Egy konzervatív lap kíméletlen felszámolása

2021. március 20. 19:18

Amikor a balliberális oldal bezáratta a Pest Megyei Hírlapot, senki sem beszélt a sajtószabadságról.

2021. március 20. 19:18
Bánó Attila
Bánó Attila
Magyar Nemzet

„A Momentum nagyképű, önmagát már miniszterelnöknek képzelő elnökének minapi fenyegető kijelentése felvázolta az általa propagandistáknak tartott újságírók szomorú jövőjét. Ez azért érdemel különös figyelmet, mert balliberális politikus szájából hangzott el. Fekete-Győr újságírókat tiltana el a foglalkozásuk gyakorlásától, míg tanítómestere, Gyurcsány Ferenc a neki nem tetsző színházi vezetőket tenné földönfutókká.

Az 1994 végi önkormányzati választásokon robbant a bomba: a Pest megyei közgyűlésben többséget szerzett a jobboldal. Ez igen nagy fegyvertény volt a bevörösödött országban. Az eredményt sokan összefüggésbe hozták a PMH munkájával, szellemiségével. Az olvasók kétségbeesetten keresték a lapot, a Hírlapkiadó Rt. viszont egyre rosszabb eladási mutatókat és veszteségeket jelzett felénk. Az új megyei közgyűlés támogató nyilatkozatokkal állt mellénk, de látható volt, hogy hamarosan le kell húznunk a rolót.

1995 január 24-től lapunk már csak nyolc oldalon, a korábbi zöld helyett fekete fejléccel jelent meg. A címoldalon keretes szövegben tudattuk az olvasókkal, hogy a szerkesztőség minden dolgozója levelet kapott a Hírlapkiadó Rt. vezérigazgatójától, aki közölte velünk, hogy harminc napon belül megszünteti a munkaviszonyunkat. Egyidejűleg a Magyar Távirati Iroda is megszüntette a lapnak a hírszolgáltatást. Itt már a pénz beszélt, és a nyomda is csak készpénzes fizetés ellenében vállalta a nyomtatást. Csodákra számítani nem lehetett: csökkentett oldalszámú lapunk 1995. február 4-én jelent meg utoljára.

Ilyen módszerekkel dolgoztak a balliberális oldal politikusai, a sajtó szabadságának leghangosabb szószólói. Mondhatnánk, mindez régen volt, kit érdekel, hogy mi történt itt évtizedekkel ezelőtt?

Nos, mindazokat érdekli, akik nem szeretnék, ha mindez megismétlődne”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naggy
2021. március 21. 04:50
Mivel pártunk és kormányunk nem nagyon őrzi Sándor András emlékét, akit érdekel, itt olvashat róla: http://digi-book.hu/Czike-Laszlo-Sandor-Andras-a-szabadgondolkodo-MOBI
Naggy
2021. március 21. 04:47
Magam az utolsó évében rendszeres olvasója, és a lap megvásárlásával támogatója is voltam a Pest Megyei Hírlapnak. Bánó Attila cikkét akár örömmel is fogadtam volna, ha nem hallgatott volna el néhány fontos tényt. A lap az állampárt megyei bizottságának és a tanácsnak a közös lapjaként jelent meg 1957. május elsejétől. A rendszerváltást követően, köszönhetően Sándor Andrásnak és Vödrös Attilának (akik nevét valamiért Bánó meg sem említi) konzervatív szellemiségű napilap lett. 1994-ben elindult a Fenyő János-féle Vico Rt. kiadásában, a Népszava megyei lapcsaládjaként a Pest Megyei Hírek című megyei lap, és három helyi lap is: a Váci Hírek, a Nagykőrösi Hírek és a Ceglédi Hírlap, ami a Pest Megyei Hírlap példányszámának drasztikus visszaesését eredményezte. A sors fintora, hogy a Vico-s Hírlap néhány hónap után lényegében megszűnt, ám a példányszámcsökkenés addigra a Híreket is megroppantotta, és a kiadó 1995 elején úgy döntött, hogy a lap megjelenését felfüggeszti. Szóval az, hogy a balliberális oldal az újságot bezáratta, nem igaz.
kunfia
2021. március 20. 21:53
"1995 január 24-től lapunk már csak nyolc oldalon, a korábbi zöld helyett fekete fejléccel jelent meg. A címoldalon keretes szövegben tudattuk az olvasókkal, hogy a szerkesztőség minden dolgozója levelet kapott a Hírlapkiadó Rt. vezérigazgatójától, aki közölte velünk, hogy harminc napon belül megszünteti a munkaviszonyunkat." Népszabó bezárása: "A Mediaworks 2016. október 8-án reggel váratlanul, a dolgozók és a főszerkesztő előzetes tájékoztatása nélkül felfüggesztette az újság nyomtatott és internetes kiadását egyaránt." Tehát 30nappal a bezárás előtt szóltak,a Népszabónál meg nem szóltak. Melyik a tisztességesebb? Minden idők legkorruptabb miniszterelnöke a miénk.
kunfia
2021. március 20. 21:46
Már megint visszafelé mutogatnak. Orbán azért lop,mert Gyurcsány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!