Trump a felelős

2021. január 12. 07:33

A leköszönő elnök megnyilatkozásai a múltban is számtalan esetben inspiráltak szélsőjobboldali erőszakot.

2021. január 12. 07:33
Rostoványi András
Rostoványi András
Népszava

„Ha a Capitolium nem akarta, hogy megerőszakolják, akkor miért illegette magát védtelenül, miniszoknyában Trump hívei előtt? – nagyjából így szól az egyik narratíva, amellyel a magyar kormánysajtó mosdatni kívánja Donald Trumpot. Úgy állítják be, mintha az amerikai törvényhozás elleni példátlan támadást kizárólag a rendfenntartók felkészületlensége okozta volna. Rá is haraptak egy sajtóértesülésre, miszerint a Pentagon felajánlotta a segítséget a capitoliumi őrségnek, ám annak vezetője elutasította azt. A lakájmédia viszont nem éri be ennyivel, egyszerű hanyagság helyett rögtön szándékosságot sejtet. Azt sugallják, hogy tervezett módon »engedték betörni« a szélsőségeseket, hogy rossz színben tüntessék fel Trumpot. Lám-lám, a hatalmához foggal-körömmel ragaszkodó elnök nem is felbujtó volt, hanem egy aljas összeesküvés áldozata!

A gyakorlott érvtornászokat megszégyenítő logikai bukfencek és bakugrások azon a kimondatlanul hagyott igazságon alapulnak, hogy az erőszak elszabadulása megjósolható volt. Talán nem véletlen, hogy a kormánysajtó tartózkodik ennek fejtegetésétől. Trumpra nézve kínos, hogy megnyilatkozásai a múltban is számtalan esetben inspiráltak szélsőjobboldali erőszakot – nem egyszer köszöntek vissza szlogenjei terrortámadások vagy gyűlöletbűncselekmények elkövetőinek manifesztóiban, vallomásaiban. Mégsem volt képes egyértelműen elhatárolódni a szélsőségesektől, híresen szókimondó és nyers stílusa ellenére mindig árnyaltan fogalmazott, amikor az alkotmányos rendet fenyegető saját híveiről volt szó. Vegyük például a 2017-es Charlottesville-i neonáci zavargást, amelynek egyik (Trump-párti) részvevője az ellentüntetők közé hajtott: akkor azt állapította meg, hogy a horogkereszttel vonuló tömegben is voltak »nagyon rendes emberek«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. január 12. 17:07
Radványi sötét fejedben,,,
dglaj
2021. január 12. 16:40
Mi is történt valójában a Capitoliumnál: https://www.youtube.com/watch?v=QmRjxuvjgWE&feature=emb_title
Megtalálta
2021. január 12. 14:45
Kis génhibás komcsi.
nyugalom
2021. január 12. 13:53
Ez a nyálas gender hol, ha nem a szemetujságtol ! Lapozzunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!