Az a pozitív kép, amelyet itt rajzolok, meglepetést okozhat Önöknek

2021. február 11. 20:11

Igaz a magyar közmondás: „A jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat”.

2021. február 11. 20:11
Johannes Haindl
MCC

(Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövetének online előadása az MCC-ben, február 11-én.)

„Mi, németek, mindig hálásak leszünk a magyaroknak a berlini fal leomlásához és Európa megosztottságának leküzdéséhez való hozzájárulásukért.

Az európai baráti együttműködésről és partnerségről szóló szerződésnek megfelelően, amelyet Németország és Magyarország alig három évvel az európai hatalmas felfordulások után írt alá, a német-magyar kapcsolatok ma a társadalom egész spektrumára kiterjednek: kezdve sok német-magyar házassággal és még több barátsággal, vagy a testvérvárosi kapcsolatokon és a rendkívül szoros kulturális és tudományos cserén keresztül, meg a sporton keresztül: Még én is, akit például nem különösebben érdekel a sport és a futball, ismerem Dárdai Pál nevét a Hertha BSC-től. Egyike azon sok magyar embernek, akik Németországban élnek és dolgoznak, miközben sok német különösen élvezi az életet Budapesten és a Balatonnál.

Németország évek óta Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, és a Németország és Magyarország közötti gazdasági együttműködést mindkét fél rendszeresen pozitív hangon méltatja. A két ország gazdasága olyan szorosan összefonódik, hogy - amint már ez meg is történt - az ingolstadti Audi gyártósorai megállnak, amennyiben Győrben elakadnak a dolgok.

Hogy mennyire intenzív és bízalomteljes a Magyarország és Németország közötti együttműködés, ez pontosan azon a területen látható, ahol a nemzetállam szuverenitása talán a legegyértelműbben testet ölt: a biztonság és a védelem területén. A két ország ezen a területen még szorosabban működik együtt, mint bármely más országgal. Magyarország a német Leopard harckocsikkal szereli fel a fegyveres erőit; egy közös vállalkozásban pedig új, Lynx névre keresztelt páncélos szállítót gyártanak a Rheinmetallal és így tovább: a lista folytatódik.

Az a pozitív kép, amelyet itt rajzolok, meglepetést okozhat Önöknek. Mivel bárkiben, aki fellapozza az újságokat, vagy bekapcsolja a televíziót, ezek a médiumok gyakran azt a benyomást keltik, hogy a német-magyar kapcsolatok rendkívüli módon megromlottak. Ahogy az elején, amikor a keresztény hit felvételéről volt szó, úgy tűnik ma is – és ez meglehetősen irónikus – a közös alapokról, a közös értékrendről van szó”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2021. február 13. 10:56
Sajnos like-ot adtam, de aztán végig olvastam az egészet. Visszavonom és dislike.
istvanpeter
2021. február 12. 10:44
A pénz beszél, vagy is, az a rengeteg extraprofit, amit a német cégek realizálnak a magyar piacokon.
tölgy
2021. február 12. 07:07
Hiába az andalító édes fuvolaszó, ha fals, fülsértő hangok kerülnek bele.
annamanna
2021. február 12. 06:41
Magyar közmondás?????????? Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete szerint ez magyar közmondás???? Valójában: "A jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat." Lucius Annaeus Seneca Ennyit a közmondásról. Magyar közmondásnak csak az nevezhető, amit én a nagymamámtól hallottam: "Nyáron kabátodat, télen barátodat el ne hagyd." De ezt is átkölthették a családban valahogyan, mert az eredeti közmondás így hangzik: "Nyáron gunyádat, télen tarisznyádat el ne hagyd." "Télen kenyeredet, nyáron ruhádat el ne hagyd." "Télen kenyeredet, nyáron gunyádat el ne hadd." "Télben kenyért, nyárban ruhát bolond a ki elhagy." "Uj barátért el ne hagyd a régit." "Ujért az óbort el ne hagyd." https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Szolasok-regi-magyar-szolasok-es-kozmondasok-1/dr-margalits-ede-magyar-kozmondasok-es-kozmondasszeru-szolasok-5222/elhagy-580F/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!