Az Egyház nem pedofil!

2021. február 25. 20:35

Egy rendkívül szomorú történet kapcsán újra előkerült az Egyházon belüli pedofília kérdése.

2021. február 25. 20:35
Martí Zoltán
777blog

„A lehető leghatározottabban elítélem a pedofíliát – akár egyházi, akár világi is a tettes –, de amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy egy egész közösséget bélyegeznek meg ezekben a napokban.

Mély megrendüléssel és együttérzéssel néztem végig azt az interjút, amelyben egy korábban szexuálisan zaklatott fiatalember mesél kálváriájáról. Attilát az a pap molesztálta húsz évvel ezelőtt, aki nekem egyetemi tanárom volt – és akire sokáig példaképként tekintettem. Előadásai szórakoztatóak voltak, mondanivalója komoly és elgondolkodtató, közösségépítő ereje irigylésre méltó. Karizmatikus ember, akiről soha nem gondolnád, hogy valaha is fiatal fiúk nadrágjában kotorászik. Aligha kell részleteznem tehát, hogy ez a beszélgetés egy többszörös szíven szúrással ért fel számomra. 

Szeretném leszögezni – a teljesen magától értetődő – elvünket: a pedofília minden esetben – akár világi, akár egyházi ember az elkövető – undorító cselekedet, teljességgel elfogadhatatlan. Pedofiloknak nincsen helyük a papi szolgálatban, tettük elévülhetetlen és a törvény kell hogy igazságot szolgáltasson felettük. Pont. Nincs »de«, nincs »ha«. Ami viszont jó hír, hogy maga az Egyház is pontosan így gondolkodik erről a kérdésről, zéró tolerancia van érvényben a gyermekmolesztálások ügyében. Az a pap, aki pedofil bűncselekményt követ el, az elárulja Jézust, a paptársait, a híveket – és magát az Egyházat is.

Ugyanakkor elszomorítónak és igazságtalannak érzem azokat a vagdalkozó kommenteket, amelyek most egy egész közösséget bélyegeznek meg. Néhány ember rémtette miatt nem lehet ezreket meghurcolni. Borzasztó, hogy egyetlen pedofil eset is előfordul az Egyházon belül, de nem nagyobb az arányuk, mint azoknál a hivatásoknál, ahol gyermekekkel foglalkoznak. A tanárokra sem mondjuk egy emberként, hogy pedofilok, csak azért mert néhányan elkövették ezt a gusztustalan bűncselekményt. Természetesen egy papnak az átlagosnál is nagyobb a felelőssége a tetteiért: az örömhír hírnökének lenni büszke és felemelő szolgálat, de jaj annak, aki így él vissza vele. Annyi nagyszerű, remek papot ismerek személyesen, akik most osztoznak az áldozatok szomorúságán. Akiknek semmi közük nincsen ezekhez a tettekhez, akik csendben szolgálják Istent, segítenek az embereken, járják a kórházakat – és tényleg példamutatóan nevelik az ifjúságot. Az ő nevükben szeretném kijelenteni: az Egyház nem pedofil!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tuapse
2021. február 27. 09:19
Nem pedofil. Csak rejtegeti az egyház pedofil tagjait a világi igazságszolgáltatás elől.
Welszibard
2021. február 27. 02:25
Gulyás Márton - Partizán - interjújában két problémás jelenet is van számomra, ami felett viszonylag könnyedén elsiklik a kérdező: 1. Az "áldozat" fiútestvére pénzért zsarolta a papot. A pap egy ideig fizetett is neki, majd feljelentette a fiútestvért, akit ezért a rendőrség megbüntetett. Joggal, mert a testvér nem "áldozat" volt, hanem zsaroló. A valódi áldozat azt állítja, hogy ő erről semmit sem tudott (?), sőt, helytelenítette a zsarolást. 2. A püspöki palotában titokban felvételt készít a papi főhivatalnokkal való bizalmas beszélgetésről az áldozat. (Ami később a rendőrség kezére jut. (Rejtély, hogy hogyan?) Ez jogilag nem problémás? Vajon már akkor is a Helsinki Bizottság adta neki ezt a jó tanácsot, vagy magától tette? Ugyanis az interjúban már profi fordulatokkal fogalmaz, nyilván a jogi védelmét készségesen felvállaló Helsinki Bizottság bölcs tanácsai alapján. Nem akarom vitatni az abúzus megtörténtét, a fiú lelki csalódását és a pap bűnét (4x is próbálkozott egy olyan fiatalnál, aki nem kívánta viszonozni ezt a fajta "közeledését"). Ugyanakkor irányítottnak is látom a cselekedeteit, mert miután a papot elmozdították az elöljárói (megfosztották a papi szolgálattól), sőt maga a bíboros kért bocsánatot a nagy nyilvánosság előtt tőle, ezek után még további elégtételt kíván? Mindezt furcsa mód éppen egy bevallottan homoszexuális politikai aktor segítségével kívánja elérni, akinek nem titkolt célja a keresztény egyház lejáratása (nem tudok arról, hogy Gulyás Márton más hasonló - nem keresztény körben elkövetett - abúzusról beszámolt volna ugyanilyen vehemenciával). Magyarul: miért az egész keresztény egyházon akar bosszút állni egyéni sérelme miatt? A YT-videó alatti kommentek százai, az angol nyelven(!) leközölt terjedelmes 444 cikk, a futótűzként terjedő hashtagok - napnál világosabban mutatják, hogy itt már messze nem igazságtételről van szó (természetesen nem illetékes bíróságként!), hanem egy politikai szervezet jól felépített támadásáról az egész magyarországi keresztény egyház ellen. Remélem, egyszer ( ha még maradt maradék hite ennek a fiatalembernek) rádöbben arra, hogy nemcsak egy abuzáló pap, hanem más erők játékszerévé (és szintén áldozatává is) vált.
Augustus1
2021. február 26. 14:30
Hát azt meg nem tudom, van-e, volt-e olyan vallás, amelynek a papjait kiherélték. Talán Annamanna? Én most megyek ki a kertbe dolgozni.
istvánkeve
2021. február 26. 13:21
Ismer valaki egy egyházat, aminek a papjai csak kizárólag eunuchok lehetnek ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!