előtti az Elnöki Tanács elnökének irodája volt. A második világháború utántól került a kormányfői hivatal az Országházba, azért, mert szétlőtték a háború alatt a Sándor-palotát. Azelőtt a kormánytagoknak és a kormányfőnek is  volt egy második irodája a Parlamentben, de nem ott dolgoztak.

 Mondhatni: Fekete-Győr ötlete szimbolikus folytonosság volt a kommunizmussal.

Az eszükbe sem jut, hogy egy komplett miniszterelnökség nem fér el a Parlamentben, s hogy sokkal reprezentatívabb dolog a Várban fogadni a vendégeket a pesti kilátással, mintsem a Parlamentben. 

Fekete-Győr ráadásul a szegényeket segítő „szociális ágazatokat” helyezne el a Karmelitában. Nem látom magam előtt, ahogy „ágazatok” költöznek be oda, de egy turistákkal teli, reprezentatív városnegyedben nincs helye szociális izéknek. 

A Momentum demokrácia-szimbolika és reprezentáció iránti érzéke minden jel szerint a zéróval egyenlő. Fekete-Győr a demokráciára hivatkozik, de valójában a kommunista gyakorlathoz térne vissza.

(Fotó: MTVA / Róka László)

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wxytms
2021. május 03. 11:17
Tegyük hozzá, hogy a Kormány Országházba költözése csak egy történelmi tragédiára visszavezethető, hosszúra nyúlt kitérő volt. Úgy tudni, 1944-ben, a Debrecenben ülésező ideiglenes kormány által küldött "tényfeltárók" jutottak arra a logikus következtetésre, hogy az (éppen azokban a percekben is) rommá lőtt Várba nem költözhet be a Kormány; az Országház viszont ahhoz képest jól vészelte át a a harcokat. Másfelől a felsőház szintén Debrecenben (az Ideiglenes Nemzetgyűlés által) elhatározott megszüntetése miatt is úgy tűnt, az Országházban fel is szabadul számos, e célra jól használható helyiség. Az "ideiglenes" beköltözés azután évtizedekre nyúlott, a mélyponton - az ötvenes évek elején - még az a csúfság is megesett, hogy az Országgyűlés Hivatalát is kiköltöztették egy Andrássy úti épületbe. Ezt a kisiklást hozta helyre a Kormány a Várba költözéssel. És tegyük hozzá, hogy a "társbérlet" építészeti következményeit - a számtalan, méltatlan színvonalon végrehajtott elfalazást - mostanában szünteti meg az Országgyűlés Hivatala.
tothpal
2021. május 01. 17:03
Szegény Fekete-"Győr", fogalma sincs a hatalmi ágak megosztásáról...
lala62
2021. április 30. 21:25
Jó a cikk.Fegyőr sajnos a rossz komunista,"demokrata" létére.Isten mentsen meg minket és családjainkat ezektől.
comname
2021. április 30. 20:29
Nem kell ehhez Fegyőr, a fidesz hozza már a komcsikat magyar adófizetői forintokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!