A lehető legrosszabb alkut kötötte Merkel a magyarokkal és lengyelekkel

2020. december 11. 10:15

Ez az ára, hogy Merkel engedett a lengyel és magyar zsarolásnak.

2020. december 11. 10:15
Soros György
Project Syndicate

„Egzisztenciális fenyegetéssel áll szemben az Európai Unió, ám vezetői mégis egy olyan kompromisszummal válaszolnak, amely azt sugallja, hogy a fenyegetést egyszerűen csak egy kívánsággal el lehet tüntetni. Orbán Viktor miniszterelnök kleptokrata rezsimje és az illiberális Jog és Igazságosság (PiS) kormánya pimaszul szembemegy azokkal az értékekkel, melyekre az Európai Uniót alapozták. Ha úgy kezeljük őket, mintha legitim politikai álláspontjuk lenne, melyre figyelmet érdemel és amellyel kompromisszumra kell jutni, akkor az csak tovább növeli az EU-ra leselkedő veszélyeket.

Megértem, hogy Angela Merkel német kancellár az utóbbi időben óriási nyomás alatt dolgozott. Tizenöt éve ő Németország kancellárja, 2021 szeptemberében visszavonul. Mivel Emmanuel Macron a francia szekularizmus és közbiztonság kérdéseivel van elfoglalva, ezért Merkel kvázi az egyedüli döntéshozó maradt az EU-ban.

Azt is megértem, hogy a német kancellár nem akarja, hogy Magyarország képében egy újabb állam hagyja el az uniót. Állítólag Orbán az elmúlt napokban ezt készítette elő. Az uniós költségvetés jogállamisághoz kötése ugyanis napvilágra hozta volna az Orbán-rezsim korrupciójának valódi mértékét, ezt pedig ő nem hagyhatta. Orbán a hatalomban eltöltött évtizede alatt rengeteg uniós pénzt ellopott, azt a pénzt, ami a magyar embereket illette volna meg. Nem engedheti hát, hogy bármi korlátozza személyes és politikai korrupcióját, mert ezek a lopások biztosítják rendszere működését, és cimborái támogatását.

Orbán részéről botor húzás volt az uniós költségvetést megvétózni, de ezt a blöfföt le kellett volna leplezni. Merkel sajnos leborult a magyar és lengyel zsarolás előtt. Úgy tűnik, Merkel kompromisszumot kötött Orbánnal és Lengyelország de facto vezetőjével, Jarosław Kaczyński-vel. Ez az egyezség Németország és az unió két renitens tagállama között a létező legrosszabb. A nagyrészt már kiszivárgott dokumentumban három alapvető hiba található.

Először is: a nyilatkozat jelentősen eltér az uniós intézmények által november 5-én elfogadott dokumentumtól, így hát a jogállamisági kritérium jelentősen gyengült. Sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, sem a szabályozásért küzdő, Európa Tanácsban helyet foglaló nemzeti kormányok nem engedhetik, hogy így lökdössék őket.

Másodszor: a dokumentumban két évre felfüggesztik a jogállamisági kritériumok életbe léptetését. Ez Orbánnak remek hír, mert így minden konkrét cselekvés elmarad a következő, 2022-ben esedékes magyarországi országgyűlési választásokig. Ez rengeteg időt adhat a Fidesznek, hogy törvényeket és alkotmányt módosítson. Így jogilag újradefiniálhatják a »közpénz« fogalmát, mely aztán a cimborák által tulajdonolt »alapítványokba« ömölhet. A legfőbb áldozatai Merkel és Orbán egyezségének a magyarok.

Harmadszor: a nyilatkozat ékes példája annak, hogy az Európa Tanács túllép a hatáskörén, és gúzsba köti az Európai Bizottságot, mikor annak lenne lehetősége arra, hogy az uniós törvénykezés szerint járjon el. Ez veszélyes precedens, mert kurtítja a Bizottság jogi függetlenségét, és megsérti az Európai Unióról szóló szerződést, legalább is szellemi értelemben.

Az egyezség otromba, és fittyet hány az Európai Parlament követeléseire. Ugyanakkor sürgős szükség van a 750 milliárd eurós COVID-19 helyreállítási alapra, így az EP valószínűsíthetően belemegy az alkuba. Én csak annyit tehetek, hogy kifejezem morális felháborodásomat, amelyet minden olyan ember érez, akik hisznek az EU-ban, és az unióban az európai és univerzális értékek védelmezőjét látják. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kompromisszum könnyedén megsemmisítheti az emberek uniós intézményekbe vetett bizalmát. Ez a bizalom már így is nehezen lett elnyerve, mikor létrehozták a helyreállítási alapot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 445 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. december 12. 14:43
"valójában nem a német soros elnökség rakta össze a jogállamisági mechanizmus alkalmazását beszűkítő 4 oldalas magyarázó európai tanácsi szöveget, hanem inkább a magyar és a lengyel kormány diktálta és ezt erősítette meg egy pénteki interjújában maga Jaroslaw Kaczyski lengyel kormányfő-helyettes is. Ez a külvilág számára egészen más megvilágításba helyezi a vétóvita végső kifutását" https://www.portfolio.hu/unios.. én mondtam az első pillanatban, h Merkel feladta... nem engedhette meg, h ne legyen megegyezés a "soros" német elnökség idején... és az első hír is hogy szólt? Lo és MO feladta a vétót... ezt a látszatot kellett kelteni, h a soroskurvák, mint a Rutte bekajálják... Gyuri bácsi persze tudta miről van szó, ki is borult a vén fasz... :)))
Fer70
2020. december 12. 12:06
Gyuri bácsi sivalkodik = O.V. mindent jól csinált! Zene füleimnek. :-)
többsincskiraly3
2020. december 12. 09:02
Az egyik oldal így, a másik úgy értékeli a megállapodást. Számomra Soros György álláspontja a megbízható indikátor. Ahogy ő elítéli a létrejött egyezséget, nekem az mutatja igazán, hogy valójában mennyire jó ez a magyar és a lengyel népnek!
Hurka
2020. december 12. 08:04
A felnöttek dolgába nem kéne ennek a jóságosnak mondott embernek állandóan beleszólnia. Játszani is engedd szép, komoly fiaidat, lányaidat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!