Saját civilizációnk alapjai ellen fordul a nyugati bölcsészet

2021. március 12. 15:01

Shakespeare már nem kell, ahogy Mozart se, ellenben az irodalomszakok a klíma és a szegénység ügyével foglalkoznak – írja Heather Mac Donald. Az amerikai konzervatív szerző szerint a nyugati civilizáció alapjaival kezdenek szakítani az újbalos ideológia túszaivá vált egyetemek. Szemlénk!

2021. március 12. 15:01
null
Greczula Levente László

Shakespeare-i tragédia az, ami a Univesity of California angolszakán zajlik – így kezdi Heather Mac Donald a Who Killed the Liberal Arts című publicisztikáját, ami nemrégiben jelent meg a PragerU oldalán.

Mac Donald annak kapcsán ragadott tollat, hogy a neves tengerentúli egyetemen ma már nem kell Shakespeare-t olvasnia annak, aki alapszakos diplomát szeretne szerezni angolból, annál többet kell azonban például a társadalmi nemek – genderek – tanulmányával vagy posztkoloniális tanulmányokkal foglalkoznia.

Heather Mac Donald szerint ez a gyakorlat egyáltalán nem csak a UCLA-re jellemző. „Ez a mozgalom be akarja szivárogtatni napjaink tudományának jellemzőit a bölcsészszakok tantervébe: a nárcizmust, az áldozatiság iránti rajongást, és a múlt lenyűgöző összetettségének identitásra és osztálypolitikára való egyszerűsítését” – írja Mac Donald. A szerző, aki néhány évvel ezelőtt a Mandinernek is interjút adott, úgy véli, hogy ezzel a változtatással

a nyugati civilizáció és a nyugati egyetemiség alapját jelentő humanista hagyománnyal szakított a kaliforniai egyetem.

Ennek a hagyománynak a múlt géniuszának megismerésére irányuló örökös törekvés az alapja, valahogy úgy, ahogy Petrarca annak idején felfedezte Titus Livius munkásságát, ami végső soron a reneszánsz kezdetét jelentette – írja Mac Donald. Petrarca és a reneszánsz humanisták elszántan kutatták a múltból fennmaradt kéziratokat, a megszerzett tudást pedig az egyetemek terjesztették tovább a nyugati világban.

Mac Donald szerint ez a szellem mára már kiveszett. Felidézi, hogy

a Columbia Egyetem egyik elsős hallgatója problémásnak ítélte, hogy alapszakon Mozartot kell hallgatnia.

Az a problémám a tantervvel, hogy fenntartja a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus premisszáit. Nincsenek nők, nincsenek színesbőrűek” – idézi az egyetemistát a szerző. A konzervatív író úgy véli, hogy ez nem egyedi eset, sőt: ma már ez a bölcsészek közötti domináns világnézet. „A hallgató az egyetemen tanult meg így gondolkodni” – írja.

Mac Donald felidézi: az amerikai irodalmi fakultások 2014-es éves találkozóján olyan kérdések kerültek a napirend legfontosabb pontjai közé, mint a szegénység, az éghajlat, az aktivizmus vagy éppen a faji jóvátétel. Az egyetlen apróság, ami elveszett a nagy pózolásban Heather Mac Donald szerint, az a tudás átadása és annak megszerzése.

Amerika alapító atyái

történelmi és filozófiai források széles körére alapozva alkották meg a világ legstabilabb és legszabadabb köztársaságát,

de ezeket az eredményeket alapvetően veszélyezteti, ha az emberek már nem ismerik ezeket a forrásokat.

Eliot, Bach és Van Dyck nem érdemelnek mást, mint hogy elmerüljünk a világukban, hiszen ők voltak azok, akik lehetővé tették, hogy eljussunk idáig – érvel Mac Donald. „A nárcisztikus tudós, aki vak a szépségre és a nemességre, mit sem tud erről. Ez elég baj. De megtagadni ezt a csodálatos tudást és bölcsességet a hallgatóktól? Ez Shakespeare-szintű tragédia” – zárja sorait Heather Mac Donald.

nyitókép: Szilágyi András/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. március 14. 17:37
Azt kell látni, hogy a nyugati civilizáció alapját a biblia jelenti. A művészek többsége műve megalkotásakor bibliai témákat dolgozott fel. Ellenkező esetben a művét nem szponzorálta volna senki, így a művész és a családja éhkoppon maradt volna. Utólag persze el lehet ítélni ezeket a művészeket, de ízlésünket, a műveik meghatározzák. Kortársaik alternatív kínálatát nem ismerjük, legfeljebb néhány egyetemi kutató. Napjainkban már feltehetjük azokat a korábban elhallgatott kérdéseket, amelyek a bibliai ellentmondásokkal kapcsolatosak. Az a probléma, hogy ezekre az ellentmondásokra most sem akarnak az erre hivatottak válaszolni. Példák: a hatodik napon megteremtette az embereket, de a következő héten teremtette meg az első embert, Ádámot. Ádám gyermekei kivel házasodtak össze? Mit jelenthet az én testem , az én vérem? Kannibalizmus? Krisztus a kereszten - totemizmus tovább élése? Az emberek szeretik a mesét, de azt nem, ha ezt valóságként mutatják be.
luisbathhelena
2021. március 13. 19:29
Mindig mondtam h az emberiség véget nem a fegyvergyarosok hanem a felmuvelt filozófusok és agresszív hülye bolcseszek okozzák... Ez nálunk is látszik. Az igen hülyék kozt nagyszámú a bolcsesz
Amondó
2021. március 13. 15:18
E témában is a - politikán messze túlmutató - jobboldali és baloldali felfogás közt tátongó szakadék a lényeg. A két oldal egyetlen fogalomból kifejthető. Ez az alapfogalom a MINŐSÉG, mely lehet alacsonyabb és magasabb rendű. Ilyenek például a következő fogalompárok: - tudás vagy tudatlanság, - emelkedett vagy közönséges, - igényes vagy igénytelen, - igaz vagy hazug, - ünnepi vagy hétköznapi, - magas vagy alacsony rendű, - szent vagy profán, - rendezett vagy kaotikus stb. ---------------------------------------- A JOBBOLDALi képes ezeket megkülönbözteti. Realistaként elismeri az utóbbiak létét, de az előbbiek szellemében él és cselekszik. ---------------------------------------- A BALOLDALi nem képes a fenti ellentétes minőségek megkülönböztetésére, vagy hallani sem akar róluk, inkább felveszi a rózsaszín szemüveget. Fő jelszava az EGYENLŐSÉG, amit jó két évszázada a legfőbb jóként magasztalnak, holott igazi tartalma - vegyük észre! - a minőségek hierarchiájának tagadása. A szegények, elesettek istápolása - mint baloldali érték - csak porhintés, a valódi cél a gyűlölet szítása és az erőszakos lázadás kirobbantása minden ellen, ami magas rendű. Aztán a "lentiek" majd kapnak mindent, csak megváltást nem. A "baloldali értékek" fogalma eleve önellentmondás. Nincsenek "baloldali értékek", hiszen a baloldal lényege épp az értékek tagadása. A tettek mezejére lépő baloldali kevés gyűlöletesebb célpontot talál, mint Mozart, vagy Shakespeare.
Ekeke
2021. március 13. 14:34
Shylock valóban nem túl PC módra lett megírva... Várható volt hogy száműzik a világírodalomból. Már csak azt várom, mikor csodálkozik rá valamelyik PC történész arra a történelmi tényre hogy az Afrikabol rabszolgákat importáló kereskedők túlnyomó része zsidó volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!