Megint magyar hőse van a világnak: Karikó Katalin személyében!

2020. december 30. 13:54

Legyünk nagyon büszkék, hogy egy magyar nő mentheti meg a világot!

2020. december 30. 13:54
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina
Facebook

„Piroska Róna, a csodás gyerekorvosunk hívta fel a figyelmemet rá, hogy a koronavírusoltás feltalálója magyar. Karikó Katalin biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. A mainzi BioNTech cég alelnöke. Szolnokon született, Kisújszálláson nőtt fel. Édesapja hentes, édesanyja könyvelő volt. A biológiát Kisújszálláson, az Arany János úti általános iskolában szerette meg. Nyolcadikos korában megnyerte élővilág tantárgyból a megyei tanulmányi versenyt, az országos versenyen pedig harmadik helyezést ért el. Középiskoláit is Kisújszálláson, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban végezte, ahol az iskola által alapított, a biológia területén legkiválóbb diáknak járó Jermy Gusztáv-díjat első alkalommal ő nyerte el. 1973–1978 között a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt, és 1978–1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését, és 1983-ban avatták doktorrá. 1975–1978 között Népköztársasági ösztöndíjasként végezhette tanulmányait.

1978-ban az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol 1985-ig dolgozott. Ott kezdett el vírusokkal dolgozni és először használt módosított nukleozidot – cordycepint. 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték a kutatóközpontból, ekkor döntött úgy, hogy férjével és kislányával külföldön folytatja kutatásait. Eladták a ladájukat és az 1000 dollárt a lánya plüssmackójába varrták, így indultak neki Amerikában. A lánya is sikeres lett, amerikai színekben sokszoros olimpikon evezésben.
Lehet nemsokára Nobel-díjat is kap Katalin! Legyünk nagyon büszkék, hogy egy magyar nő mentheti meg a világot! Az is hatalmas dolog, hogy kis, vidéki városban volt egy lelkes biológia tanár és egy tehetséges diák és onnan elindulva a világ egyik legokosabb emberévé vállhatott Karikó Katalin!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. december 31. 13:34
Gimnáziumi tanára Tóth Albert volt. Kiváló ember!
pemete jakab
2020. december 30. 23:13
"Legyünk nagyon büszkék, hogy egy magyar nő mentheti meg a világot!" Ez a mondat olyan, mint ahogy egy ZS kategóriás hollywoodi filmet akarnak eladni.
rovan
2020. december 30. 21:22
Már csak azt nem értem, hogy miért külföldről kellett vásárolni.
Senye Péter
2020. december 30. 20:02
Hogy is írta Asimov? 'Két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!