Gréta

2021. február 25. 07:49

Gréta nagyon hamar átérezte, mélyen megélte, milyen kegyetlen korban él.

2021. február 25. 07:49
Tutiblog
Pesti Srácok.hu

„Gréta kislány kora óta élénken érdeklődött a csillagok iránt, esténként megbabonázva várta, mikor kel fel a Hold, tudta több csillagkép nevét, meg tudta mutatni az Esthajnalcsillagot is. Egészen különös extázis lett rajta úrrá, amikor először megtudta, illetve fel tudta fogni, hogy ő is egy bolygó lakója, a Földé, amely hihetetlen sebességgel száguld Nap körüli pályáján. Felelős szülőként úgy gondoltuk, nem hallgathatjuk el előle, mi vár erre az elveszett bolygóra a felelőtlen emberi tevékenység következtében. Úgy éreztük, képmutatás lenne, ha nevetséges tündérmesékkel traktálnánk esténként, így elalvás előtt ehelyett az emberi felelőtlenségről és a Föld pusztulásáról meséltünk neki…

És meséltünk neki a tengerszint emelkedéséről, az afrikai éhínségekről, a legyek lepte, csont és bőr gyerekekről, a szomjhalál borzalmáról, a nagyváros megbetegítő  szmogjáról, a víz alá kerülő városokról, a felmelegedés okozta időjárási katasztrófákról, a tornádókról és a cunamikról, máskor pedig a kíméletlen aszályról, az ózonlyuk okozta bőrelváltozásokról, és persze arról meséltünk, milyen jövő vár az ő generációjára a közelgő kataklizma után, amikor a túlnépesedett emberiség önmagát falja fel elpusztított civilizációja romjain. És hogy az utolsó emberek a Földön emberi csontokon gázolva keresnek majd élelmet és vizet, mindhiába.

Gréta nagyon hamar átérezte, mélyen megélte, milyen kegyetlen korban él, milyen jövő vár rá, és hogy cselekednie kell. Még talán négyéves sem volt, amikor egy vásárlásból hazafelé tartva dühödten ütlegelte a parkolóban az óriási, füstokádó városi terepjárók oldalát, és könnyezve üvöltötte a sofőröknek: azt akarjátok, hogy én és a többi gyerek asztmásak, vagy rákosak legyünk?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2021. február 25. 17:49
Gréta is kifutott, mint a divatből a trapéznadrág... Vagy mint fazékból a leves. Kicsit fortyogott, aztán pöff.
Gullwing
2021. február 25. 13:08
A ballibcsiknek csupa selejtes az ikonuk: a dankóros grétike, a demens bindenke. Az ápoltakat összefújta náluk a szél.
elfújta az ellenszél
2021. február 25. 11:46
A szülei helyében nem lennék ennyire büszke arra, hogy sikerült egy trollt csinálni Grétából (a szó eredeti skandináv jelentése szerint): ''... very small creature in traditional Scandinavian stories, that has magical powers and lives in mountains or caves''
VeJoLa
2021. február 25. 10:15
Ha ezzel tényleg Gréta szülei hencegtek volna el, fel kéne jelenteni gyermek-bántalmazásért! Ideológiai harcibulldoggá, cirkuszi körteemberré deformálták a gyereküket, hogy vágókorba érve gennyesre menedzselhessék rajta magukat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!