A Zsidó Világszövetség elnöke nem hisz Jakabnak

2021. március 22. 13:58

Ronald S. Lauder szerint „bár néhány jobbikos politikus bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, a párt, múltját megtagadva, nem képes megújulni”.

2021. március 22. 13:58
null

Látva az Európa-szerte terjedő, a kontinens legsötétebb múltját idéző antiszemita megnyilvánulásokat, nagyon aggódik Magyarország miatt a Zsidó Világszövetség elnöke – erről ír egy véleménycikkben Ronald S. Lauder, amely a Magyar Nemzetben jelent meg. Hiszen különösen fontos számára hazánk, személyes szálak fűzik hozzá.

Azt írja, folyamatosan jelen van és egyre nagyobb teret hódít Magyarországon a szélsőjobboldal, amely velejükig gonosz embereket éltet. „Ismét halljuk ugyanazokat a beteg, antiszemita, idegengyűlölő, roma- és melegellenes jelszavakat. A tüntetéseken feltűnik a hírhedt tisztelgés, látjuk az egykori jelképeket, továbbá történelmi tényeket és a holokauszt emlékét torzító személyek kapnak díjakat és részesülnek nyilvános elismerésben” – fogalmaz.

Lauder először a Jobbikból kivált Mi Hazánkról és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű csoportról beszél. Majd arról, hogy a Jobbik megpróbálta átformálni arculatát, és igyekszik kevésbé szélsőséges képet mutatva inkább a politikai centrum felé orientálódni. A szerző idézi Jakab Péter elnököt, aki szerint pártja soha nem volt szélsőjobboldali, de megtűrt vállalhatatlan, szélsőjobboldali személyeket.

„Sajnos ez a nyilatkozat nem őszinte, mert bár néhány jobbikos politikus bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, a párt, múltját megtagadva, nem képes megújulni. Valójában a Jobbiknak a múltban antiszemita kijelentéseket tevő politikusai közül sokan még mindig a párthoz tartoznak” – írja Lauder.

A Zsidó Világszövetség elnöke felidézi a borsodi időközi választást, ahol „annak ellenére, hogy a Jobbik szövetségre lépett a baloldali pártokkal, egyik közös jelöltjük egy Borsod-Abaúj-­Zemplén megyei időközi választáson »Judapestnek« nevezte Budapestet, és az országba látogató zsidó »idegenek« nagy száma miatt panaszkodott”. Lauder visszaidézi azt is, hogy a mélyen tisztelt rabbijaik sírját látogató haszid zsidó turistákra célzott Bíró, „amikor azt írta: »A kutyám majd megveszik, amikor a 'tetűcsúszdások' elmennek a ház előtt.«”

Az elnök kijelentette, hogy ez az ember, mármint Bíró jelölt volt a választáson, és szavaiban nem volt megbánás. Majd arról ír, hogy minden tisztességes magyarnak végigfut a hideg a hátán, amikor azt hallja, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik vezetőségének tagja az Európai Parlament képviselője, „aki még pár évvel ezelőtt lista készítését javasolta a zsidó származású emberekről, különösen azokról, akik a parlamentben ülnek, Egészen pontosan így kezdődött minden a harmincas évek náci pártjában, és melyik épeszű ember akarná újraélni azokat az időket?”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2021. március 23. 08:48
Lauder elvtárs Niedermüllerről, Baranyirol, vagy Új Péterről nem hallott? Ők nem jobbikosok... Kellene neki szólni róluk is...
zrx8
2021. március 22. 22:19
Már bocs', de nem lehet, hogy azért mondja ezt Lauder, mert tudja, hogy ezzel jobban segít a mosléknak, mintha azt mondaná, hogy hisz Jakabnak ?
MayorAnna
2021. március 22. 21:32
Mi a vért keres a Zsidó Világszövetség Magyarország belügyeiben? -csak nem a kormányfőnk bátorította föl őket a kijelentésével, miszerint zsidó-keresztény ország vagyunk? -mer', akkor bizony már más a menyasszony fekvése...
zuerzavar
2021. március 22. 21:27
Ez rendben van, én se hiszek Jakabnak. Sajnos Laudernek se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!