Az önazonosság diadala

2020. december 09. 14:26

A haladó létszemlélet megpróbálja eljelentékteleníteni a hagyományok fontosságát.

2020. december 09. 14:26
Réti János
Neokohn

„A zsidóság ezért nem áll meg az anyag vizsgálatánál, összpontosított figyelmével a »görög« tudományosság álláspontja szerint nem is létező lélek valóságáig hatol, megismerése és cselekvései fókuszába a Kinyilatkoztatás és az Örökkévalótól kapott szellemi küldetésének teljesítése kerül. Az alkotó, sikeres élethez persze szükség van a tudományra és a civilizáció megannyi vívmányára, ám ezek a legjobb esetben is csupán eszközök a magasztos célok eléréséhez, semmiképpen sem homályosíthatják el azokat. Ahogy a Tóra fogalmaz: »Terjessze ki Isten Jáfetet és lakjék Sém sátraiban« (1Mózes, 9:27).

Az ókori görög civilizáció gazdag öröksége, vívmányai ma is tetten érhetőek a nyelvben, a politikában, az oktatási rendszerben, a filozófiában, a tudományban és a művészetben egyaránt. Mégis, ahogy a makkabeus szabadságharcot megelőző időszakban, úgy az uralkodó Weltanschauung, a »felvilágosult«, haladó létszemlélet napjainkban sem elégszik meg másodlagos helyzetével a zsidóság életében, hanem önnön létjogosultságát, felsőbbrendűségét igazolandó, domináns szerepre tör. Ehhez megpróbálja eljelentékteleníteni a hagyományok fontosságát, a bennük rejlő igazságot megkérdőjelezi, helyére vonzó, látszatra könnyen, valójában soha el nem érhető ideákat állítana.

Az időközben az egykori papok helyére lépett szakértők ma is ugyanúgy tagadják – persze szigorúan a tudományosság nevében – a zsidóság legfontosabb alaptételeit, egyedüli céljuk a természet uralása, és ha mindez még társadalmi aktivizmussal is párosul, a hatalom megragadása.

Ezzel szemben a Tóra önmagunk ellenőrzésének, felemelésének szükségességét hangsúlyozza.

Az értéksemlegességet, ám ezzel párhuzamosan mindig a saját álláspontját egyedüli érvényességét hirdető szcientista gnózis a több mint kétezer évvel ezelőtti, szír-görög szellemi elődjéhez hasonlóan »felvilágosodás« helyett valójában sötétséget hoz az életünkbe. Ezért mindannyiunk feladata, hogy kibékítsük egymással Jeruzsálem és Athén örökségét, és a hanuka lángjait meggyújtva szellemi világosságot hozzunk a saját és a környezetünk életébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2020. december 09. 15:12
Ezek a zsidó írásmagyarázatok nagyon tetszenek, mert ha az összes mondat átvitt értelmét is beleértjük, akkor egy egész más dimenziót is kapunk... Pl. hanukka -- iv. Antiochus Epifanész disznót áldozott egy, "A" Templomban felállított róla mintázott Zeusz-szobor előtt, ezzel tkpéppen megszentségtelenítve azt. És amikor a Jehuda Makkabiról elnevezett szabadságharc és polgárháború(!) legyőzte a szír(!) -görög megszállókat és a velük együttműködő, - liberális(!) - zsidóságot, akkor csak egy napra való megszentelt olaj maradt, ami aztán mégis hét napig égett a megszentelt mécstartókban. (stb) Namost. A görög kultúrának és örökségének vannak A Tóra által is akceptálható, még a Tóra által is értéknek tekinthető elemei. Meg vannak olyanok, amelyek éppenséggel nem. Pl, az eredeti, Hippokratészi eskü szövegében ez is szerepel: "Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok. Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához." _Szerintem_ ez pl teljes egészében Tóra kompatibilis , az eskü eleje meg: "Esküszöm a gyógyító Apollónra, Aszklépioszra és Hügieiára és Panakeiára és valamennyi istenre és istennőre, akiket ezennel tanúkul hívok" -- hát ez annyiranagyon nem kóser ügy. Szóval. A "zsidóságnak", ha komolyan akarná venni magát és a kinyilatkoztatást, amit kapott az Örökkévalótól - meg kellene vizsgálnia, hogy mi az, ami görög kultúrában a számára is érték, és mi az, amitől meg jól elkéne határolódnia. Ez a magzatelhajtásos dolog pl ugyancsak nagyon nem kóser, (manapság abortusznak mondják.) Meg a halálos méreg adása manapság az euthanázia fedőnéven fut... Ja és a kedvencem: Jáfet neve abból származik, hogy: kiterjedés. (ÉS egyben az európai népek ősatyja). Vagyis az egész egy hatalmas szóvicc: Elohim terjessze ki Kiterjedést .... Arról nem is beszélve, hogy ez azután történik, hogy hm. Noé kissé berúgván mezítelenül fetreng a sátrában, amire hm Khám egy kissé tiszteletlenül bánik vele, (bár olyan magyarázatot is hallottam már, hogy itt egy kis homokosság is közrejátszik abban az átokan, ami aztán KÁNAÁN-ra, esik rá, mint Khám fiára...)
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 09. 15:05
Felháborító, hogy az EU nem ismeri el az olyan szép és nemes zsidó hagyományokat mint a testvérgyilkosság, a megkövezés, a végtagok csonkolása, a szemkitolás, a legyőzött ellenség lemészárlása, a nemi erőszak és a rabszolgaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!