A járványhelyzet és a patriarchátus: mi történt velünk az elmúlt egy évben?

2021. március 10. 16:57

Habár a világjárvány a társadalom egészére jelentős terheket rótt, a nőket különösen nehezen érintette.

2021. március 10. 16:57
Juhász Vanessza
Mérce.hu

„Habár a világjárvány a társadalom egészére jelentős terheket rótt, a nőket különösen nehezen érintette, mivel speciális problémákkal kellett szembenézniük.

Azonban ahelyett, hogy a világ kormányai mindezt figyelembe vették volna a válságkezelés kidolgozása során, sokkal inkább azt látjuk, hogy az elmúlt egy évben a hatalmon lévők egyrészt ráterhelték a válság költségeit a nőkre, amit helyenként – így Magyarországon is – a patriarchális berendezkedés szimbolikus bebetonozása is kísért.

Az EAST (Transznacionális Nélkülözhetetlen Autonóm Küzdelmek) kiáltványában nemrég rámutatott egy nagyon fontos tendenciára, vagyis hogy a nemzeti kormányok arra használták fel a világjárványt, hogy megerősítsék a patriarchátus elnyomó rendszerét. Lengyelországban gyakorlatilag betiltották az abortuszt, arra kényszerítve a nőket, hogy életképtelen magzatokat is világra hozzanak, Törökországban pedig az Isztambuli Egyezményből való kilépést indítványozták.

Magyarországon is lesújtó a helyzet, az utóbbi egy évben a kormánypártok megszavazták az általuk benyújtott nyilatkozatot a családon belüli és nők elleni erőszak megelőzéséről szóló  Isztambuli Egyezmény nem-ratifikálásáról, kilencedik alaptörvény módosításukkal pedig korlátozták a transzneműek jogait és konzerválták a patriarchátus családmodelljét, valamint folyamatosan kirekesztő, szexista és transzfób megnyilvánulásokkal hergelik a közvéleményt. Mégis miért a válság közepén tartotta fontosnak a kormány, hogy alaptörvényben rögzítse, hogy az apa férfi az anya nő? Az elnyomás logikája jelen helyzetben összekapcsolható a járványhelyzet okozta pánikkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2021. március 11. 11:50
Jézusom! Több férfi halt meg a járvány miatt, mint nő!
VeJoLa
2021. március 11. 11:09
Bárhogy csűröd-csavarod, a magyar nők az Isztambuli Egyezmény nélkül sem kiszolgáltatottak! Nem vágják ki a "búgójukat", nem rejtik őket tetőtől talpig fekete lepel alá, nem adják-veszik őket! A genderlobbi pedig a magánélet kiárusítására törekszik, és bármelyik betűje "tehetné is be a lábát" a legális térbe, az többi összes bemászna a hátán, márpedig a szülei háta mögött törvényesen megrontott, átműtött kisgyerek tönkre teszi a szülei életét is!
Pistabá
2021. március 11. 09:39
Vanesze? Szerintem nincs.
Borossy
2021. március 11. 08:19
"Az EAST (Transznacionális Nélkülözhetetlen Autonóm Küzdelmek) kiáltványában nemrég rámutatott egy nagyon fontos tendenciára, vagyis hogy a nemzeti kormányok arra használták fel a világjárványt, hogy megerősítsék a patriarchátus elnyomó rendszerét." Persze, mert csakis ezen jár az agyuk! Szent ég, nem kéne végre rendet tenni az adófizetők által eltartott egyetemeken és ott értelmes, a valósággal összefüggésben álló dolgokat tanítani?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!