A képviselőnő esete a bratislavázással

2021. február 15. 07:00

Pozsony bratislavasítása ugyanannak a mérgező mentalitásnak a felvillanása, ami a 23 millió román munkavállaló gyalázatos rémképével és a kettős állampolgárság elleni kampánnyal teljesedett ki.

2021. február 15. 07:00
Constantinovits Milán
Mandiner

Bratislava – mondta az ellenzéki képviselőnő oly természetességgel, mintha épp csak azt említené, hogy szép az idő, süt a nap, vagy kezicsókolom. Nem is idegen nyelven beszélt, teljesen magyar szövegkörnyezetben hangzott el a városnév. Ráadásul ott, Európa „erőközpontjában”, ahol minden rezdülésen a nemzeti képviselet felelőssége ül.

Mindez a pillanat töredéke alatt történt, elsuhant egyetlen szó, az ülés folyt tovább. Mégis érdemes kimerevíteni a másodpercet, s megérezni ennek az egyetlen szónak az irgalmatlan súlyát. Bratislava ugyanis nem a pozsonyi tizenötezer magyart alázza meg, nem is csak a félmillió felvidéki honfitársunknak fájhat, hanem

a magyarság történelmi identitástudatát teszi könnyedén zárójelbe.

Pozsony bratislavasítása ugyanannak a mérgező mentalitásnak a felvillanása, ami a 23 millió román munkavállaló gyalázatos rémképével és a kettős állampolgárság elleni kampánnyal teljesedett ki. Történelmi távlatát a kádári elfordulás politikája jelenti, amikor a kisebbségek létéről elvtársi szolidaritásból tudomást sem vett a pártvezetés. A jövőbe tekintve pedig ugyanez a gondolkodásmód képezi az Európai Egyesült Államok disztópiájának alapját is, így tulajdonképpen annyira nem volna szabad csodálkoznunk. A világ ̶p̶r̶o̶l̶e̶t̶á̶r̶s̶á̶g̶polgárság előképpel és sajnos vízióval bíró felbuzgása; ismerjük jól.

Dermesztő azonban ama blazírt természetesség, amellyel Dobrev Klára mondatai közé szőtte Bratislavát. Ugyanígy állhatna helyette Subotica, Cluj-Napoca, Mukachevo, esetleg Matia de Hunedoara.

A mindennapi kommunikációba átszivárgott nemzeti önfeladás szimptómája ez,

ami magába kódolja a határokon, öntudaton, hagyományokon felülálló technokrata attitűdöt.

Több ízben értekeztünk már a szavak teremtő és pusztító erejéről, arról a tudatosan alkalmazott gondolkodásformáló hatásról, ami a nyelvi progresszióban most minden eddiginél szívósabban jelentkezik. A haladók, az új kor társadalommérnökei előszeretettel nevezik át az avíttnak, avagy veszélyesnek minősített szavakat, konstruálnak a nyelv szintjén egy új valóságot, ami idővel realitást teremthet.

A nyelvhasználat kortalan felelősségét most fokozza a kontextus is. Az őshonos kisebbségek jogait védelmező Minority SafePacket épp Brüsszelben kaszálták el, a kárpátaljai magyarságot a legaljasabb módszerekkel vegzálják, Romániában pedig újra kicsinyes etnikai erőfitogtatás zajlik. Eközben a nemzeti érdekvédelem helyett az ellenzék bratislavázik, román jelölt támogatására buzdít Erdélyben, és rutinszerűen támadja a magyar külpolitikai erőfeszítéseket. Ám bármennyire is megszokott e harcmodor,

figyelni, figyelmeztetni, a progresszív szómágiát megtörni kötelesség.

Ha nem tesszük, holnap ugyanezzel a természetességgel állítják fel a Hősök terén Szvatopluk szobrát, vagy adományoznak díszpolgári címet Sztálinnak... na várjunk csak!

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-nb-
2021. február 16. 18:18
Hmm, lehet erősen magyarkodni, és majd jól megmutatjuk mi a világnak, DE: Kapcsold magyarra a google térképet. Csoda történik: mondjuk Fölöstöm. De a táblára krvára nem az van írva! Vagy Tapolybeszterce: milyen szép, ősi magyar név. Hogyan találsz oda? Tetszettünk volna nem elveszíteni a háborút. Miért is indítottuk? Szerbia megfegyelmezéséből hogyan jön a Franciaország letámadása? Nem az olaszok tökét kellett volna alaposan elkapni inkább? Nem tudom a válaszokat, de egyszer szembe kell nézni ezekkel, bármennyire fájdalmas.
Fgabee
2021. február 16. 11:05
Valahogy rá kellene venni arra, hogy kimondja az osztrák főváros nevét, és itt és most szavazásra bocsájtanám mit fog mondani; van négy lehetőség: 1. Wien, 2. Wienna, 3. Wieden, 4. Bécs. Lehet szavazni....
kirk
2021. február 15. 20:47
bakker ez gyné tényleg egy fakanca
mars-lakó
2021. február 15. 20:34
Szegény Gyurcsányová nem tehet róla, hogy félig szlávnak született (állítólag a bolgárok úgy nagyjából szlávok). A pánszlávizmus meg szép dolog (olyan internacionalista felhangja van, különösen, ha magyarokról is szó esik). De senki ne essen kétségbe. Feri azért féken tudja tartani Klárát, ha magától túl bátran, túl messzire merészkedne! Hiszen Feri manapság olyan nagy Hazafi, hogy a Szemlőhegy utcai házába is alig fér be. Ezért jó, hogy Dobrev Gyurcsányová. Feri, mutasd meg, ki az úr a háznál!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!